Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ο βίος του Οσίου Εφραίμ

Ο Οσιος Εφραίμ, κατά κόσμον Κωνσταντίνος, γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1384 και ήταν γόνος πολυμελούς οικογένειας.Σε ηλικία 14 ετών εγκατέλειψε την οικογένεια του μετά απο προτροπή της μητέρας του για να αποφύγει, όπως αναφέρεται στο ημερολόγιο της Μονής «την βίαιν στρατολογίαν δια την επάνδρωσιν των γενιτσαρικών σωμάτων, και προσήλθε δια να μονάσει εις την Σταυροπηγιακήν Μονήν του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την ακμάζουσαν επί του Ορους των Αμώμων της Αττικής».
Κατά τη διάρκεια της μοναχικής κουράς του έλαβε το όνομα Εφραίμ. Το 1424 οι Τούρκοι εισέβαλλαν στην Μονή και σκότωσαν τους μοναχούς. Ο Εφραίμ απουσίαζε σε σπηλιά και όταν επέστρεψε ενταφίασε τα σώματα των μοναχών και ένα χρόνο αργότερα όταν οι Οθωμανοί επανήλθαν, τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν, κατά την παράδοση, για να αποκαλύψει σε ποιο σημείο ήταν κρυμμένα τα χρήματα και οι θυσαυροί του μοναστηριού. Ο Όσιος Εφραίμ μαρτύρησε στις 5 Μαίου του 1426 «κατόπιν βασάνων υπό ατάκτων μουσουλμάνων - Τούρκων στρατιωτών. (...)

Οπως μάλιστα επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση «ο όσιος Εφραίμ έπεσε θύμα της σκληρότητας ατάκτων Τούρκων στρατιωτών επί τελευταίας Φραγκοκρατίας της Αττικής και μάλιστα επί της Φλωρεντινής οικογενείας Ατζαγιόλι (1381 - 1456), τους οποίους διαδέχθηκαν οι Τούρκοι μόλις το 1456 μετά απο ενδιάμεσους αμφίρροπους αγώνας μεταξύ των δύο κατακτητών».

Το 1950 και κατά τη διάρκεια εργασιών στην Μονή η Μοναχή Μακαρία μετά απο όραμα ζήτησε απο εργάτες να σκάψουν σε συγκεκριμένο σημείο, όπου βρέθηκε το λείψανο του Οσίου. Σύμφωνα με τις μοναχές μέχρι και σήμερα διασώζεται το σπίτι της οικογένειας του Οσίου στα Τρίκαλα

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...