Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Η εορτή της 25ης Μαρτίου στην Τρίπολη

Διπλή γιορτή ξημέρωσε για την Πατρίδα μας σήμερα Δευτέρα 25η Μαρτίου 2013.
Η 25η Μαρτίου είναι μια διπλή εορτή ορόσημο για την Ελλάδα και την Εκκλησία.
Με την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και αειπάρθενου Μαρίας κορυφώνετε η Θεια και Θεϊκή πρόνοια του πανάγαθου Θεού για τη σωτήρια των ανθρώπων και αυτό φυσικά επιτυχαίνετε με το χαρμόσυνο μήνυμα του Άγιου Αγγέλου Γαβριήλ προς την Θεοτόκο και Παρθένο Μαρία. « Χαίρε και χαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά σου ευλογημένη συ εν γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλία σου ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών».

Η Παναγία μας κάνοντας υπακοή στην θεια βούληση, συνέργησε ταπεινά και έγινε η μεσίτρια και η μητέρα του Λυτρωτού Ιησού Χριστού.

Επίσης αυτή η ξεχωριστή ημέρα είναι ημέρα μνήμης και τιμής προς τους προγόνους μας, οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους υπέρ της πίστεως και της ελευθερίας της Πατρίδος μας.

Η Ιστορική Τριπολιτσά φόρεσε τα γιορτινά της, οι καμπάνες των Εκκλησιών ήχησαν πανηγυρικά και διαμήνυσαν την μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα πέρατα της οικουμένης.

Οι νέοι και οι νέες της Πόλεως κρατώντας με σεβασμό την αιματοβαμμένη Ελληνική Σημαία, βρέθηκα στις Εκκλησιές και συμμετείχαν στην Δοξολογία η οποία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τριπόλεως και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις μνήμης, σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο είχε καταρτιστεί εκ της Περιφερείας Πελοποννήσου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, το εσπέρας της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χοροστάτησε στον πανηγυρικό εσπερινό της ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ξυροπηγάδου Κυνουρίας. Ανήμερα της εορτής τέλεσε την Θεια Λειτουργιά στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τριπόλεως και χοροστάτησε στην επίσημο Δοξολογία επί τη Εθνική Εορτή και Παλιγγενεσία στον ως άνω Ιερό Ναό. Αμέσως μετά τέλεσε επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο των Αρχιερέων και Προκρίτων επί της Πλατείας Άρεως και παρακολούθησε την παρέλαση των νέων βλαστών της πατρίδος μας της μαθητιώσις νεολαίας και των ανδρών του Ελληνικού Στρατού.



























Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

…Εν δε τω μηνί τω έκτω απεστάλη ο άγγελος Γαβριήλ από τού Θεού εις Πόλιν της Γαλιλαίας, ή όνομα Ναζαρέτ, προς παρθένον μεμνηστευμένην ανδρί, ώ όνομα Ιωσήφ, εξ οίκου Δαυίδ, και το όνομα της παρθένου Μαριάμ... και εισελθών ο άγγελος προς αυτήν είπε Χαίρε, κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σού ευλογημένη σύ εν γυναιξίν….

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, που σήμερα εορτάζουμε, είναι το ευαγγέλιο της χαράς και της ελπίδας στον κόσμο. Ο αρχάγγελος Γαβριήλ ευαγγελίζεται στην «Κεχαριτωμένη» Μαρία των ερχομό του σωτήρα Χριστού στον κόσμο και την χαρά για τη δική μας σωτηρία και λύτρωση. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μας λέγουν: «Ο χρόνος έφθασε λοιπόν, κατά τον οποίον θα εμφανιστεί η ελπίδα όλων των εθνών, ο Χριστός».

Αρχίζουμε από σήμερα, από την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, να ετοιμαζόμαστε να γευτούμε το λόγο του Ευαγγελίου του Χριστού μας, «Ευαγγελίζου γη χαρὰν μεγάλην...» λέγει ο υμνογράφος της Εκκλησίας μας. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι το άνοιγμα του Ευαγγελίου της αγάπης προς τον άνθρωπο και σκοπό έχει την σύναψη των σκορπισμένων ανθρώπων στην οικογένεια του Θεού.

Ο Θεός ξεκινάει πρώτος και προσκαλεί πρώτος εμάς τους ανθρώπους. Αποστέλλει την πρόσκλησή Του, δίχως ημερομηνία λήξεως, δίνοντας πολλές παρατάσεις, γιατί μοναδικός σκοπός Του είναι να περιμένει τον άνθρωπο να καταλάβει, να αποφασίσει, να ανταποκριθεί, να επιστρέψει στον σωστό δρόμο, με μοναδικό γνώμονα την σωτηρία της ψυχής μας.

Στην σημερινή εποχή, που παρατηρείται σύγχυση και αποπροσανατολισμός των ανθρώπων· όπου οι αξίες έχουν χάσει την σημασία τους και οι ασημαντότητες φαντάζουν ως σοφία και γνώση, όπου κάθε λογής ξενόφερτος παράγοντας επηρεάζει την Ελλάδα μας και τα Ήθη και τα Έθιμα αυτής, οι άνθρωποι ψάχνονται να βρουν την αλήθεια που θα τους οδηγήσει στην ευτυχία. Αυτή την ευτυχία και την χαρά ευαγγελίζεται και ο Αρχάγγελος Γαβριήλ που βρίσκει αντάξιο αποδέκτη την Παναγία Θεοτόκο.

Με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ο πανάγαθος Θεός αποκαλύπτει ότι επιθυμεί να διακονήσει τον άνθρωπο. Κάνει μια συμφωνία μαζί του. Ζητά από τον άνθρωπο να μένει μαζί Του υποσχόμενος τη σωτηρία του.

Το μόνο που χρειάζεται από εμάς είναι αποδεχθούμε, να κατανοήσουμε και πολύ περισσότερο να γίνουμε συνοδοιπόροι στην Αγία Ζωή του Χριστού μας και να ακολουθήσουμε ως άλλος Κρηναίος την σταυρική του πορεία γευόμενη εν τέλει και την ένδοξο αυτού Ανάσταση.

25 η Μαρτίου
Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΜΑΣ

Αθάνατοι, λαμπροί εσείς ήρωες της πατρίδας στον κόσμο στείλατε παντού μηνύματα ελπίδας. Πως ναι! αξίζει οι λαοί μόνοι να πολεμάνε και σαν τα βάζουν με πολλούς μπορούν να τους νικάνε. Φθάνει να έχουν την καρδιά, το θάρρος, την ανδρεία, την τόλμη, την αγάπη σας για την ελευθερία.

Την ημέρα αυτή τιμούμε τους Ήρωες της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821. Τους ήρωες αυτούς που έδωσαν την ζωή τους υπέρ της Πίστεως και της Πατρίδος, έτσι ώστε σήμερα η Πατρίδα μας να είναι μια ελεύθερη χώρα.
Από την 29ην Μαΐου του 1453, μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, για τέσσερις αιώνες οι Έλληνες Προγονοί μας, ζούσαν κάτω από την τουρκική σκλαβιά. Πολλοί από τους Έλληνες της δύσκολης και σκληρής εκείνης εποχής δεν άντεξαν τον τουρκικό ζυγό και κατέφυγαν στα βουνά και αμύνθηκαν και πάλεψαν τον εχθρό. Αυτοί ήταν και οι πρωτεργάτες της επαναστάσεως.


Στις 25 Μαρτίου του 1821 στην Ιερά Μονή της Μέγιστης Λαύρας των Καλαβρύτων, ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, σήκωσε το λάβαρο της επαναστάσεως. Τότε αρχίσε επίσημα η Ελληνική Επανάσταση που οδήγησε μετά από πολλούς αγώνες και θυσίες, στην θριαμβευτική νίκη κατά της Τούρκικης Σκλαβιάς, στην ελευθέρωση και αναγνώριση του Ελληνικού κράτους το 1830 με τη συνθήκη του Λονδίνου. Συνθήκη που υπέγραψαν στις 22 Ιανουαρίου του 1830 η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία.

Δύο χρόνια μετά, στις 14 Αυγούστου 1832, ορίστηκαν και τα σύνορα της Ελλάδας να φτάνουν μέχρι την νοητή γραμμή που έχει άκρα τον Παγασητικό και τον Αμβρακικό κόλπο. Τον Δεκέμβριο του έτους αυτού αποδέχτηκε η Οθωμανική αυτοκρατορία αυτή την απόφαση και από τότε ξεκινά η πορεία του Νέου Ελληνικού Κράτους.
Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου ως Εθνικής Εορτής καθιερώθηκε με το διάταγμα 980, την 15ην Μαρτίου του 1838. Την ίδια χρονιά έγινε και ο πρώτος επίσημος εορτασμός.
Από τότε η 25η Μαρτίου, γιορτάζεται κάθε χρόνο, σαν μέρα τιμής στους ήρωες της επανάστασης του 1821.

Σε κάθε γωνιά της υποδουλωμένης Ελλάδος υπήρχε ένας ξεχωριστός Ήρωας, μερικοί από αυτούς είναι :

Παλαιών Πατρών Γερμανός

Στις 25 Μαρτίου του 1821 στην μονή της Μέγιστης Λαύρας στα Καλάβρυτα, ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, σήκωσε το λάβαρο της επαναστάσεως.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης

Ο θρυλικός Γέρος του Μοριά , υπήρξε ο μεγαλύτερος ήρωας και η σπουδαιότερη φυσιογνωμία του απελευθερωτικού αγώνα εναντίον των Τούρκων το 1821. Μεγάλος στρατιωτικός και πολιτικός, έγινε στα 17 του κιόλας χρόνια οπλαρχηγός. Από τα σημαντικότερα κατορθώματά του ξεχωρίζει η συντριβή των 23.000 μονάδων Πεζικού και 6.000 Ιππικού του Δράμαλη στα Δερβενάκια.

Κωνσταντίνος Κανάρης

Ένδοξος πυρπολητής του 1821, ναύαρχος και μετέπειτα πρωθυπουργός του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Το πρώτο του επαναστατικό κατόρθωμα ήταν η ανατίναξη της ναυαρχίδας του τούρκου Καρά Αλή, έξω από το λιμάνι της Χίου τον Ιούνη του 1822, που είχε ως συνέπεια την απώλεια της ζωής περίπου 2.000 Τούρκων στρατιωτών.

Ιωάννης Μακρυγιάννης

Τα απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη θεωρούνται «Μνημείο του Λόγου». Έμεινε στην ιστορία για την παλικαριά, το ήθος, την πίστη για την λευτεριά και τις πολλές μάχες που έλαβε μέρος στον ιερό επαναστατικό αγώνα των Ελλήνων.

Μπουμπουλίνα

Ξεχώρισε για τη δράση της στην επανάσταση. Ήταν από τις πρωτεργάτριες της επανάστασης. Επιβλητική μορφή, συντηρούσε ένα σώμα με δικά της έξοδα. Πήρε μέρος στην πολιορκία της Μονεμβασιάς, του Ναυπλίου και της Τριπολιτσάς.

Μαντώ Μαυρογένους

Εξόπλισε πλοία με δικά της χρήματα και καταδίωξε τους πειρατές που λυμαίνονταν στις Κυκλάδες. Ξόδεψε όλη της την περιουσία για τον Αγώνα της πατρίδας μας. Ο Καποδίστριας για την προσφορά της στην επανάσταση της απένειμε το αξίωμα του επίτιμου αντιστράτηγου.

Ρήγας Βελεστινλής

Ο Ρήγας Βελεστινλής ή Ρήγας Φεραίος θεωρείται ως μέγας εθνομάρτυρας και πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Αθανάσιος Διάκος

Από τους πρωτεργάτες του εθνικού ξεσηκωμού στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και ήρωας της μάχης της Αλαμάνας. Γεννήθηκε στην Άνω Μουσουνίτσα το 1788 και το πραγματικό του όνομα ήταν Αθανάσιος Μασαβέτας. Στις 24 Απριλίου, ο αιχμάλωτος Αθανάσιος Διάκος, με ανοιχτές και αιμάσουσες τις πληγές του, μεταφέρεται στη Λαμία. Οι Οθωμανοί του προτείνουν να προσκυνήσει και να συνεργαστεί μαζί τους. Ο Διάκος υπερήφανα αρνείται: «Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θελ' να πεθάνω»φέρεται να τους απάντησε. Ο ελληνικής καταγωγής Ομέρ Βρυώνης δεν θέλησε να τον σκοτώσει, αφού τον γνώριζε πολύ καλά από την αυλή του Αλή Πασά και εκτιμούσε τις ικανότητές του. Επέμενε, όμως, ο Χαλήλμπεης, σημαίνων Τούρκος της Λαμίας, ο οποίος έπεισε τον Κιοσέ Μεχμέτ, ιεραρχικά ανώτερο του Ομέρ Βρυώνη, ότι ο Διάκος θα έπρεπε να τιμωρηθεί παραδειγματικά, επειδή είχε σκοτώσει πολλούς Τούρκους. Η ποινή που του επιβλήθηκε ήταν θάνατος δια ανασκολοπισμού και εκτελέστηκε την ίδια μέρα. Προτού ξεψυχήσει, ο Διάκος λέγεται ότι είπε το αυτοσχέδιο τετράστιχο:

“Για ιδές καιρό που διάλεξε
ο χάρος να με πάρει
τώρα π’ ανθίζουν τα κλαδιά
και βγάζει η γης χορτάρι”

+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...