Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Μια διαφορετική εκδήλωση της Αδελφότητας Βιθυνών!

Η Αδελφότητα Βιθυνών, πραγματοποίησε μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου της Νίκαιας . Ο κόσμος πολύς και συνειδητοποιημένος, παρά τις πολλαπλές εκδηλώσεις που γίνονταν την ίδια ώρα. 
 Μικρασιάτες και μη έσπευσαν με ενδιαφέρον να ακούσουν και να γνωρίσουν από κοντά μια ξεχωριστή μορφή των γραμμάτων και της επιστήμης , τον Κύπριο Μαθηματικό και Συγγραφέα κ. Τεύκρο Μιχαηλίδη. Αφορμή για την εκδήλωση η πρόσφατη έκδοση του βιβλίου του συγγραφέα « Ο Μέτοικος και η Συμμετρία» ,που οι Βιθυνοί διαπίστωσαν ότι έχει άμεση σχέση με την ιδιαίτερη πατρίδα τους και τη ολοσχερή καταστροφή και τη γενοκτονία που υπέστη από το Πάσχα ως τον Ιούνιο του 1920 από τους τσέτες του Κεμάλ.


Θέμα του ήταν η παρουσίαση της ιστορίας ενός πρόσφυγα από το Αντάμπαζαρ με ρίζες από το θρυλικό, ολοσχερώς κατεστραμμένο Ορτάκιοϊ της Βιθυνίας, που φθάνει με Ιταλικό πολεμικό πλοίο στη Σιέννα της Ιταλίας και από κει στο Παρίσι και στην Ισπανία και ζει όλα τα δραματικά γεγονότα του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.


Ο Δημήτρης Αποστολίδης , μια ξεχωριστή μαθηματική ιδιοφυία,γνωρίζεται με καλλιτέχνες , Μαθηματικούς , διανοούμενους και απλούς ανθρώπους , και μαζί τους αγωνίζεται χωρίς αποτέλεσμα και ανταμοιβή άλλη εκτός από τη συνέπεια στις αρχές του, για τις αξίες του ανθρωπισμού και της ελευθερίας . Στο μυθιστόρημα συνυπάρχουν πραγματικά και φανταστικά πρόσωπα που όλα ωστόσο συνθέτουν το αληθινό μωσαϊκό των επιδρομών και διωγμών αθώων ανθρώπων από αδίστακτους τυράννους και ολοκληρωτικά καθεστώτα. Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην μητέρα και τη θεία της συζύγου του Μαρία και Κυριακή Αποστολίδου , που μαζί με τη μητέρα τους Σοφία έφεραν πολύτιμες μνήμες και κειμήλια από την χαμένη τους πατρίδα , του τα διηγήθηκαν και τον έκαναν μέτοχο των βιωμάτων και της τραγικής ιστορίας της σφαγής του Ορτάκιοϊ. Στη διάλεξη έγινε πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά και στην έννοια της συμμετρίας που η ίδια η φύση μας υποβάλλει με τους σχηματισμούς στο πέταγμα των πουλιών και στο κολύμπημα των δελφινιών που καταπλήσσουν.


Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ο ταλαντούχος Κώστας Κουκουλίνης με τους συνεργάτες του Κατερίνα Κωνσταντινου και Φώτη Τσέρτο μάγεψαν με το ούτι , το μπουζούκι, την κιθάρα και το τραγούδι τους και ξεσήκωσαν ώριμους και νεολαίους στα βήματα των πατρίδων εκτελώντας αριστοτεχνικά ταξίμια και τραγούδια της Κωνσταντινούπολης και Μικρασίας. Φύγαμε από την εκδήλωση πιο προβληματισμένοι για τα γεγονότα του παρελθόντος αλλά και του παρόντος και του μέλλοντος και ταυτόχρονα πιο υπερήφανοι ως Μικρασιάτες.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...