Η χειροτονία του κ. Μιχαήλ σε επίσκοπο πριν 25 χρόνια, υπήρξε ιστορικό γεγονός για την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, καθώς σε αυτήν είχαν παραβρεθεί, για πρώτη φορά στη σχεδόν 300 χρόνων ιστορία των δύο ελληνικών εκκλησιών της Βιέννης, τόσο ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστριακής Δημοκρατίας, Ρούντολφ Κίρχσλεγκερ όσο και ο καρδινάλιος της Αυστρίας, Κένιγκ, όπως επίσης εκπρόσωποι όλων των χριστιανικών δογμάτων και δέκα αρχιερείς από το χώρο της Ευρώπης και την Ελλάδα.
Πέντε χρόνια αργότερα το 1991, μετά την παραίτηση για λόγους ηλικίας του προκατόχου του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου, ο τότε επίσκοπος Μιχαήλ, εξελέγη, με νέο πλέον σχήμα της Μητρόπολης Αυστρίας, ως Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης.
Ήταν η πρώτη εκλογή επί Πατριαρχίας Βαρθολομαίου, δεδομένου ότι η εκλογή, μαζί με τον τότε Μητροπολίτη Ιταλίας κ. Σπυρίδωνα, έγινε στην πρώτη συνεδρία υπό τον νέο, τότε, Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Η 25η επέτειος της χειροτονίας του, βρίσκει σήμερα τον Μητροπολίτη Μιχαήλ ως Έξαρχο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, να είναι ο πρώτος τη τάξη των ορθοδόξων αρχιερέων οι οποίοι ποιμαίνουν ορθόδοξες κοινότητες και εκπροσωπούν ορθόδοξες αυτοκέφαλες εκκλησίες στην Αυστρία.
Συγχρόνως είναι ιστορικό το γεγονός ότι ο αριθμός των ορθοδόξων στην Αυστρία έχει αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια ούτως ώστε σήμερα να φτάνει τις 500.000, με σχεδόν 350.000 από αυτούς να βρίσκονται στο χώρο της Βιέννης, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι Σέρβοι και να ακολουθούν εκείνοι από άλλες χώρες, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ρωσία, Γεωργία και βέβαια από Ελλάδα.
Υπό την προεδρία του Εξάρχου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μιχαήλ, έχει συσταθεί από τον περασμένο Οκτώβριο η Διάσκεψη Ορθοδόξων Επισκόπων Αυστρίας, με σκοπό τον συντονισμό του έργου τους και της μαρτυρίας τους, καθώς υπάρχουν πολλοί τομείς και στην ποιμαντική μέριμνα και τη διοικητική που χρειάζονται πανορθόδοξη ενότητα και φωνή, ώστε να μην κατακερματίζεται η Ορθοδοξία σε κατά τόπους εκκλησίες, πολλές φορές μόνον με εθνικά κριτήρια.
Όπως τονίζει ο Μητροπολίτης Μιχαήλ σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για την Ορθοδοξία στην Αυστρία, θεωρείται η διοργάνωση από τον ερχόμενο Ιούλιο, θρησκευτικής της υπηρεσίας στον Αυστριακό Στρατό, αρχικά στη Βιέννη και αργότερα σε παναυστριακό επίπεδο, ενώ αποτέλεσμα της πανορθόδοξης συντονισμένης μαρτυρίας αποτελεί και η πρόθεση για δημιουργία σωστής ποιμαντικής έρευνας στο χώρο των νοσοκομείων και των φυλακών.
Μεγάλη ικανοποίηση εκφράζει ο κ. Μιχαήλ για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μάθημα των Ορθοδόξων Θρησκευτικών, με τους περίπου 100 δασκάλους οι οποίοι μισθοδοτούνται από την αυστριακή Πολιτεία, σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Και αυτό γίνεται μακριά από τον χωρισμό των μαθητών στη βάση εθνικής προέλευσης, το μάθημα δεν είναι ελληνορθόδοξο, σερβοορθόδοξο ή ρωσοορθόδοξο, αλλά το μάθημα είναι Ορθόδοξα Θρησκευτικά και γίνεται στη γερμανική γλώσσα.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, στην Αυστρία η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η δεύτερη αριθμητικά μετά τη Ρωμαιοκαθολική, της λείπει όμως η υποδομή , καθώς ο αριθμός των πιστών αυξήθηκε ραγδαία, οι λίγοι όμως «εργάτες» της, κληρικοί και λαϊκοί, κάνουν τιτάνιο έργο, με την καθοδήγηση των κατά κοινότητα αρμοδίων επισκόπων.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο δίνει στην Ορθοδοξία πρωτεύουσα θέση και τη δυνατότητα να αποδείξει πως πρόκειται για μια ζωντανή Εκκλησία που θεωρείται σήμερα ένας παράγοντας στο πνευματικό γίγνεσθαι της Αυστρίας, και να καταδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο συντονισμό της πανορθόδοξης ενότητας, φωνής και μαρτυρίας.
Και ο Μητροπολίτης Μιχαήλ καταλήγει στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με τη διαπίστωση, πως πρόκειται για ένα ρόλο ο οποίος ξεπερνά τα εθνικά όρια, ένα ρόλο στον οποίο πρωτεύει η Ορθοδοξία και ο οποίος έρχεται να γίνει μόνον διακονητής της πανορθόδοξης ενότητας και μαρτυρίας.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
anagrafes.gr