Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Ιερατική Ημερίδα με θέμα: «Άγιος Κοσμάς και Ιερωσύνη»

Αφιερωμένη στο πρόσωπο και τη διδασκαλία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ήταν η Ζ’ Ιερατική Ημερίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 στον παλαιό Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου στο Αγρίνιο.

Το γενικό θέμα «Ο Άγιος Κοσμάς και η διδασκαλία του για την ιερωσύνη και τον ιερέα» εισηγήθηκε ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ευθυμίου, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι εργασίες της Ημερίδος ξεκίνησαν με Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον μεγάλο προστάτη της Ιεράς Μητροπόλεως Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, εξ αφορμής της συμπληρώσεως 300 ετών από τη γέννησή του και παρουσίασε τον ομιλητή, ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη μελέτη της λαμπρής προσωπικότητος, της θαυμαστής διδασκαλίας και των διδαχών του Αγίου.

Ο π. Γεώργιος, κατά την εισήγησή του, αφού παρουσίασε ορισμένες πτυχές του βίου του Αγίου Κοσμά, αναφέρθηκε στις περιοδείες και στο κήρυγμα του Αγίου σε κάθε πόλη και χωριό, το οποίο «περιλάμβανε συνοπτικά όλη τη βασική δογματική διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Κατόπιν, αναφέρθηκε στην «διαχρονικότητα της διδασκαλίας του Αγίου που πηγάζει από την Ορθόδοξη Αλήθεια και Παράδοση», επισημαίνοντας ότι «αυτή η επιμονή του στην Πίστη και στην Παράδοση αποτελεί το καίριο σημείο της αυθεντικότητος του Αγίου».

Τέλος, ο π. Γεώργιος, μέσα από μια σημαντική ξενάγηση στα κείμενα των διδαχών του Αγίου, παρουσίασε τις προϋποθέσεις που θέτει ο Άγιος για την είσοδο ενός χριστιανού στο Μυστήριο της Ιερωσύνης, την μεγάλη ευθύνη που έχει και το μεγαλείο της Τιμής που απολαμβάνει ο Ιερεύς, αλλά και ό,τι απαιτείται για το σεβασμό και τη διαφύλαξη του μεγαλείου της Ιερωσύνης στο πρόσωπο του Ιερέως.

Ακολούθησε συζήτηση, όπου ο ομιλητής έδωσε τις ανάλογες απαντήσεις στις ερωτήσεις των ιερέων συνέδρων, οι οποίες επεκτάθηκαν και σε άλλα ποιμαντικά ζητήματα της προσωπικότητας του Ιερέως.

Κλείνοντας τις εργασίες της Ιερατικής Ημερίδος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τον π. Γεώργιο Ευθυμίου για την τόσο εμπεριστατωμένη ομιλία του, καθώς και τους ιερείς που συμμετείχαν στις εργασίες της Ημερίδος, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άριστη ατμόσφαιρα συνεργασίας που επικράτησε και την πνευματική ωφέλεια που επήλθε σε όλους και προσωπικά στον καθένα.

Επίσης, κάλεσε τους ιερείς να πορεύονται σύμφωνα με τη διδασκαλία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ώστε να γίνει καλύτερη και πιο αποτελεσματική η διοργάνωση του ποιμαντικού, κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου που επιτελείται σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...