Γέροντος Μωυσέως Αγιορείτου
Είναι άμεση η ανάγκη ν' αντιδράσει η αναπαυμένη πλειοψηφία στις ραδιουργίες μίας άθεης μειοψηφίας, πού κόπτεται για ισότητες, ελευθερίες και δικαιώματα των λίγων προσβάλλοντας βάναυσα τους πολλούς.Μια καθαρή φωνή από τις κορυφές του Αγίου Όρους. Η φωνή του Γέροντος Μωυσή εκφράζει την φωνή του Αγίου Όρους, την φωνή ολοκλήρου του Ελληνισμού. Την φωνή της Πατρίδος μας, της Ορθοδοξίας μας πού σαν φωνή Αποκαλύψεως βοά και μας Λέγει; Οι Χριστιανοί στα θηρία. Οι Χριστιανοί στα κρεματόρια.
Φαίνεται πως έχουμε μπει σ΄ ένα χώρο και χορό συνεχών αμφισβητήσεων και αντικρούσεων και είμαστε αναγκασμένοι κάθε τόσο να υποστηρίζουμε ήθη και αλήθειες πού βάστηξαν ορθούς και δυνατούς, επί αιώνες, ανθρώπους του τόπου αυτού με την τόσο πλούσια παράδοση. Μία καλά οργανωμένη μειοψηφία στρέφεται συστηματικά, από καιρό, κατά μίας πλειοψηφίας πού, δυστυχώς, μένει ανοργάνωτη, σιωπηλή και σαν φοβισμένη και ντροπαλή. Για μία δήθεν ελευθερία και ισότητα καταπατούνται τα αναφαίρετα δικαιώματα της πλειοψηφίας. Διαστρεβλώνονται, μάλιστα, και οι σχετικές ειδήσεις.
Στη γειτονική Ιταλία, μία μητέρα δύο ανηλίκων μαθητών του Δημοτικού Σχολείου προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, επικαλούμενη τη θρησκευτική ελευθερία, για την αποκαθήλωση του σταυρού από τις σχολικές αίθουσες. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο φαίνεται ότι δικαίωσε τη μητέρα. Η Ιταλική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η ανάρτηση των θρησκευτικών συμβόλων στις αίθουσες αποτελεί «ηθικά θετικό μήνυμα του χριστιανικού συμβόλου πού διαπερνά τις παραδόσεις της χώρας». Η Ιταλίδα υπουργός παιδείας δήλωσε πώς η ανάρτηση του σταυρού «δεν σημαίνει ένταξη στον Καθολικισμό, συνιστά σύμβολο της παράδοσης μας. Ουδείς και κανένα ιδεολογικό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ακυρώσει την ταυτότητα μας». Ο νέος γενικός γραμματέας του Δημοκρατικού Ιταλικού Κόμματος ευθαρσώς τόνισε: «Μία παλιά παράδοση, όπως ο σταυρός, δεν μπορεί να αποτελεί προσβολή για κανέναν. Σε λεπτά θέματα, όπως αυτό, ενίοτε ο κοινός νους καταλήγει να πέφτει θύμα του νόμου»! Η ιταλική κυβέρνηση άσκησε έφεση.
Την ίδια ώρα η σύζυγος του πρωθυπουργού της Ρωσίας κ. Σ. Μεντβένεβα έρχεται για τον περίπλου του Αγίου Όρους και προσκύνημα σε μονές της Β. Ελλάδος και δηλώνει: «Είμαι πολύ ευγνώμων πού για πρώτη φορά, με το θέλημα του Θεού, προσκύνησα στους αγίους τόπους της χώρας σας. Η Ελλάδα είναι μία χώρα με βαθιά χριστιανική παράδοση. Όλα τα μέρη πού είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ αυτές τις ημέρες μου άφησαν μία ανεξίτηλη εντύπωση. Το σημαντικότερο πού κράτησα για μένα από αυτό το ταξίδι-προσκύνημα, είναι η πνευματικότητα του ελληνικού λαού και η ορθόδοξη παράδοση, πού διατηρείται πολύ προσεκτικά στις ελληνικές εκκλησίες και τα μοναστήρια». Είναι γεγονός πώς δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες δηλώσεις κύριοι και κυρίες των κυβερνήσεων μας.
Ταυτόχρονα, την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων ζητά το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι από το Εφετείο Αθηνών. Προς τιμή των δικαστών μας το αίτημα απορρίφθηκε ομόφωνα. Συγχρόνως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Ψαριανός θέτει ερώτημα στην υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου σχετικά με την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες και συνάμα για την καθημερινή πρωινή προσευχή και τον τακτικό εκκλησιασμό. Η απομάκρυνση σταυρού και εικόνων θα προχωρήσει σε κάθε δημόσιο κτίριο, δικαστήρια, νοσοκομεία, στρατώνες και λοιπά. Δεν θα μπορούμε να φοράμε και σταυρό, όπως πρόσφατα γράψαμε.
Στη χώρα μας, πλέον, δικαιώματα έχουν μόνο οι μειοψηφίες και καθόλου οι πλειοψηφίες. Οι δεύτερες παρακολουθούν με απορία τις πονηρίες των πρώτων και δειλιάζουν ν' αντιδράσουν μη και θεωρηθούν οπισθοδρομικοί και ανελεύθεροι. Καθυστερημένοι είναι οι κυβερνώντες της Ιταλίας και της Ρωσίας; Οι εικόνες και οι σταυροί θα επηρεάσουν αρνητικά τη νεολαία μας ή θα την εμπνεύσουν και προστατεύσουν; Είναι άμεση η ανάγκη ν' αντιδράσει η αναπαυμένη πλειοψηφία στις ραδιουργίες μίας άθεης μειοψηφίας, πού κόπτεται για ισότητες, ελευθερίες και δικαιώματα των λίγων προσβάλλοντας βάναυσα τους πολλούς. Τόσο πολύ ενοχλεί ο σταυρός του Χριστού; Γιατί; Γνωρίζουν τί συμβολίζει και σημαίνει; Οι δαίμονες πάντως πολύ φοβούνται.
(Περιοδ. «Λυδία») Από το περιοδικό της Ιεράς Μητροπόλεως Σάμου και Ικαρίας, «Μεταμόρφωσις», Αριθμ. 173, Σεπτέμβριος 2010
aktines.blogspot.com