Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική ανέφερε ότι η παρουσία δεκάδων πιστών δείχνει ότι η Ομογένεια είναι αποφασισμένη να εργαστεί για να ξανακτιστεί η κατεστραμμένη εκκλησία.
«Πέρασαν εννέα χρόνια από τότε που βρήκαν φρικτό θάνατο 3.000 περίπου συνάνθρωποί μας, ανάμεσα στους οποίους ήταν και άτομα ελληνικής καταγωγής», ανέφερε ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, επισημαίνοντας ότι «όταν ο δεύτερος δίδυμος πύργος έπεσε, τα συντρίμμια του κατέστρεψαν εξ ολοκλήρου την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Ο ελληνορθόδοξος αυτός ναός ήταν ο μόνος τόπος λατρείας που καταστράφηκε στην περιοχή κατά την ημέρα εκείνη. Είχε αρχίσει να λειτουργεί το 1916. Δεν ήταν απλώς μια εκκλησία, αλλά ένας ιερός τόπος, όπου πήγαιναν να ανάψουν το κερί τους ή να προσευχηθούν άτομα από κάθε θρήσκευμα και τόπο καταγωγής. Ήταν μια εκκλησία από την οποία πέρασαν τρεις γενεές πιστών ανθρώπων, για βαπτίσεις, γάμους και κηδείες».
Ο κ. Δημήτριος τόνισε ότι η Αρχιεπισκοπή και η κοινότητα του Αγίου Νικολάου έχουν ως στόχο τους να ξανακτιστεί η εκκλησία στην ίδια περιοχή, όπως αναφερόταν στις αρχικές προβλέψεις της εταιρίας Lower Manhattan Development Corporation και της Λιμενικής Αρχής Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης, που έχουν την ευθύνη της περιοχής.
«Όταν ξανακτιστεί ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου, θα αποτελεί ένα μέρος του μνημείου για τα αθώα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων και κέντρο ειρήνης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.
Στον υπαίθριο εσπερινό και στη σύντομη τελετή που ακολούθησε ανάμεσα στους παρευρισκομένους ήταν ο οικονομικός ελεγκτής του Δήμου της Νέας Υόρκης, Τζον Λιού, οι πολιτειακοί γερουσιαστές Μιχάλης Γιάνναρης και Τόνι Αβέλλα, η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά, ο πρόξενος της Ελλάδας Ευάγγελος Κυριακόπουλος, η γενική πρόξενος της Κύπρου Κούλα Σοφιανού, ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Νίκος Καρακώστας και αρκετά στελέχη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
ΑΠΕ - ΜΠΕ
romfea.gr