Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Επίσκεψη Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου στην Κύπρο

Στην Κύπρο βρέθηκε ο Μητροπολίτης μας από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου προσκεκλημένος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασσού και Ορεινής κ. Ησαΐου για την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Η πανήγυρις έλαβε χώρα στην κωμόπολη της Λακατάμειας της Επαρχίας της Λευκωσίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του επισκέφθηκε, μοναστήρια και προσκυνήματα του νησιού. Ο Μητροπολίτης μας συνοδευόταν από τον Γέροντα της Ι.Μ. Παναγίας του Έβρου αρχιμανδρίτη Πολύκαρπο Μαντζάρογλου και την μοναχή Βερονίκη, από τον πρωτοπρεσβύτερο Διονύσιο Χαριτούδη και τον διάκονο Σωφρόνιο Δημαρά.

Ο Σεβασμιώτατος και η συνοδεία του αφίχθησαν το βράδυ της Τρίτης 9 Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο της Λάρνακας όπου τους υποδέχθηκαν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Ταμασσού και ο Πρωτοσυγκελλεύων της Μητροπόλεως πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Στυλιανού και τους συνόδευσαν στη Λευκωσία.

Το πρωί της Τετάρτης επισκέφθηκαν την Ι.Μ. Σταυροβουνίου της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου και εν συνεχεία κατευθύνθηκαν στη Λεμεσό. Εκεί τους υποδέχτηκε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος και παρέθεσε γεύμα στη Μητρόπολη. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ξεναγήθηκαν στη Λευκωσία.

Την Πέμπτη οι δύο Μητροπολίτες προσκόμισαν προς προσκύνηση Άγιο Λείψανο του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, στο Λύκειο Παλαιομετόχου. Αμέσως μετά αναχώρησαν για την Ι.Μ. Κύκκου και κατέφθασαν το μεσημέρι. Μετά το προσκύνημα στο “Θρονί”, στο μνήμα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ και στο Καθολικό παρακάθισαν όλοι στην Τράπεζα της Μονής για το γεύμα. Μετά από μικρή ανάπαυση θαύμασαν τα εκθέματα του Μουσείου της Μονής και αναχώρησαν για τη Λευκωσία. Το βράδυ της Πέμπτης παρετέθη δείπνο προς τιμήν του Σεβασμιωτάτου και της συνοδείας του από τον κύριο Άριστο Μελή στη Λακατάμεια.


Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου ο Σεβασμιώτατος ξεναγήθηκε στα “Φυλακισμένα Μνήματα” και έπειτα μετέβη στο μετόχι της Ι.Μ. Κύκκου στη Λευκωσία όπου συνάντησε τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ. Νικηφόρο, ηγούμενο της Μονής Κύκκου. Ο Γέροντας π. Πολύκαρπος συναντήθηκε στο μετόχι της Κύκκου με τον εξομολόγο της Μονής π. Γαβριήλ. «Όταν πήγα για πρώτη φορά στο Όρος» είπε σε όλους ο π. Γαβριήλ Κυκκώτης, «μού γνώρισε ο π. Πολύκαρπος τον μοναχό π. Παΐσιο. Τότε κανείς δεν ήξερε τον π. Παΐσιο». Οι δύο γέροντες συζήτησαν κατ΄ιδίαν. Το μεσημέρι τον Μητροπολίτη μας και την συνοδεία του, υποδέχτηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος. Με τον Μακαριώτατο συζήτησαν στο γραφείο του και έπειτα τους παρέθεσε γεύμα στην Αρχιεπισκοπή. Το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Ι.Ν. Αγίου Ιωάνννου του Χρυσοστόμου Λακατάμειας. Ακολούθησε εκδήλωση παραδοσιακής μουσικής προς τιμήν του Μητροπολίτου μας και της συνοδείας του και έπειτα δείπνο.

Την κυριώνυμο ημέρα, Σάββατο 13 Νοεμβρίου, χοροστάτησε στον Όρθρο και συλλειτούργησε μετά του Πανιερωτάτου, οικείου, Μητροπολίτου. Μετα από σύντομη δεξίωση στην αίθουσα του ναού, προσκύνησαν στην Ι.Μ. Αγίου Ηρακλειδίου και στην Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος. Το απόγευμα ξεναγήθηκαν στα προάστεια της Λευκωσίας.

Την Κυριακή ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Άνω Δευτεράς. Εκεί συναντήθηκε με πολλούς Θρακιώτες που ζουν στην Κύπρο οι οποίοι είχαν ειδοποιηθεί για την παρουσία του Μητροπολίτου μας και είχαν προσκληθεί στη Λειτουργία και τη δεξίωση που έλαβε χώρα αμέσως μετά στην αίθουσα του ναού. Το απόγευμα της ίδιας μέρας συμμετείχε στο μυστήριο του Γάμου της αδελφής του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Ταμασσού. Στη συνέχεια ακολούθησε το γαμήλιο δείπνο.

Το πρωί της Δευτέρας, ξεκίνησαν με προορισμό το αεροδρόμιο της Λάρνακας απ’ όπου αεροπορικώς επέστρεψαν στην Ελλάδα.
imalex.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...