Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Mε μεγάλη επιτυχία έγινε η παρουσίαση του βιβλίου "Μοναχισμός -Ιερωσύνη και Ιατρική"

Υπό την Αιγίδα της 6ης Υγειονομικής Περιφερείας Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23.01.2011 η παρουσίαση της νέας εκδόσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «ΜΟΝΑΧΙΣΜΟΣ – ΙΕΡΩΣΥΝΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ», στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αιγιαλείας.
Σκοπός της εκδόσεως είναι να παρουσιάσει όλες τις μορφές και προσωπικότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας που παράλληλα με την αφιέρωσή τους στο Θεό ασχολήθηκαν με την επιστήμη της ιατρικής από την αρχαία Εκκλησία έως σήμερα.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και απηύθυναν χαιρετισμό προσωπικότητες της Πανεπιστημιακής Ιατρικής Κοινότητας:

α) O Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Kαθηγητής κ. Παναγιώτης Δ. Γκούμας,

β) H Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών Kαθηγήτρια κα Βενετσάνα Κυριαζοπούλου,

γ) O Κοσμήτωρ της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών καθηγητής κ. Χρήστος Τερέζης,

δ) O Πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χαράλαμπος Γώγος,

ε) O Kαθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστος Λιονής,

στ) O Διοικητής του Νοσοκομείου Αιγίου κ. Δημήτρης Κοσμόπουλος,

ζ) O Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος.

Μετά τους χαιρετισμούς ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από τον Kαθηγητή κ. Παναγιώτη Δ. Γκούμα, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Δανιήλ Σάπικα, Γενικό Ιατρό και τον Δρ. κ. Νικόλαο Ραζή, Διευθυντή Κέντρου Υγείας Κλειτορίας.


Και οι τρεις αναφέρθηκαν στα αίτια της συγγραφής του βιβλίου, στη δομή και την σύνθεσή του, καθώς και στους σκοπούς πού εξυπηρετεί. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η συμβολή του κ. Ραζή στον οποίο οφείλεται η ιδέα για την σύνθεση και την έκδοση του βιβλίου αυτού, για την οποία ήρθε σε συνεργασία με μια ομάδα ιατρών προκειμένου να την πραγματοποιήσει. Περαιτέρω ο π. Δανιήλ Σάπικας αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία ως ιατρού και ιερέως.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις τριών ακόμα συγγραφέων του βιβλίου:

α) του κ. Αποστόλου Πάσχου, Παθολόγου και Πυρηνικού Ιατρού, ο οποίος αναφέρθηκε στους αγίους ιατρούς της Εκκλησίας μας,

β) του κ. Ανδρέα Αρβανίτη, Γενικού Ιατρού, ο οποίος είχε αναλάβει μαζί με την σύζυγό του την επιμέλεια της έκδοσης,

και γ) της κας Γεωργίας Χαρδαβέλλα, Πνευμονολόγου, η οποία αναφέρθηκε στη δομή και το περιεχόμενο του βιβλίου και υπογράμμισε την σπουδαιότητα του ρόλου του ιατρού ως ιερέως.

Σημαντικές ήταν οι προσωπικές μαρτυρίες του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Γεωργίου Ρουσσάκη, Αναισθησιολόγου 


και της Οσιολογιωτάτης Μοναχής Αγάθης Μακρή, Γενικής Ιατρού της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Βερίνου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.


Και οι δύο υπογράμμισαν τη σημαντική προσφορά του ιατρού ιερέα ή μοναχού στο πρόσωπο του οποίου ο πάσχων δε βλέπει μόνο τον θεραπευτή της σωματικής του ασθένειας, αλλά συγχρόνως ανοίγει εξομολογητικά την ψυχή του προκειμένου να θεραπεύσει τα πνευματικά του νοσήματα και να εξασφαλίσει την σωτηρία του.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος τόνισε ότι σε καιρούς δύσκολους όπου υποβαθμίζεται το πνευματικό και κοινωνικό έργο του ιερέα, η έκδοση αυτού του βιβλίου αποτελεί την απάντηση καθώς υπογραμμίζει την σπουδαιότητα του ποιμαντικού, πνευματικού, κοινωνικού και ηθικού ρόλου του απέναντι στην ηθικά και οικονομικά μαστιζώμενη σήμερα κοινωνία μας.

Μετά το πέρας της εκδηλώσεως παρετέθηκε γεύμα στο Ίδρυμα ΑΓΑΠΗΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ».

im-ka.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...