Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Οι Μακαριώτατοι Αρχιεπίσκοποι Πράγας και Κύπρου προσκύνησαν στην Παναγία του Κύκκου

Μετά την κοινότητα της Περιστερώνας οι δύο Προκαθήμενοι, με τις συνοδείες τους, αναχώρησαν, πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής, 28 Ιανουαρίου 2011, για την Ιερά Μονή Κύκκου, όπου ο Καθηγούμενος της Μονής, Μητροπολίτης Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρος, η αδελφότητα της Μονής και πλήθος κόσμου από την ευρύτερη περιοχή τους επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.








Αμέσως μετά τελέστηκε Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας προσκύνησε την θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας και τα ιερά λείψανα που φυλάσσονται εκεί. Ο Πανιερώτατος καλωσόρισε το φιλοξενούμενο Αρχιεπίσκοπο στην Ιερά, Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Κύκκου και ανέφερε κατά την προσφώνησή του ότι είναι τιμή για την Μονή να υποδέχεται επίσημα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Πράγας και πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας. Στη συνέχεια υπογράμμισε την ανεκτίμητη αξία της θαυματοργού Εικόνας της Ελεούσας, η οποία είναι έργο του Αποστόλου Λουκά, και πρόσθεσε ότι ο Κυπριακός λαός εναποθέτει πάντοτε τις ελπίδες του στην Παναγία του Κύκκου. Επίσης, ο Πανιερώτατος στην προσφώνησή του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Μονή του Κύκκου διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στην διατήρηση της εθνικής και χριστιανικής ταυτότητας των Κυπρίων και συμμετέχει διαχρονικά και υποστηρίζει στους αγώνες του κυπριακού λαού, όπως στον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. το 1955-59. Είπε, ακόμη, ότι η Μονή Κύκκου συμβάλλει στην ανάπτυξη των καλών τεχνών και του πολιτισμού. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στο ιεραποστολικό έργο των αγίων Μεθοδίου και Κυρίλλου, οι οποίοι μεταλαμπάδευσαν το Ευαγγέλιο και στην Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας. Τέλος, ο Πανιερώτατος προσέφερε ως αναμνηστικό δώρο μία Εικόνα της Ελεούσας του Κύκκου.


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Χριστοφόρος ευχαρίστησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας Νικηφόρο για την εγκάρδια υποδοχή που του επιφυλάχθηκε από την ιστορική και φημισμένη Ιερά Μονή της Παναγίας του Κύκκου. Ο Μακαριώτατος στην αντιφώνησή του ανέφερε ότι η Εκκλησία της Τσεχίας και Σλοβακίας κρατά ανόθευτη την παράδοση. Η Εκκλησία, είπε, δεν ακολούθησε την πολιτική διάκριση (του χωρισμού της Τσεχοσλοβακίας σε Τσεχία και Σλοβακία). Η πολιτική, πρόσθεσε, έχει το δικό της δρόμο. Εν κατακλείδι, ο Αρχιεπίσκοπος Πράγας Χριστοφόρος προσέφερε στον Πανιερώτατο ένα κρυστάλλινο δοχείο για αγιασμό.



Μετά το κέρασμα οι Μακαριώτατοι Αρχιεπίσκοποι Πράγας Χριστοφόρος και Κύπρου Χρυσόστομος, με τη συνοδεία τους, αναχώρησαν για την Ιερά Μονή Παναγία Τρικουκκιωτίσσης, όπου τους υποδέχθηκε η Οσιοτάτη Καθηγουμένη Χριστονύμφη και η αδελφότητα της Μονής. Ακολούθησε Δέηση στο Καθολικό της Μονής. Μετά τη Δέηση η Καθηγουμένη Χριστονύμφη παρέθεσε γεύμα στη Μονή προς τιμή των Αρχιεπισκόπων Πράγας και Κύπρου και των συνοδειών τους.


Ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας και Σλοβακίας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και οι συνοδείες τους, απόψε θα διανυκτερεύσουν στην Ιερά Μονή Τροοδιτίσσης.

Γραφείο Ενημερώσεως και Επικοινωνίας
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...