"Ο θεσμός που εκπροσωπείται από τον ελληνορθόδοξο Πατριάρχη Βαρθολομαίο, δεν έχει νομική προσωπικότητα στο ισχύον σήμερα νομικό καθεστώς της Τουρκία. δεν έχει νομική προσωπικότητα, αλλά υπάρχει", είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην εφημερίδα Today's Zaman για να τιμήσει την 4η επέτειο από την κυκλοφορία της.
"Διερευνούμε μια λύση που θα αναγνωρίζει την ύπαρξη του Πατριαρχείου αλλά να του παραχωρεί νομική προσωπικότητα, σύμφωνα με την συνθήκη της Λοζάννης και τους νόμους μας", είπε ο κ. Αρίντς.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι το ίδιο ισχύει και για την καθολική εκκλησία στην Τουρκία. "Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Βατικανού για μια νομική προσωπικότητα της Καθολικής Εκκλησίας την Τουρκία" είπε.
"Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους φόβους, τις παραισθήσεις και τις προκαταλήψεις", είπε ο κ. Aρίντς. "Αυτό που έχει σημασία είναι οι διαφορές θρησκευτικές ομάδες στην Τουρκία να μπορούν να ζήσουν ελεύθερα, ειρηνικά και να μπορούν να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα τους" είπε ακόμα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κατέληξε ότι "αυτή είναι η απόφαση και η προσέγγιση του AKP (του κυβερνητικού Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης), ακόμη και αν ορισμένοι πολιτικοί βρίσκουν την προσέγγιση αυτή η επικίνδυνη". "Θα κάνουμε οτιδήποτε επιβάλλεται από το νόμο επιπλέον θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα αν ορισμένοι νόμοι δεν αρκούν για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα, γιατί αυτό που έχει σημασία είναι τα δικαιώματα και είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό", είπε .
Ο κ. Αρίντς, που πρόσφατα επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, επανέλαβε ότι η Άγκυρα θέλει να διευρύνει τα δικαιώματα των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων και να επιλύσει προβλήματα που αντιμετωπίζoυν, όπως την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
anagrafes