Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Ο εορτασμός των ονομαστηρίων του Πατριάρχου Αλεξανδρείας στη Χαράρε

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε και Αγκόλας / amenΕπί τη ευκαιρία της εορτής του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος όπου φέρει τα ονομαστήρια του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος Β’ η Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε και Αγκόλας
σε συνεργασία με τους φορείς της Παροικίας και των Ιεραποστολικών μας Κέντρων οργανώθησαν εκδηλώσεις στην έδρα της Μητροπόλεως στο Χαράρε. Ανήμερα της εορτής έγινε Θεία Λειτουρία και αρτοκλασία στο Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος με τη συμμετοχή του Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Γεωργίου Σαγάνη και των ιθαγενών κληρικών μας π. Αυγουστίνου, π. Ιωάννη και π. Δημητρίου, απόφοιτων των Εκκλησιαστικών μας Σχολών της Αλεξάνδρειας και της Ναϊρόμπις.

Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας έγινε αρτοκλασία υπέρ υγείας του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου και ειδική δέηση υπέρ επικρατήσεως της ειρήνης στην Αίγυπτο και επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των πρόσφατης κοινωνικής επαναστάσεως στην Χώρα όπου στεγάζεται το Πατριαρχείο μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ τόνισε ότι ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος, ενώ είχε βρεθεί από προγραμματισμένες ποιμαντικές επισκέψεις στην Ελλάδα, μόλις ξέσπασε η κρίση στην Αίγυπτο, με κίνδυνο την ζωή του, φρόντισε με κάθε τρόπο να επιτρέψει αμέσως στην Αίγυπτο για να βρεθεί κοντά στο ποίμνιο του και γενικώτερα κοντά στο βασανιζόμενο Λαό της Αιγύπτου.

Προσευχώμαστε όλοι μας για τον Πατριάρχη μας, για τα μέλη του Πατριαρχείου μας και γενικώτερα για το Λαό της Αιγύπτου να τους προστατεύει ο Θεός και να πορευθούν την οδόν της ειρήνης. Αυτή την ώρα ο Μακαριώτατος Πατριάρχης μας κ. Θεόδωρος βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια φυλάγοντας ο ίδιος τις Θερμοπύλες του Πατριαρχείου μας, αναβάλλοντας την ποιμαντική του επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Κεντρώας Αφρικής, μέχρι να ομαλοποιηθεί η όλη πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο.

Αναφέρθηκε ακόμη στο τεράστιο Ιεραποστολικό έργο που μας κληροδότησε στην Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε, αφού ήταν και το μέρος που διακονούσε όταν έγινε η επάξια εκλογή του στον Πατριαρχικό Θρόνο Αλεξανδρείας με τη δημιουργία των δύο Ιεραποστολικών Κέντρων του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Αθανασίου, ως επίσης και ενός τρίτου στην Μπέϊρα της Μοζαμβίκης.

Στη συνέχεια ομίλησε εκ μέρους της Παροικίας ο επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου κ. Νέστορας Νέστορος, ο οποίος υπήρξε και στενός συνεργάτης του Αλεξανδρινού Προκαθημένου, ως τεχνικός σύβμουλος διά την ολοκλήρωση των οικοδομικών κτισμάτων των Ιεραποστολικών μας Κέντρων. Τη σχετική ομιλία του κ. Νέστορα για το πρόσωπο του Αλεξανδρινού Προκαθημένου και το έργο του Πατριαρχείου μας στην Αφρικανική Ήπειρον επισυνάπτουμε στη συνέχεια.

Οι όλες εκδηλώσεις για τα ονομαστήρια του Αλεξανδρινού Προκαθημένου ολοκληρώθησαν με τη οργάνωση διανομής ρούχων, υποδημάτων, τροφίμων και γραφικής ύλης στο Ιεραποστολικό μας Κέντρο του αγίου Νεκταρίου που μας έστειλαν από την Κύπρο φίλοι της Ιεραποστολής με τη συνεργασία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, μια σημαντική πρωτοβουλία που ξεκίνηση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άκκρας κ. Γεώργιος.

Ταυτόχρονα εδόθησαν και δίδακτρα για άπορα και ορφανά παιδιά από εισφορές ευγενών χριστιανών από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Σεραφείμ στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Αγίου Νετκαρίου τον συνόδευσαν ο π. Γεώργιος, η Πρόεδρος των Κυριών κ. Δέσποινα Ζεβερδινού και η Επίτιμη Πρόεδρος κ. Κική Διβάρη.

Εκ μέρους της Παροικίας στην Θεία Λειτουργία και στην Αρτοκλασία παρέστησαν η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων και Συνδέσμων κ. Ελλού Κουμίδου, εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας Χαράρε και περιχώρων ο κ. Χάρης Ορφανίδης, εκ μέρους της Κυπριακής Αδελφότητος ο κ. Κώστας Ιωαννίδης, εκ μέρους των Ελληνίδων κυριών η κ. Κική Διβάρη, η Αρχόντισσα των Εκκλησιών κ. Αριάνδη Ψύλλου, ο επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου κ. Νέστορας Νέστορος, ο επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κ. Ιωάννης Στουγιαννίδης, ο Νομικός Σύμβουλος της Μητροπόλεως κ. Ιωάννης Τραυλός και αρκετοί άλλοι.


Μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ ανεχώρησε εις το Διεθνές Αεροδρόμιο δια να μεταβεί εις το Μαπούτο, πρωτεύουσα της Μοζαμβίκης, διά να προοστεί εκ μέρους του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου και της Ιεράς Συνόδου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας της ενθρονίσεως του νέου επισκόπου Μοζαμβίκης Θεοφιλεστάτου κ. Ιωάννη Τσαφταρίδη.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ κ. ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΝΕΣΤΟΡΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟΥ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΥ κ.κ. ΘΕΟΔΩΡΟΥ Β’

Σεβασμιότατε Μητροπολίτα Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ

Αξιότιμοι εκπρόσωποι Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων Ζιμπάπουε

Κυρίες και κύριοι

Με τη ευκαιρεία της ονομαστικής εορτης της Αυτού Μακαριότητας του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κον κον Θεόδωρον τον 2ον, θα ήθελα αρχικά να στείλουμε τις ευχές μας μαζί με το Σεβασμιώτατον Μητροπολίτη μας κ. Σεραφείμ και όλους εμάς προς την Αυτού Μακαριώτητα και να του ευχηθούμε χρόνια πολλά και καλή δύναμη.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής γενήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 25 Νοεμβρίου 1954, όπου και συμπλήρωσε τις σπουδές του. Απόφοιτος της Ριζάριου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και κάτοχος διπλώματος Της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλλονίκης. Σπούδασε επίσης τέχνες, φιλολογία και φιλοσοφία στην Οδυσσό της Ρωσσίας. Διετέλεσε Αρχιδιάκονος και μετά Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης Σφακίων μεταξύ 1975 και 1985. Μεταξύ 1985 και 1990 υπηρέτησε ως Εξαρχος του Πατριαρχείου Αλεχανδρείας στην Ρωσσία.

Το 1990 εκλέγεται Επίσκοπος Κυρήνης και διορίζεται αντιπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Παρθένιου του τρίτου, στην Αθήνα. Το 1997 διορίζεται Πατριαρχικός εφημέριος Αλεξανδρίας από τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρον τον έβδομον. Τον Σεπτεμβριο του ιδίου έτους εκλέγεται Μητροπολίτης Καμερούν και το 2002 εκλέγεται Μητροπολίτης Ζιμπάπουε, Αγκόλας Μποτσουάνας, Μοζαμβίκης και Μαλάουι..

Είμαι σίγουρος ότι όλοι μας έχουμε ζήσει από κοντά το έργο, τον χαρακτήρα και την δραστηριότητα του κατά την διάρκεια της αποστολής του στην χώρα μας και γνωρίζουμε την αφωσίωση του στο Ιεραποστολικό έργο.

Μετά τον τραγικό θάνατο του Μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας, κου κου Πέτρου του έβδομου τον Σεπτεμβριο του 2004 και την Ιερά σύνοδο που ακολούθησε, εκλέγεται ομοφώνος, Πάπας και Πατριάρχης Αλεχανδρείας και Πάσης Αφρικής, την 9ην Οκτωβρίου 2004.

Στην μακρά σταδιοδρομία του ως υπηρέτης του Χριστιανισμού άφησε πίσω του πολλά αξιοσημείωτα έργα για το Ιεραποστολικό έργο της εκκλησιας μας στη Αφρικανική ήπειρο. Συνεχίζει δε να προσφέρει προς το Ιεραποστολικό έργο από τη υψηλότερη βαθμίδα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Αυτές τις δύσκολες μέρες που περνά το Πατριαρχείο μας, με τα πρόσφατα γεγονότα και την ανατροπή του Προέδρου της Αιγύπτου οι σκέψεις μας είναι μαζί του. Του ευχόμαστε χρόνια πολλά και δύναμη στο τρομερά δύσκολο έργο που επιτελεί. Στον δε δοκιμαζόμενο λαό της Αιγύπτου, ευχόμαστε ευόδωση των στόχων και των προσδοκιών του.

Ο Χριστιανισμός φθάνει στην Αλεξάνδρεια το 46 μετά Χριστόν. Η πρώτη οικουμενική Σύνοδος της Εφέσου ανακυρήσσει την Επισκοπή Αλεξανδρείας, μιάς από τις τρείς αρχαιότερες επισκοπές μαζί με αυτήν της Ρώμης και της Αντιοχείας, σε Πατριαρχείο και θέτει υπό την ευθύνη του όλες τις ενορίες και επισκοπές της Αιγύπτου. Η Σύνοδος της Καρχηδόνας επισημοποιεί την ανακύρηξη σε Πατριαρχείο Αλεχανδρείας .

Ο πρώτος Επίσκοπος που ονομάστηκε Πάπας ήταν ο Δέκατος τρίτος Πατριάρχης Αλεχανδρείας, Πάπας Ηράκλας.

Η σημασία της παρουσίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής στην Αφρικανική ήπειρο είναι σημαντική. Πρωταρχικός ρόλος η εξάπλωση του Χριστιανισμού στους ιθαγενείς με την εγκαθύδριση Μητροπόλεων, Ναών, ενοριών και ευαγών ιδρυμάτων προς ώφελος των λαών της Αφρικής, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μεταφέρει τον λόγο του Θεού και το κύρηγμα αγάπης.

Η στήριξη του Ελληνισμού της Αφρικής διά μέσου των αιώνων αποτελεί μία απο τις προτεραιότητες του Πατριαρχείου μας. Με την ανοικοδόμηση, τον εξοπλισμό και την επάνδρωση ναών, σχολείων, ορφανοτροφείων, πολιτιστικών κέντρων και ιερατικών σχολών όπου υπάρχουν, η από όπου πέρασαν οι Ελληνες της Αφρικανικής Διασποράς κράτησε αναμμένο το Ελληνοχριστιανικό ιδανικό και τις αρχές και το ήθος της θρησκείας μας.

Φάρος, τόσο για τον ελληνισμό όσο και γιά τους ιθαγενείς της ηπείρου αυτής η οποία δοκιμάζεται από φυσικές αλλά και ανθρώπινες καταστροφές, την αδικία, την ανισότητα και τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων.

Η προστασία και συντήρηση των ναών και άλλων εγκαταστάσεων τα οποία έφτιαξαν οι πρόγονοι μας στην φιλόξενη αυτή ήπειρο και περιήλθαν στην ευθύνη του Πατριαρχείου μας, γιά να μην γίνουν λεία διαφόρων δικτατόρων που κυβέρνησαν τις διάφορες χώρες της Αφρικής. Οπως παραδείγματος χάριν την μεγάλη έξοδο από την Αιγυπτο, το Σουδαν, την Αιθιοπία, την Τανζανία, την Ουγάνδα, το Βελγικό Κόνκο, την Ροδεσία κλπ.

Χωρίς την προστασία και αρωγή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας πολλά από αυτά τα έργα που βλεπουμε σήμερα θα είχαν καταστραφεί.

Το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου μας συνεχίζεται και συνεχώς ενισχύεται. Με παρουσία σε πάρα πολλές πόλεις και χώρες, με δεκαοχτώ Μητροπόλεις, πέραν των πεντακοσίων ενοριών και ιερέων και πέραν των πεντακοσίων χιλιάδων μελών, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας συνεχίζει την απρόσκοπτη λειτουργεία του στην Αφρική.

Με ικανώτατους Μητροπολίτες και υπό την καθοδήγηση του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κου κου Θεόδωρου του 7ου, η συνέχιση της παρουσίας του Πατριαρχείου Αλεχανδρείας και Πάσης Αφρικής και η ενίσχυση του ιεραποστολικού έργου της είναι εγγυημένη.

Χρόνια σας πολλά Μακαριώτατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...