Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς με αφορμή την εορτή των τριών Ιεραρχών

Του Γιώργου Μπάρλα
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς με αφορμή την εορτή των τριών Ιεραρχών. 
Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιώς και ομιλητής ήταν ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Λουδοβίκος, καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, Επισκέπτης καθηγητής του Ορθόδοξου Ινστιτούτου του Καίμπριτζ και του Πανεπιστημίου Γουιντσέστερ, με θέμα "Οι τρεις Ιεράρχες και τα μετανεωτερικά ανθρωπολογικά προβλήματα". 
Προηγήθηκε χαιρετισμός του Σεβ. Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της εορτής των τριών Ιεραρχών και προσεφώνησε τον ομιλητή επισημαίνοντας στους παρευρισκόμενους το σπουδαίο επιστημονικό του έργο και την πολύπλευρη κατάρτισή του. 




Ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος, στην ομιλία του, αποσαφήνισε τα κυριότερα χαρακτηριστικά της εποχής της μετανεωτερικότητας, καθώς και τις βασικότερες συνιστώσες της δυτικής φιλοσοφίας οι οποίες επηρέασαν τη θεολογική και φιλοσοφική παραγωγή στα νεότερα χρόνια, παραλληλίζοντας αυτά με τη θεολογία και ανθρωπολογία των καππαδοκών Πατέρων.
Ιδιαιτέρως τόνισε τη σημασία της αγαπητικής σχέσης μεταξύ των Προσώπων της Αγίας Τριάδος που αποτελεί το πρότυπο της ανθρωπολογίας των τριών Ιεραρχών και σκοπό της ανθρώπινης ύπαρξης στην Ορθοδοξία. 




Της ομιλίας ακολούθησε σύντομη συζήτηση και κατόπιν αυτής μικρή δεξίωση. 
Την εκδήλωση, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταδόθηκε σε απευθείας μετάδοση από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας.

Φωτογραφίες: Στάθης Τσιμούρης
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...