Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Η Μητρόπολη Δημητριάδος τιμά τον Καθηγητή Γρηγόριο Στάθη

H καρδιά της Βυζαντινής Μουσικολογίας χτυπάει στο Βόλο! Μοναδική σύμπραξη Βυζαντινών Χορωδιών και Συμπόσιο για την Ψαλτική Τέχνη, με τιμώμενο πρόσωπο τον καθηγητή κ. Γρηγόριο Στάθη, το διήμερο 17 και 18 Φεβρουαρίου 2012.
Μία μοναδική συναυλία Βυζαντινής Μουσικής θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος (Κ. Καρτάλη – Ανθ. Γαζή), την Παρασκευή 16/2 στις 6μ.μ. υπό την αιγίδα της Τοπικής Εκκλησίας και του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», μ
ε τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγόριο Στάθη να παρουσιάζει τηΔραματουργία της «Κλίμακος των Αρετών» του Οσίου Ιωάννου του Σιναΐτου, με τρεις χορούς ψαλτών: τους «Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» (Αθήνα) με χοράρχες τους Αχιλλέα Χαλδαιάκη, (Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών) και Γρηγόριο Στάθη, (Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών),τους «Τρίκκης Μελωδούς» (Τρίκαλα) με χοράρχη τον Δημήτριο Μπαλαγεώργο (Επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών) και τους «Θεσσαλονικείς Υμνωδούς» (Θεσσαλονίκη) με χοράρχη τον Ιωάννη Λιάκο (εκλεγμένο Επίκουρο Καθηγητή Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας ‘Βελλάς’ Ιωαννίνων, Πρωτοψάλτη του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης).
Πριν από τη συναυλία, ο Γρηγόριος Στάθης, ομότιμος καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών, θα δώσει διάλεξη με θέμα: «Η δραματουργία και μελοποίηση της Κλίμακας του Ιωάννου Σιναΐτου και νοερή αναγωγή στην έρημο του Σινά».
Μετά την μουσική εκδήλωση, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα απονείμει στον Καθηγητή κ. Γρηγόριο Στάθη την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, για την επιστημονική, εκπαιδευτική και καλλιτεχνική προσφορά του στην Ψαλτική Τέχνη.

Ο Γρηγόριος Θ. Στάθης
Γεννήθηκε στο Γερακάρι Ιωαννίνων. Η βασική πανεπιστημιακή μόρφωσή του [Αθήνα – Ρώμη – Κοπεγχάγη – Οξφόρδη] είναι τριπλή: Θεολογία – Βυζαντινή Φιλολογίας – Μουσικολογία. Είναι γνωστός ερευνητής και συγγραφέας μουσικολόγος διεθνώς και είναι Ομότιμος Καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικολογίας και Ψαλτικής Τέχνης στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Διευθυντής του Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...