ΛΑΧΑΝΟ-ΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΑΔΙ
ΥΛΙΚΑ
1 λάχανο για ντολμάδες, 1 1\2 κούπα ρύζι,
3 κρεμμύδια ξερά, 1 χούφτα αμύγδαλα ξασπρισμένα,
1 σακουλάκι κουκουνάρι,
1 μικρό κουτάκι των 250 γρ. φρέσκα μανιτάρια ή 1 μικρή κονσέρβα,
2 κουταλιές ταχίνι, χυμό από 1\2 με 1 λεμόνι,
λίγο άνηθο, αλάτι-πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα βάζουμε νερό και όταν αρχίσει να βράζει βυθίζουμε σε αυτό το λάχανο από το οποίο έχουμε χαράξει γύρω-γύρω το κορμό έτσι ώστε να βγαίνουν ευκολότερα τα φύλλα. Καθώς βράζει το λάχανο εμείς αφαιρούμε τα φύλλα που έχουν ζεματιστεί και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο νερό και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα αμύγδαλα ψιλοκομμένα, το κουκουνάρι τα μανιτάρια σε φέτες και τον άνηθο.
Κατά τη διάρκεια του σοταρίσματος προσθέτουμε λίγο νερό όταν εξατμίζεται αυτό που είναι στην κατσαρόλα.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα τα κρεμμύδια.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ρύζι και τα ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 2 κούπες νερό και αφήνουμε τη γέμιση να πάρει μία βράση.
Με τη γέμιση αυτή γεμίζουμε και τυλίγουμε τους λαχανο-ντολμάδες μας τους οποίους στρώνουμε σε μία άλλη κατσαρόλα στην οποία έχουμε βάλει κάτω-κάτω τα χοντρά μέρη από τα φύλλα.
Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με ένα πιάτο. Αφού τελειώσουμε διαλύουμε το ταχίνι στο χυμό λεμονιού και όλο αυτό σε 3 κούπες ζεστό νερό και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τους ντολμάδες.
Βράζουμε για μισή ώρα με τρία τέταρτα της ώρας και σερβίρουμε.