Επικεφαλής της ομάδας των προσκυνητών ήταν η κυρία Θεοδώρα Κόκλα, Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, την οποία συνόδευαν οι πρόεδροι τεσσάρων οικολογικού χαρακτήρος φορέων που σχετίζονται με τη διαχείρηση του Δέλτα του Έβρου, της Δαδιάς Έβρου, της Οροσειράς της Ροδόπης του Δέλτα του Νέστου και της Λίμνης Βιστωνίδος καθώς επίσης και εκπρόσωπος του Ερευνητικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (Ε.Κ.Β.Υ.).
«Οι αξιοθαύμαστες, πρωτοπόρες και ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες Σας στο πλαίσιο της εμπράκτου ενότητος όλου του Ορθόδοξου κόσμου, καθώς επίσης και τα οραματικά και γενναία ανοίγματά σας στο πλαίσιο του καλώς νοουμένου διαθρησκειακού διαλόγου και των συντονισμένων και άοκνων προσπαθειών Σας για την καταστολή του φαινομένου του θρησκευτικού φονταμενταλισμού και της θρησκευτικής και εθνοφυλετικής μισαλλοδοξίας ανά τον κόσμο, δικαίως προκαλούν το δέος και το θαυμασμό σε όλους μας. Τούτο δε ευκόλως γίνεται αντιληπτό από κάθε καλής προαιρέσεως άνθρωπο που παρακολούθει τις «ειρηνικές πορείες» Σας ανά τον κόσμο. Αλλά εξίσου σημαντικές είναι και οι πρωτοβουλίες σας στον κοινό στόχο όλων μας για την εδραίωση της Ελληνοτουρκικής προσεγγίσεως, φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης. Δικαίως λοιπόν και στον ευαίσθητο αυτό τομέα θα μπορούσε κάποιος να διατυπώσει, άνευ υπερβολής, την άποψη ότι είστε «ο ειρηνοποιός των δύο πλευρών του Αιγαίου, ο γεφυροποιός των δύο λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Όλα αυτά τα οποία προσπαθούμε να κάνουμε τα θεωρούμε ως χρέος μας, ως υποχρέωση μας διότι η Εκκλησία πρέπει να είναι δυναμικά παρούσα μέσα στο σύγχρονο γίγνεσθαι, να είναι ευαίσθητη στα προβλήματα των ανθρώπων και να ενθαρρύνει τους ανθρώπους και να τους ευαισθητοποιεί να αγαπούν και να προστατεύουν την φύση που είναι το σπίτι μας. Η οικολογία προέρχεται από την λέξη ΟΙΚΟΣ. Όλος ο πλανήτης είναι το σπίτι μας και πρέπει να το προστατεύουμε όπως φυλάγουμε και ενδιαφερόμεθα για το σπίτι μέσα στο οποίο κατοικούμε. Έτσι και για τον πλανήτη που είναι το μεγάλο σπίτι όλου του ανθρωπίνου γένους πρέπει να έχουμε το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια ευαισθησία», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε: «Γι’ αυτό και το Πατριαρχείο μας, πρώτο και σχεδόν μόνο απ’ όλες τις χριστιανικές Εκκλησίες εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπατε, με τα μικρότερα σεμινάρια της Χάλκης κα εν συνεχεία με τα μεγάλα διεθνή οικολογικά εν πλω συμπόσια τα οποία έφεραν επί τω αυτώ ανθρώπους διαφόρων θρησκευτικών πεποιθήσεων, είχαμε και Εβραίους και Μουσουλμάνους και Καθολικούς και Προτεστάντες και Ορθοδόξους. Ίσως και αθέους. Δεν ρωτούσαμε τι πιστεύει κανείς για να τον προσκαλέσουμε στα οικολογικά συμπόσια. Όπως φέραμε επί τω αυτώ και βάλαμε να συνεργάζονται άνθρωποι της θρησκείας και άνθρωποι της επιστήμης, των θετικών επιστημών, άνθρωποι της τοπικής διοικήσεως, των Μέσων Γενικής Ενημερώσεως, από όλους αυτούς τους τομείς και από ένα ευρύτατο φάσμα της Κοινωνίας προσκαλέσαμε ανθρώπους στα 8 μέχρι στιγμής οικολογικά συμπόσια. Εκδώσαμε βιβλία… Και έτσι γίνεται μια κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση της παγκοσμίου κοινότητος ώστε να μεταδώσουμε ιδιαιτέρως στους νέους ανθρώπους, όπως είναι και οι περισσότεροι παρόντες, την ευαισθησία με την ελπίδα ότι ο κόσμος ο αυριανός θα είναι πιο υγιής, πιο ανθρώπινος και πιο βιώσιμος. Το περιβάλλον, η φύση, η Δημιουργία του Θεού δεν ανήκει μόνο σε εμάς που ζούμε σήμερα στο 2010. Ανήκει και σε όλες τις γενιές που θα μας ακολουθήσουν και πρέπει να τους παραδώσουμε τη γη, τον πλανήτη και τη Δημιουργία του Θεού αλώβητη κατά το δυνατόν, υγιαίνουσα ώστε μέσα σε αυτό τον κόσμο να ζήσουν καλύτερα οι επερχόμενες γενιές».
«Ως προς τον διαθρησκειακό διάλογο είναι το πιστεύω μας, είναι η πεποίθησή μας. Πρέπει να δίνουμε το χέρι ο ένας στον άλλο, να γνωριζόμαστε καλύτερα, να συνεργαζόμαστε και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο. Την ταυτότητα και την ιδιοπροσωπία του άλλου, τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις, την ιδεολογία του, την παράδοσή του την εθνική, την πολιτιστική γιατί μόνον έτσι μπορούμε να ζήσουμε εν ειρήνη. Και γι’ αυτό το Πατριαρχείο μας, πέραν των διαλόγων που έχει με τις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες και ομολογίες, εδώ και 25 χρόνια εγκαινίασε διάλογο και με το Ισλάμ και με τον Ιουδαϊσμό. Έχουμε κάνει αρκετά συνέδρια επιτυχημένα. Με τους μουσουλμάνους και με τους Ιουδαίους αδελφούς μας δεν συζητούμε καθαρώς θεολογικά θέματα όπου η συνεννόηση θα ήταν πιο δύσκολη. Αλλά συζητούμε κοινωνικά θέματα τα οποία απασχολούν όλους τους ανθρώπους, όλο το ανθρώπινο γένος , όλο τον κόσμο. Η βία, η ειρήνη και ο πόλεμος, πολυπολιτισμικότητα, έχουμε κάνει έναν κατάλογο όλων των συναντήσεων και των θεμάτων που συζητήσαμε όλα αυτά τα 25 χρόνια»,σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
«Τις Αρχές εδώ, της Τουρκίας και τις Αρχές της Ελλάδας τις θεωρούμε συνεργάτες και συναγωνιστές. Αγωνιζόμεθα μαζί , με την καλή σημασία της λέξεως, για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Εγώ και το Πατριαρχείο θέλουμε να είμεθα η γέφυρα όχι μόνο μεταξύ των δύο πλευρών του Αιγαίου όπως είπατε αλλά και μεταξύ των δύο πλευρών του Έβρου», επισήμανε και πρόσθεσε: «Και εσάς που είστε εδώ κοντά μας, σας αισθανόμεθα ως γείτονες, ως συνεργάτες, είστε πιο κοντά σε μας από την Αθήνα και από την Θεσσαλονίκη και θέλουμε να έχουμε πάντοτε αυτή την επικοινωνία. Ευτυχώς η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία έχουν πολύ καλούς Αρχιερείς με τους οποίους συνεννοούμεθα άνετα. Είναι όχι μόνον αδελφοί Ιεράρχες αλλά είναι και φίλοι μας».
fanarion.blogspot.com