Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος στο Άγιον Όρος

Romfea.gr - Κώστας Στυλιανού
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος Δ’ μετέβη την Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου 2011 στο Άγιον Όρος.
Εκεί ο κ. Ιγνάτιος φιλοξενήθηκε στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου ενώ σήμερα επισκέφθηκε το Πρωτάτο, την Ιερά Μονή Ιβήρων, την Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, το Κελλί του Αγίου Νικολάου Μπουραζέρι, καταλήγοντας στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.





Στο Βατοπαίδι ο κ. Ιγνάτιος μετέβη για να προεξάρχει της πανηγύρεως του Οσίου Μαξίμου του Γραικού, καθώς και της Συνάξεως της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας Παραμυθίας.

Ο Άγιος Μάξιμος όπως είναι γνωστό γεννήθηκε το 1470 στην Άρτα. Σπούδασε για 15 χρόνια στην Ιταλία στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμιά της και έγινε μοναχός στο Βατοπαίδι, όπου παρέμεινε για περισσότερο από 10 χρόνια έως το 1516, (περισσότερα για τη ζωή και το έργο του Αγίου βλέπε στο άρθρο μας: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ




Της Πανηγύρεως όπως αναφέραμε προΐστατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνάτιος Δ’.

Στο δεξιό χορό έψαλλε η Συνοδεία του Γέροντος Δαμασκηνού Νεοσκητιώτου, ενώ στον αριστερό χορό οι πατέρες της Ιερά Μονής Καρακάλλου μαζί με τους Βατοπαιδινούς.


Στο Συνοδικό ο Μητροπολίτης Άρτης στην πολύ ωραία και αυθόρμητη ομιλία του, αναφέρθηκε στον Άγιο Μάξιμο το Γραικό, που η Θεία Πρόνοια τον ανέδειξε φωτιστή των Ρώσων.

Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε ότι ο Άγιος Μάξιμος, αποτελεί αιώνιο σύνδεσμο μεταξύ της Μητροπόλεως Άρτης και της Μονής Βατοπαιδίου.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι "ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς, η κρίση που περνά η χώρα μας δεν είναι οικονομική αλλά κυρίως ηθική, πνευματική και θρησκευτική".

"Ο Θεός δεν θα αφήσει την Ελλάδα μας, έστω και χάριν των ολίγων πιστών χριστιανών", πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Άρτης.

Ακόμη αναφέρθηκε και στον πειρασμό που υφίσταται η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, τονίζοντας ότι ενδυναμώνεται πνευματικά και ότι τελικά θα ωφεληθεί από την όλη υπόθεση.

Ανέφερε, ότι το 1965 επισκέφθηκε τη Μονή Βατοπαιδίου για πρώτη φορά και είχε απελπιστεί από την εικόνα που παρουσίαζε η Μονή, μία Μονή ερειπωμένη και εγκαταλελειμμένη. Και προσευχόταν για την αναικαίνισή της.

Σήμερα δε χαίρεται με την πνευματική αναγέννηση και την αναστήλωση του κτηριακού συγκροτήματος, που έχει επιτευχθεί από τη νέα αδελφότητα η οποία αποτελεί υπόδειγμα για τον σύγχρονο ορθόδοξο μοναχισμό.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος, μετά από προτροπή του γέροντα Εφραίμ, αναφέρθηκε στον προκάτοχό του Ιγνάτιο Γ’.

Ανέφερε αρκετά περιστατικά από τη ζωή του ενάρετου μακαριστού Μητροπολίτου, που φανέρωναν την υπερφυσική επέμβαση της Θείας Χάριτος.

Ο μακαριστός ήταν, όπως τόνισε και ο Ηγούμενος γέροντας Εφραίμ, άνθρωπος της προσευχής, με αγαθή προαίρεση και ακρίβεια συνειδήσεως, χαρισματούχος ποιμένας, που ακριβώς τέτοιους ποιμένες έχει ανάγκη η εποχή μας.

Φωτογραφίες - Romfea.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...