Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από την ερχόμενη Δευτέρα, μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.
Κατά τη διάρκεια των έξι ταξιδιών που πραγματοποίησε από το 2001 μέχρι το 2009 στο
Άγιο Όρος, ο Τόμας Μοζίνσκι, επιχείρησε να αποτυπώσει με το φακό του, την ατμοσφαιρικότητα του χώρου, φωτογραφίζοντας τα μοναστήρια σε συνδυασμό με τον περιβάλλοντα χώρο τους.
«Η ματιά του θυμίζει περισσότερο φωτογραφίες του 19ου αιώνα. Φωτογραφίζει τα μοναστήρια από μακριά, παρουσιάζοντάς τα ως τον τόπο που σηματοδοτεί τον προορισμό, και δεν δίνει βαρύτητα σε εσωτερικούς χώρους και μοναχούς», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η επιμελήτρια της έκθεσης, Νίνα Κασσιανού.
«Πιστεύω ότι το να πεις μια καλή ιστορία για τον τόπο, θέλει χρόνο και προσπάθεια. Γι' αυτό και συνεχίζω να έρχομαι σε τόπους που φωτογραφίζω. Οι εικόνες μου από τον Άθω, είναι το αποτέλεσμα αυτών των επιστροφών, της διείσδυσης στον τόπο, το να τον κοιτάζω από πολλές γωνίες, με διαφορετικό φως, ατμοσφαιρικές συνθήκες- το να φιλτράρω την υπερβολή και να κρατάω ό,τι κατά τη γνώμη μου είναι η ουσία», σημειώνει ο Πολωνός φωτογράφος.
Η ιδιαιτερότητα των φωτογραφιών εστιάζεται στην εκτύπωσή τους, με τη χρήση της τεχνικής του διχρωμικού κόμμεος, η οποία άρχισε να χρησιμοποιείται το 19ο αιώνα και προσδίδει μιαν εικαστική διάσταση στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες. «Κάποιες φορές οι θεατές μου κοιτώντας τη μεταβλητή τονικότητα των εκτυπώσεών μου, τους "υπερβολικούς", "θεατρικούς" φωτισμούς [ ...] με ρωτάνε: "Πού είναι αυτό ή το άλλο μέρος;"- και εγώ συνήθως απαντώ: μην το ψάχνετε στους χάρτες. Αυτοί οι τόποι είναι μόνο στο κεφάλι μου, ακόμη και αν πραγματικά υπάρχουν κάπου. Αλλά δεν είναι ποτέ πραγματικά έτσι. Οι τόποι δεν υπάρχουν στο χώρο. Υπάρχουν στο μυαλό μας», υπογραμμίζει ο Τόμας Μοζίνσκι.
agioritikesmnimes.pblogs.gr
Η έκθεση οργανώνεται από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της PhotoBiennale και με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Μ.Κ.
© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ