Μέσα στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας η φετεινή εορτή των Χριστουγέννων να συνδυασθεί με την ενημέρωση και την ποιμαντική δράση της Αλεξανδρινής Εκκλησίας
για τα θύματα του Έϊτς και μάλιστα των ορφανών παιδιών, ως των θυμάτων της μάστιγας αυτής του αιώνα μας, η Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε οργάνωσε τριήμερες εκδηλώσεις για το σκοπό αυτό.
για τα θύματα του Έϊτς και μάλιστα των ορφανών παιδιών, ως των θυμάτων της μάστιγας αυτής του αιώνα μας, η Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε οργάνωσε τριήμερες εκδηλώσεις για το σκοπό αυτό.
Την παραμονή των Χριστουγέννων ο οικείος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ με τους συνεργάτες του μοίρασε τρόφιμα και οικονομική βοήθεια σε ιθαγενείς κληρικούς και λαϊκούς κατηχητές που φροντίζουν ορφανά παιδιά που οι γονείς τους πέθαναν από έϊτς. Ανήμερα των Χριστουγέννων μετά την θεία Λειτουργία μοιράσθησαν παιχνίδια που πρόσφεραν μέλη της Ελληνικής Παροικίας και αρκετοί Εθελοντές που βοηθούν από την Κύπρο με την αποστολή ολόκληρου κοντέϊνερ από την Κύπρο με την εποπτεία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού που ετοίμασαν ο Μητροπολίτης Άκκρας κ. Γεώργιος κι η κ. Ευανθία Χαραλάμπους
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός άπορων και ορφανών παιδιών στηρίζονται οικονομικά για να μπορούν να φοιτούν σε σχολείο με εισφορές αγάπης από ευσεβείς χριστιανούς εθελοντές από Κύπρο και Ελλάδα.
Την επομένη των Χριστουγέννων στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Αγίου Νεκταρίου που ξεκίνησε ο μακαριστός Πατριάρχης Πέτρος και ολοκλήρωσε ο νυν Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος, ο οικείος Μητροπολίτης κ. Σεραφείμ χειροτόνησε σε διάκονον τον απόφοιτον ιθαγενή της Εκκλησιαστικής μας Σχολής Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ' Παύλον για να αναλάβει ειδικές ποιμαντικές ευθύνες για τη προστασία των άπορων και ορφανών παιδιών που υποφέρουν από έϊτς.
Στη συνέχεια μοιράσθησαν ρούχα, παπούτσια και παιχνίδια, ως επίσης και ι γραφική ύλη που έφθασαν τελευταίως από την Κύπρο. Τα πράγματα πολλά, αλλά κι ο κόσμος τόσος πολύς, ιδιαίτερα τα μικρά άπορα και ορφανά παιδιά που αποδείχθησαν ολίγα. Το όνομα του Θεού όμως δοξάζεται μέσα από το μεγαλείο της αγάπης μας να απαλύνουμε τον πόνον πονεμένων συνανθρώπων μας και μάλιστα άπορων και ορφανών παιδιών.
Στο Χριστουγιεννιάτικο του μήνυμα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος τονίζει ότι
«τα τελευταία χρόνια η κοινωνία μας δείχνει το σκληρό της πρόσωπο και με περισσή ευκολία στιγματίζει και απομονώνει ανθρώπους. Χαρακτηριστικό - και τραγικό συνάμα - είναι το παράδειγμα της γενιάς των 18 εκατομμυρίων παιδιών της Αφρικής που έχασαν τον ένα ή και τους δύο γονείς τους από τη θανατηφόρο ασθένεια του AIDS.
Εγκλωβισμένα στο φαύλο κύκλο της συντριπτικής φτώχειας, της πείνας, της αμάθειας, της διαφθοράς και των πολέμων, τα παιδιά αυτά γεμίζουν τα ορφανοτροφεία και ακόμη συχνότερα βρίσκονται στο δρόμο, αγωνιζόμενα για την επιβίωση τους. Αποτελούν τα εξιλαστήρια θύματα της μεγαλύτερης για τη Μαύρη Ήπειρο καταστροφής από την εποχή της δουλείας.
Το στίγμα συνοδεύεται από την απόρριψη της οικογένειας και των φίλων, την απώλεια της προοπτικής ενός ευτυχισμένου μέλλοντος, την εμπειρία διακρίσεων κάθε είδους. Τα στιγματισμένα αυτά παιδιά με πίκρα βιώνουν τη μοναξιά του κοινωνικού αποκλεισμού. Βρίσκονται ευάλωτα μπροστά στον κίνδυνο του υποσιτισμού, της κακοποίησης και της απόρριψης από το σχολείο, περιμένοντας απλώς το τέλος χωρίς καμμία θεραπευτική αγωγή και ψυχολογική υποστήριξη...
Η κρίση των πασχόντων από τη ασθένεια του AIDS θέτει υπό δοκιμασία την ανθρωπιά μας και αποδεικνύει πως συχνά η εγωκεντρική και ανταγωνιστική μας κοινωνία παραμένει μόνο κατ' όνομα χριστιανική. Κι αυτό διότι λείπει η δύναμη προσέγγισης στον πόνο του άλλου με κατανόηση και αγάπη, η ικανότητα βίωσης της ανθρώπινης αλληλεγγύης σε όλη της τη διάσταση.
Επιβεβαιώνοντας την δυναμική της Ορθοδοξίας, η ιεραποστολή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής προσεγγίζει τους πάσχοντες από AIDS με αγάπη χριστιανική, η οποία «μακροθυμεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου λογίζεται το κακόν». Παρέχει πνευματική και υλική βοήθεια, φροντίζει για τη συμμετοχή τους στην πνευματική και την κοινωνική ζωή.
Επισκεπτόμενος συχνά τα ιεραποστολικά μας κλιμάκια διαπιστώνω πως η απλή επαφή έχει τη δύναμη να φέρει ειρήνη, γαλήνη στην ταραγμένη θάλασσα της ψυχής τους, ύφεση στους ανέμους της θλίψης, που προκαλεί η ορφάνια. Βλέπω πως το βάλσαμο της χριστιανικής αγάπης εξαφανίζει το φόβο της ασθένειας και της μοναξιάς και διατηρεί άσβεστη τη φωτιά της δύναμης και της θέλησης.
Γι΄ αυτό το λόγο τα φετινά Χριστούγεννα μας βρίσκουν να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, ώστε να απαλύνουμε τον πόνο μέσα από μια εκστρατεία αγάπης. Μια εκστρατεία υποστήριξης των πασχόντων αλλά και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου η μάστιγα του AIDS να αποβεί ευκαιρία ανάδειξης της πνευματικότητάς μας και της ανθρωπιάς μας. Διότι υπηρετώντας τον εμπερίστατο συνάνθρωπο, υπηρετούμε τον ίδιο τον Χριστό και μαρτυρούμε την προφητική αποστολή της Εκκλησίας, την ελπίδα».
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος των Ηνωμένων Εθνών για το έϊτς οι άνθρωποι που έχουν τον ιόν του έϊτς ανέρχονται στα 38 εκατομμύρια.
Η Αφρικανική Ήπειρος, αν και έχει μόνο το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, εντούτοις τα δύο τρίτα αυτών που έχουν έϊτς είναι ανάμεσα στους λαούς της Αφρικής. Ενώ δηλαδή θα έπρεπε να είχαμε τρία εκατομμύρια φορείς του έϊτς, έχουμε 25 εκατομμύρια, οκτώ φορές δηλαδή περισσότερους.
Κάθε χρόνο οι φορείς του έϊτς αυξάνονται κατά τρία εκατομμύρια. Τα δύο εκατομμύρια είναι από το πληθυσμό της Αφρικής. 370 χιλιάδες από τα νέα θύματα είναι νεογέννητα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες φορείς του έϊτς, που αν γνώριζαν ότι είναι φορείς του έϊτς και έπαιρναν τα ειδικά προληπτικά φάρμακα δεν θα μετέδιδαν τον ιό στα νεογέννητα παιδιά τους.
Κάθε χρόνο πεθαίνουν από το έϊτς γύρω στα δύο εκατομμύρια άνθρωποι, από αυτούς οι 270 χιλιάδες είναι παιδιά. Το ένα εκατομμύριο, τετρακόσιες χιλιάδες από τους θανάτους είναι από το πληθυσμό της Αφρικής, οι 180 χιλιάδες από τα παιδιά που πεθαίνουν είναι από τα παιδιά της Αφρικής.
Αυτοί που έχουν πεθάνει από το έϊτς τα τελευταία τριάντα χρόνια φθάνουν τα τριάντα εκατομμύρια. Τα είκοσι εκατομμύρια είναι από την Αφρικανική Ήπειρο.
Λόγω του ιού του έϊτς ο αριθμός των ορφανών παιδιών στην Αφρική αυξάνεται συνέχεια. Σήμερα ο αριθμός των ορφανών παιδιών στην Αφρικανική Ήπειρο είναι γύρω στα 12 εκατομμύρια.
Όσοι θέλουν να βοηθήσουν μπορούν να απευθύνονται στην ταχυδρομική διεύθυνση
Greek Orthodox Archbishopric of Zimbabwe
P.O.Box 2832, Harare, Zimbabwe.
Επίσης στα ακόλουθα emails
Πηγή: http://www.amen.gr/