Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Επιστημονική υποστήριξη στο Διεθνές Κέντρο Περιβαλλοντικών Μελετών του Πατριαρχείου, προσφέρει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Τη θετική ανταπόκριση του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, είχε πρόταση των πρυτανικών αρχών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την ερευνητική και τεχνική υποστήριξη του Διεθνούς Κέντρου Περιβαλλοντικών Μελετών, που σκοπεύει να ιδρύσει το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.Οι πρυτανικές αρχές, συναντήθηκαν το Σάββατο στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στον οποίο υπέβαλλαν πρόταση για την επιστημονική εποπτεία του Διεθνούς Κέντρου Περιβαλλοντικών Μελετών, δεδομένης της ευαισθησίας και του έργου της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης για τα περιβαλλοντικά ζητήματα και τη σύνδεσή τους με την κοινωνική, πολιτιστική και πνευματική ζωή.

Ο ρόλος του ιδρύματος θα είναι η περιβαλλοντική έρευνα και εκπαίδευση, αλλά και η προώθηση της δημόσιας συζήτησης για το περιβάλλον, μέσα από μία σειρά από δράσεις που προτείνει το ΑΠΘ, όπως η βιοποικιλότητα, η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές, η διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και των παγκόσμιων περιβαλλοντικών αγαθών, η κοινωνική οικολογία, η περιβαλλοντική ιστορία και ηθική, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση.

Το πρότυπο αυτό Κέντρο θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει φιλοξενία, μέσω υποτροφιών, σε επιστήμονες διεθνούς κύρους και σε νέους επιστήμονες, ενώ πέρα από τον ερευνητικό του προσανατολισμό, θα προωθεί τη διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, διαλέξεων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Το ΑΠΘ αποβλέπει στη δημιουργία ενός δικτύου πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων που θα ενισχύσουν τις δράσεις του Ιδρύματος, ενώ θα παρέχει και οικονομική υποστήριξη μέσω προγραμμάτων της ΕΕ και διεθνών φορέων.

Κατά τη συνάντηση, το ΑΠΘ πρότεινε, εξάλλου, τη διάθεση των δυνάμεών του για την ανακαίνιση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου.

Οι πρυτανικές αρχές συναντήθηκαν, επίσης, με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Βασίλη Μπουρνόβα, και επισκέφτηκαν την πρώην προξενική κατοικία (Σισμανόγλειο Μέγαρο), όπου σήμερα καθηγητές της ελληνικής γλώσσας την διδάσκουν σε Τούρκους μαθητές. Το ΑΠΘ πρόκειται να στείλει ελληνικά βιβλία, για την ενίσχυση του έργου της διδασκαλίας, αλλά και να φιλοξενήσει το καλοκαίρι τους μαθητές στην κατασκήνωση του πανεπιστημίου, στην Καλάνδρα της Χαλκιδικής, προκειμένου να έρθουν σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό.

Ε.Ρ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...