Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Η εορτή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης στα Ιεροσόλυμα

Την 25ην Νοεμβρίου /8ην Δεκεμβρίου 2010, εωρτάσθη πανηγυρικώς εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων η μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου. Η ιερά αύτη Μονή της Αγίας Αικατερίνης ευρίσκεται εις την Χριστιανικήν
συνοικίαν της Παλαιάς Πόλεως των Ιεροσολύμων, με τον Ναόν εις το μέσον και οικίας πέριξ, τας οποίας το Πατριαρχείον ενοικιάζει εις πολύ χαμηλήν τιμήν ενοικίου, συμβάλλον ούτως εις την επίλυσιν του στεγαστικού προβλήματος των μελών του ποιμνίου του και ουχί μόνον. Ηγούμενος αυτής είναι ο Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος.



Εσπερινόν αφ’ εσπέρας και αρχιερατικήν θ. Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας ετέλεσεν ανήμερα της εορτής, 25ην Νοεμβρίου /8ην Δεκεμβρίου 2010, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Γεράσων κ. Θεοφάνης, ο οποίος μετέδωσε την θ. Κοινωνίαν εις πολλούς πιστούς μοναχούς, μοναζούσας και ευλαβείς προσκυνητάς εξ Ελλάδος, Ρωσίας, Ρουμανίας, Σερβίας κ.α.

Μετ’ αυτήν ηκολούθησε το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Γεράσων κ. Θεοφάνους, περίπου ως έπεται:

«Η Αγία Αικατερίνη, η ωραιοτάτη και νεαρά αύτη παρθένος, υπήρξεν υπόδειγμα αφοσιώσεως και αφιερώσεως εις τον Ιησούν Χριστόν, δια τούτο ωνομάσθη «Νύμφη του Χριστού». Η αφοσίωσις της Αγίας έφθασεν μέχρι θυσίας αίματος. Την μνήμην αυτής εορτάζομεν και ημείς σήμερον, ερχόμενοι εις εις την Εκκλησίαν, η οποία είναι ο Οίκος του Αγίου Πνεύματος και δια την οποίαν ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός έδωσε το ιδικόν Του Αίμα. Ούτω και η ψυχή πάντων ημών των Χριστιανών πρέπει να γίνη κατοικητήριον του Αγίου Πνεύματος».

Ιεροψάλται ήσαν ο πρωτοψάλτης του Ναού της Αναστάσεως Αρχιμανδρίτης π. Αριστόβουλος και ο Λαμπαδάριος κ. Χαράλαμπος Βακάκης, βοηθούμενοι υπό μοναχών της Λαύρας του Αγίου Σάββα.




Διαρκούσης της θ. Λειτουργίας, προσήλθεν εις προσκύνησιν εις την Ιεράν Μονήν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος μετά Συνοδείας Αρχιερέων και Ιερέων του Πατριαρχείου.

Μετά το πέρας της θ. Λειτουργίας ο ηγούμενος, Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος προσέφερεν εις τους εορταστάς κέρασμα μετ’ αναψυκτικού, μεθ’ ο έληξεν η πανήγυρις της της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου εις Ιεροσόλυμα.

Το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων, ως έχον εις την δικαιοδοσίαν αυτού και την περιοχήν του θεοβαδίστου όρους Σινά, μετέσχεν εις τον εορτασμόν της μνήμης της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης εν τη Ιερά αυτής Μονή του Σινά, δι’ αντιπροσωπείας του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, αποτελουμένης εκ των Σεβασμιωτάτων Αρχιεπισκόπων Ιόππης κ. Δαμασκηνού και Ιορδάνου κ. Θεοφυλάκτου, του Αρχιμανδρίτου π. Ματθαίου και του ιεροδιακόνου π. Παϊσίου.

Η αντιπροσωπεία ανεχώρησε την πρωΐαν της παραμονής της εορτής, Τρίτης, 24ης Νοεμβρίου /7ης Δεκεμβρίου 2010, συμμετέσχεν εις τον Εσπερινόν και την θ. Λειτουργίαν της εορτής, επέστρεψεν δε εις την Ιερουσαλήμ εις προκεχωρημένην βραδυνήν ώραν της ημέρας της εορτής, 25ης Νοεμβρίου /8ης Δεκεμβρίου 2010, εν ευχαριστία προς τον Θεόν δια την ασφαλή επάνοδον και πρωτίστως δια την συμμετοχήν εις την εορτήν της Αγίας Αικατερίνης, ταις πρεσβείαις της οποίας πάντες παρακαλούμεν τον Θεόν δια την ανόρθωσιν της εν ημίν εικόνος του Θεού, την πνευματικήν κάθαρσιν και προκοπήν, ώστε εν έργοις αγαθοίς να διανύσωμεν το στάδιον της νηστείας και να φθάσωμεν να εορτάσωμεν πνευματικώς την εορτήν των. 

εκ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...