Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 13.02.2012 με επιτυχία η έβδομη διάλεξη στα πλαίσια της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, με θέμα «ΓΟΝΕΙΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ» και εισηγήτρια την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια κ. Άννα –Μαρία Βιέρου, που ήλθε προσκεκλημένη από το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ Πατρών.
Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στα είδη των ναρκωτικών ουσιών : Τα κατασταλτικά (αλκοόλ, ηρεμιστικά, βαρβιτουρικά, αντικαταθλιπτικά, οπιούχα, ινδική κάνναβη), τα διεγερτικά (αμφεταμίνες, κοκαΐνη, κρακ, έκσταση, αναβολικά, καπνός, καφεΐνη ), και τα παραισθησιογόνα (LSD, μανιτάρια, κεταμίνη). Μίλησε για την επικινδυνότητα τους και τις παρενέργειες που προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό.
Μίλησε για τα στάδια της χρήσης τους, που είναι : α. η καθόλου χρήση, β. η δοκιμαστική αρχική χρήση, γ. η κατάχρηση και δ. η εξάρτηση.
Ανέλυσε την συμπεριφορά των ατόμων στη διάρκεια των παραπάνω σταδίων, τονίζοντας ότι η χρήση των ναρκωτικών ουσιών:
1. Είναι σύμπτωμα μιας γενικότερης δυσλειτουργίας της ζωής του ατόμου και της οικογένειας
2. Επηρεάζει διάφορες πτυχές της ζωής του ανθρώπου και της εξέλιξής του
3. Έχει μια πολυπαραγοντική αιτιολογία διαφορετική για τον καθένα
4. Θεραπεύεται με κατάλληλη βοήθεια
5. Η γρηγορότερη δυνατή αντιμετώπιση είναι πλεονέκτημα
6. Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι κανείς χρήστης τόσο περισσότερα είναι τα προβλήματα.
Η συνήθης ηλικία που οι νέοι δοκιμάζουν κάποια ναρκωτική ουσία, είναι κατά μέσο όρο η ηλικία των 13-16 ετών και τούτο διότι το αντιλαμβάνονται σαν μια ξεχωριστή εμπειρία, που νομίζουν ότι τους προσδίδει κύρος. Άλλοι πάλι επειδή τους αρέσει ή τους προκαλεί ενδιαφέρον να παίζουν με το φόβο τους.
Αν εμμείνουν μετά την δοκιμή στη χρήση τότε οδηγούνται στην κατάχρηση και εμφανίζουν αντικοινωνική συμπεριφορά και παραβατικότητα, διαταράσσονται οι σχέσεις τους με τους φίλους, την οικογένεια, το σχολείο και την εργασία τους. Μειώνονται τα ενδιαφέροντά τους, κάνουν παρέα περισσότερο με άλλους χρήστες.
Και τελικά καταλήγουν στην εξάρτηση, κατά την οποία τα ναρκωτικά παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην ζωή τους, κάνουν ανεξέλεγκτη χρήση, εμφανίζουν εντελώς παραβατική και αντικοινωνική συμπεριφορά, διακόπτουν εντελώς τις σχέσεις με την οικογένεια τους και συνεχώς κατέχονται από το στερητικό σύνδρομο.
Με βάση τις στατιστικές που έχουν γίνει σε πανελλήνια έρευνα διαπιστώθηκαν τα εξής:
1. Τα πρώτα ναρκωτικά που δοκιμάζουν οι έφηβοι είναι εισπνεόμενες ουσίες και η κάνναβη
2. Τα αγόρια κάνουν χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό συγκριτικά με τα κορίτσια
3. Κάθε χρόνο οι χρήστες αυξάνονται στην Ελλάδα κατά 628.
4. Λιγότεροι από τους μισούς μαθητές θεωρούν επικίνδυνη τη δοκιμή της κάνναβης.
Στη συνέχεια η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο του ΚΕΘΕΑ που παρέχει στους χρήστες συμβουλευτική, θεραπεία και επανένταξη. Τέλος υπογράμμισε ιδιαίτερα τον πολύ σημαντικό ρόλο της οικογένειας στη θεραπεία ενός χρήστη-μέλους της.
Το αφιέρωμά μας στη μάστιγα των ναρκωτικών, που αφορά ιδιαίτερα την περιοχή μας, θα συνεχιστεί την επόμενη Δευτέρα 20 .02.2012 και ώρα 19.00 στο Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας . Ομιλητής θα είναι ο υπεύθυνος του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ κ. Νικόλαος Σπηλιόπουλος με θέμα «Ο ρόλος και η ευθύνη της οικογένειας στην πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία ενός εξαρτημένου μέλους της». Καλούμε ακόμα περισσότερους γονείς να συμμετάσχουν όχι μόνο για να ενημερωθούν αλλά και για να θέσουν τα ερωτήματά τους στους ειδικούς. Το θέμα αυτό μας αφορά όλους.