Επιμέλεια: Ρούλα ΤσουλέαΤις μέρες αυτές φαίνεται να μην υπάρχει άνθρωπος γύρω μας που να μην βήχει και να μην φταρνίζεται – και επιστήμονες από τις ΗΠΑ πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το γιατί: ένα και μόνο φτάρνισμα από έναν ασθενή αρκεί για να γεμίσει με ιούς της γρίπης ένα ολόκληρο δωμάτιο.
Και το χειρότερο είναι πως η μόλυνση μπορεί να διαρκέσει επί ώρες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μικροσκοπικά μολυσμένα σταγονίδια που εκπέμπονται με ένα βήχα ή ένα φτάρνισμα αιωρούνται στον αέρα σε αρκετά μεγάλες συγκεντρώσεις ώστε να μεταδώσουν τη γρίπη.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως όποιος εισπνεύσει τα σταγονίδια που αιωρούνται σε ένα γραφείο, ιατρείο, αεροπλάνο ή τραίνο, μπορεί να μολυνθεί έπειτα από μία μόλις ώρα.
Οι περισσότερες έως τώρα μελέτες είχαν επικεντρωθεί στα μεγάλα αιωρούμενα σταγονίδια που εκπέμπονται όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε και τα οποία, ναι μεν φέρουν τον ιό της γρίπης, αλλά σύντομα πέφτουν στο πάτωμα ή στις παρακείμενες επιφάνειες.
Λίγες είναι αυτές που έχουν εξετάσει τον δυνητικό κίνδυνο από τα μικροσκοπικά σταγονίδια, τα οποία αιωρούνται επί ώρες ή και ημέρες ακόμα – και η νέα μελέτη εξέτασε ακριβώς αυτά.
Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανακοίνωσαν επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, συγκέντρωσαν δείγματα αέρα από την αίθουσα αναμονής μιας κλινικής, τρία δωμάτια από ένα νηπιαγωγείο και τρεις πτήσεις εσωτερικού των ΗΠΑ.
Τα μισά από τα δείγματά τους περιείχαν μικροσκοπικά σταγονίδια μολυσμένα με τον ιό της γρίπης.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι σε ένα τυπικό κυβικό μέτρο αέρα περιέχονται κατά μέσον όρο 16.000 αντίγραφα του ιού της γρίπης, με διάμετρο μικρότερη από 2,5 χιλιοστά του χιλιοστού. Τα σταγονίδια αυτά αιωρούνταν επί ώρες.
«Δεδομένης αυτής της συγκέντρωσης, η ποσότητα των ιών που εισέπνευσε όποιος βρισκόταν σε αυτούς τους χώρους επί μία ώρα ήταν αρκετή για να μολυνθεί από τον ιό της γρίπης», δήλωσε η δρ Λίνσεϋ Μαρ, επικεφαλής της νέας μελέτης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of the Royal Society Interface».
«Τα καλά νέα είναι πως τα σωματίδια αυτά μπορούν να απομακρύνουν από τον αέρα τα συστήματα κλιματισμού, που απομακρύνουν τον παλιό αέρα και τροφοδοτούν τους κλειστούς χώρους με φρέσκο».
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, κάθε φορά που βήχουμε εκτοξεύουμε περίπου 3.000 σταγονίδια με ταχύτητα έως 80 χιλιόμετρα την ώρα.
Αντίστοιχα, κάθε φορά που φταρνιζόμαστε εκτοξεύουμε έως 40.000 σταγονίδια και με ταχύτητα έως 160 χιλιόμετρα την ώρα.
Πηγή : Web Only