Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Απονομή του παρασήμου Αλεξίου τού Β΄στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπροτ κ. Χρυσόστομο

Με το βραβείο του Διεθνούς Ιδρύματος Ενότητας των Ορθοδόξων Λαών τιμήθηκε απόψε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σε πανηγυρική τελετή στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, όπου συνέρευσαν εκατοντάδες ορθοδόξων και πολλές διεθνείς αντιπροσωπείες. Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος τον συνεχάρη για την απονομή του σημαντικού αυτού βραβείου, σημειώνοντας ότι «οι δύο χώρες μας και οι λαοί μας συνδέονταν πάντοτε από τη σταθερή βάση της ενιαίας πίστης μας».

Η συνάντηση έγινε στο προεδρικό παρεκκλήσι του Μεγάλου Ανακτόρου του Κρεμλίνου και ξεπέρασε κατά πολύ τα προβλεπόμενα από το πρωτόκολλο 20 λεπτά και διήρκεσε τελικά περίπου 50 λεπτά. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας Πατριάρχης Κύριλλος, ο οποίος είχε με τη σειρά του και αυτός νωρίτερα συνομιλήσει με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ρωσίας και ολόκληρο το λαό της χώρας για την υποστήριξη, που παρέχουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και επιβεβαίωσε «την αποφασιστική διάθεση να συνεχιστούν οι άψογες σχέσεις με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε την ευκαιρία να κάνει μια πλήρη ενημέρωση του προέδρου Μεντβιέντεφ για το Κυπριακό, καθώς και για τις θερμές σχέσεις, που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Παρεμβαίνοντας στη συνομιλία ο πατριάρχης Κύριλλος θύμισε ότι Ρωσική και Κυπριακή Εκκλησία συνδέονται με «μακρόχρονη αδελφική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων και των δύσκολων περιόδων στην ιστορία των δύο χωρών». Υπογράμμισε μάλιστα ότι η σημερινή δημοκρατική Ρωσία δεν ξεχνά τους στενούς πνευματικούς της δεσμούς με το «ιερό νησί» της Κύπρου, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος είναι επικεφαλής του συμβουλίου του Διεθνούς Ιδρύματος Ενότητας των Ορθοδόξων Λαών, που απονέμει τη σημαντική αυτή διάκριση σε επιφανείς προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων τα εφετινά βραβεία απονεμήθηκαν επίσης στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το συγγραφέα Βαλεντίν Ρασπούτιν και τους εκπροσώπους της θεολογικής σχολής του Πανεπιστημίου Πρέσοβο στη Σλοβακία.

Στο παρελθόν το ίδιο βραβείο είχε απονεμηθεί στους εκλιπόντες προέδρους Τάσο Παπαδόπουλο και Σπύρο Κυπριανού, τον πρώην πρόεδρο της Ελλάδας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, το μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο, καθώς και σε πολλούς άλλους παράγοντες, που προάγουν διεθνώς την Ορθοδοξία και την ενότητά της.

Αντιφώνηση τού Αρχιεπισκόπου Κύπρου.
Μακαριώτατε Πατριάρχα Μόσχας και πάσης Ρωσίας κύριε Κύριλλε,
Αισθάνομαι βαθύτατη ευγνωμοσύνη προς το σεπτό πρόσωπό Σας και προς το Διεθνές Κοινωνικό Ίδρυμα για την ενότητα των Ορθοδόξων Λαών, τού οποίου είστε Πρόεδρος, διότι είχατε την ευγενή καλοσύνη να τιμήσετε την ταπεινότητά μου, με το παράσημο τού αειμνήστου Πατριάρχου Αλεξίου τού Β΄.

Η τιμή αυτή δεν ανήκει μόνο σε μένα αλλά και στην Εκκλησία τού Αποστόλου Βαρνάβα, που εκπροσωπώ καθώς και στο χριστεπώνυμο πλήρωμά της.

Η αγάπη τού Θεού μάς κατέστησε Ποιμένας δια να ποιμαίνουμε τον περιούσιο λαό του, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος, φύλου, και μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια οφείλομε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, καθοδηγώντας το χριστεπώνυμο πλήρωμά μας στο δρόμο που χάραξε και βάδισε πρώτος ο Σωτήρας Χριστός, που οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών.

Μακαριώτατε,

Οι δεσμοί τού πνεύματος είναι πολύ πιο ισχυροί από τους δεσμούς τού αίματος και δια τούτο ποτέ δεν περιορίστηκα μέσα στα όρια τής Κυπριακής Εκκλησίας. Αλλά ως πυξίδα και γνώμονα όλων των ενεργειών μου και της προσφοράς μου είχα το καλώς νοούμενο συμφέρον όλων, των όπου Γης ορθοδόξων πιστών.

Εάν σήμερα υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα στις σχέσεις των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί είναι εκείνοι που προβάλλουν πρώτον την εθνικότητα τής τοπικής τους Εκκλησίας και κατά δεύτερον λόγο τη χριστιανική τους ταυτότητα.

Μακαριώτατε,

Μικρόν προ της σταυρικής του θυσίας, ο Κύριος απευθυνόμενος προς τον ουράνιο Πατέρα Του, τον παρεκάλεσε να χαρίζει στους μαθητές του το πνεύμα τής ενότητας και μεταξύ τους και μετά τού Θεού και να παραμένουν ενωμένοι, όπως ενωμένα είναι και τα τρία πρόσωπα τής Αγίας Τριάδος, εις Ένα Θεό.

Αυτό είναι το θέλημά Του, να είναι οι μαθητές του ενωμένοι μεταξύ τους και δια των μαθητών του να είναι ενωμένοι όχι μόνον οι ορθόδοξοι, όχι μόνον οι χριστιανικοί λαοί αλλά όλοι οι άνθρωποι, που είναι εικόνες τού Θεού.

Και στόχος ημών των πνευματικών ταγών τής Ορθοδοξίας πρέπει να είναι αυτή η ενότητα, όπως την ζήτησε από τον Ουράνιο Πατέρα Του, ούτως ώστε στο τέλος να υπάρξει μία Ποίμνη, και Είς Ποιμήν, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. ( Ιω. 10, 16 ).

Μακαριώτατε,

Η μικρή ορθόδοξος Εκκλησία τής Κύπρου επιθυμούσα να εκπληρώνει το θέλημα τού Θεού, συνέστησε μικρές συνοδικές επιτροπές, δια τού νέου καταστατικού χάρτου αυτής, προκειμένου να ανοίξει διαλόγους, πέραν του χριστιανικού κόσμου και να συμβάλουμε έτσι στην ειρήνη, στην αγάπη και στην ενότητα, που είναι το θέλημα τού Θεού.

Και είμεθα σίγουροι ότι η προσπάθειά μας αυτή, όπως ήδη εκτιμήθηκε από την Επιτροπή που προΐστασθε, κατά παρόμοιο τρόπο θα ευλογηθεί και από τον Πανάγαθο, τον Φιλάνθρωπο και τον Δωρεοδότη Θεό.

Ευχαριστώντας Σας και πάλιν τόσο δια την τιμή που μού εκάνατε όσο και δια την Αβραμιαία φιλοξενία που τυγχάνουμε, δια τας φιλοφρονήσεις και την αγάπη Σας, εύχομαι από μέσης καρδίας, όπως ο Πανάγαθος και Παντελεήμων Κύριος Σάς χαρίζει υγεία, έτη πλείστα, επ’ αγαθώ τής Ρωσικής Εκκλησίας και τής Ενότητας όλου τού κόσμου.

Newsdesk Amen.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ
churchofcyprus.org.cy
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...