Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2014

Eγκαίνια της Περιοδικής Έκθεσης «Μακεδονικοί Θησαυροί»

Στα εγκαίνια της Περιοδικής Έκθεσης «Μακεδονικοί Θησαυροί» παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ συνοδευόμενος από κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου στις 11.30 παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνου Τασούλα στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας.
Την έκθεση παρουσίασε η Διευθύντρια της ΙΖ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων δρ. Αγγελική Κοτταρίδη ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές της προσπάθειας και εξαίροντας τις οικουμενικές διαστάσεις της προσωπικότητος του Μ. Αλεξάνδρου.

Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ενώ τον κύκλο των προσφωνήσεων έκλεισε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού υπογραμμίζοντας πέρα από την σπουδαιότητα των εκθεμάτων την μεγάλη προσφορά όλων όσων εργάστηκαν και εργάζονται αναδεικνύοντας το ιστορικό μεγαλείο της Πατρίδας μας. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στα εκθέματα του Μουσείου από την Διευθύντρια της ΙΖ΄ Εφορείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εκθέματα, αντιπροσωπευτικά ευρήματα από τις ανασκαφές των Αιγών και του Αρχοντικού, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ένα μικρό μόνο μέρος από αυτά έχει παρουσιαστεί το 2011 στην Οξφόρδη (Μουσείο Ashmolean) και στο Παρίσι (Λούβρο).
Παράλληλα με τα ευρήματα των ανασκαφών στην εισαγωγική γκαλερί του Μουσείου παρουσιάζεται φωτογραφική έκθεση με θέμα «Εικόνες του Μεγαλέξανδρου», αφιερωμένη στον τρόπο που είδαν διάφοροι λαοί ανά τους αιώνες τον πρώτο Πολίτη και Δημιουργό της Ελληνιστικής Οικουμένης.

Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2015.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...