Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Εκδηλώσεις μνήμης για τα τρία χρόνια από την εκδημία του μητροπολίτη Σηλυβρίας κυρού Αιμιλιανού Τιμιάδου

Τήν Κυριακή 13.02.2011 πραγματοποιήθηκαν με κάθε επισημότητα οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 3 χρόνων από την εις Κύριον εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτου Σηλυβρίας κυρού Αιμιλιανού Τιμιάδου.
Το πρώι στόν Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης Αιγίου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, ο οποίος προεξήρχε της Ευχαριστιακής Συνάξεως, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ, πνευματικό τέκνο του μακαριστού Ιεράρχου και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ. Το Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου, ο οποίος ανέπτυξε το νόημα της ευαγγελικής περικοπής του Τελώνου και του Φαρισαίου, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σπουδαίο ποιμαντικό έργο και την προσωπικότητα του μακαριστού Ιεράρχου.




Στο 3ετές μνημόσυνο που ακολούθησε προέστη ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ. Ακολούθησε το φιλολογικό μνημόσυνο προς τιμήν του μακαριστού Ιεράρχου, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα ομιλιών του Κέντρου Νεότητος «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» της Ιεράς Μητροπόλεως. Μέσα στην κατάμεστη από ιερείς καί πιστούς αίθουσα και σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα ομίλησαν για την πορεία και το έργο του μακαριστού Μητροπολίτου,
α) ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ.

Στήν ομιλία του αναφέρθηκε στο ποιμαντικό έργο του μακαριστού Σηλυβρίας ως Εφημερίου και ως Επισκόπου στο Βέλγιο. Αντλώντας από τα προσωπικά του βιώματα και την προσωπική επαφή πού είχε μαζί του μας μίλησε για τον σημαντικό ρόλο πού έπαιξε στην οργάνωση και ανάπτυξη των Ενοριών του Βελγίου, για το σημαντικό έργο και τη συμβολή του στους διαλόγους μεταξύ ορθοδόξων και ετεροδόξων και για το όραμά του, την ύπαρξη ενός κέντρου συναντήσεως για τον διάλογο μεταξύ των χριστιανών. Υπογράμμισε ὅτι όλη του η σκέψη βασιζόταν στην εικόνα του Χριστού. Όλο του το είναι και ο τρόπος ζωής του μαρτυρούσαν μια αξιοσημείωτη ευαγγελική απλότητα και μια αλληλεγγύη. Εργαζόταν για την καταπολέμηση της πείνας και της φτώχειας στον κόσμο. Σε πολυάριθμα συνέδρια και παρεμβάσεις καταδείκνυε μεγάλη αγάπη για τα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας. Η πνευματική διαύγεια, η πειθαρχία και η εγκράτεια των Νηπτικών Πατέρων ήταν γι’ αυτόν ωφελήματα πού εφάρμοζε στην προσωπική του ζωή κατά τη μάχη που έδινε ενάντια σε κάθε τι πού οδηγούσε στην διαφθορά. Για τον μακαριστό Γέροντα η χριστιανική ευθύνη δεν γνωρίζει σύνορα. Ήταν ένας άνθρωπος της εμπιστοσύνης και του διαλόγου προς όλους.

β) ο Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, ο οποίος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του μακαριστού Γέροντος στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας. Κατά την παραμονή του σ’ αυτήν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας τον περιέβαλε με υϊκή ἀγάπη καί σεβασμό, παρέχοντάς του κάθε δυνατότητα και ελευθερία κινήσεων προκειμένου να επιτελέσει τα λατρευτικά και κηρυκτικά του καθήκοντα. Τόνισε ότι παρά το προχωρημένο της ηλικίας του μετέβαινε από χωριό σε χωριό ακούραστος πάντα, με νεανική φλόγα και δύναμη για να ιερουργήσει, να εξομολογήσει, να κηρύξει το Λόγο του Θεού, να παρηγορήσει και να συμβουλεύσει. Ενδιαφερόταν για όλα τα θέματα της καθημερινής ζωής. Για την ανάπτυξη του τόπου, για το περιβάλλον, για το μοναχισμό, για τα κοινωνικά προβλήματα. Ιδιαίτερα ανησυχούσε για το μέλλον της νεότητας και τα προβλήματά της. Στο πρόσωπό του συναντήθηκαν η ευγένεια της ψυχής, η ακεραιότητα του χαρακτήρα και η ανεξαρτησία της γνώμης. Όσοι ερχόμασταν σε επικοινωνία μαζί του μέναμε κατάπληκτοι από την πληρότητα της γνώσεώς του, το άσβεστο πατρικό ενδιαφέρον του για τον καθένα προσωπικά, για την ακριβή και εύστοχη κρίση του, τη λευκότητα της ψυχής του και την απροσμέτρητη καλωσύνη του. Το όραμά του για την δημιουργία ενός χώρου μέσα στον οποίο θα ενώνονται οι καρδιές των ανθρώπων, θα γεφυρώνονται τα χάσματα και θα μεταδίδεται η αγάπη του Χριστού προς όλους πραγματοποιήθηκε με την ίδρυση ενός Σύγχρονου Συνεδριακού Κέντρου στον Ελαιώνα Διακοπτού.

γ) ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρεσβύτερος π. Ἄγγελος Σπυρόπουλος, Οἰκόνομος, ο οποίος τον υπηρέτησε από κοντά ως διάκονός του καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής του στην Ιερά Μητρόπολή μας. Αναφέρθηκε σε προσωπικά βιωματικά περιστατικά πού έζησε μαζί του κατά τη διάρκεια της διακονίας αυτής, για έναν επίσκοπο ασκητικό, γεμάτο αγάπη, πνευματικότητα, σοφία, κατανόηση και καλωσύνη, για έναν ακούραστο εργάτη του ευαγγελίου.



Κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου, διάβασε αποσπάσματα από τα έργα πού μας άφησε ως πνευματική παρακαταθήκη ο μακαριστός Ιεράρχης. Παρουσιάστηκαν επίσης, με την επιμέλεια του υπευθύνου του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Τάκη Σπηλιόπουλου, διαφάνειες από τη ζωή του μακαριστού Ιεράρχου καθώς και ένα ηχητικό απόσπασμα από την τελευταία ομιλία του μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας πού έκανε σε Ενορία των Αθηνών.
Η εκδήλωση έκλεισε με τις παρεμβάσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, οι οποίοι υπογράμμισαν πόσο μεγάλο πνευματικό δώρο ήταν για την επαρχία της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων η παρουσία του μακαριστού Γέροντος, ο οποίος αποτελεί πρότυπο της Ορθόδοξης εκκλησιαστικής ζωής σήμερα προς όλους μας.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...