Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Κάθε επιτάφιος και μια ιστορία

Θησαυροί από το Μουσείο Μπενάκη και φωτογραφίες του Φρεντ Μπουασονά εγκαινιάζουν την πρώτη έκθεση του νέου, θρησκευτικού περιεχομένου μουσείου στην Ελβετία.
Ούτε που το φανταζόταν η χρυσοχέρα Δεσποινέτα ότι η χάρη της θα έφτανεv ως τη Γενεύη. Ένας από τους χρυσοκέντητους μεταξωτούς επιταφίους της είναι ένας από τους 90 θησαυρούς που εγκαινίασαν την πρώτη έκθεση του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης στο Σαμπεζί της Γενεύης, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Χρυσά αφιερώματα, ασημένιες λεκάνες αγιασμού, χρυσά ιερατικά εγκόλπια και εικόνες από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη κατά τα δύο τρίτα τους αντικείμενα τα οποία δεν εκτίθενται στην Αθήνα επιλέχθηκαν για την επίσημη πρώτη του Μουσείου στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο ανεγέρθη με δωρεά της οικογένειας Λάτση εις μνήμην του Ιωάννη Σ. Λάτση, σε σχέδια του Αρη Σερμπέτη.

«Κάτω από κάθε δισκοπότηρο ή πάνω σε κάθε επιτάφιο διαγράφεται η ιστορία των ελληνορθόδοξων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον 16ο έως 19ο αιώνα», λέει στα «ΝΕΑ» η επιμελήτρια της έκθεσης και επικεφαλής της ισλαμικής και μεταβυζαντινής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη Αννα Μπαλιάν. «Μέσα από τα αντικείμενα προσφοράς αποκαλύπτεται η πορεία των κοινοτήτων στην Ανατολική Θράκη, τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, ενώ τον τόνο δίνουν τα έργα που παράγονται στην Κωνσταντινούπολη».

Στο μικρό μουσείο όμως του Ορθόδοξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο ιδρύθηκε πριν από 45 χρόνια με αποστολή την υποστήριξη των διορθόδοξων και διεκκλησιαστικών σχέσεων δεν φιλοξενείται μόνο η έκθεση «Κειμήλια του Παρελθόντος: θησαυροί της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και η Ανταλλαγή Πληθυσμών. Από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη».

Άρωμα από τη Μονή Σινά φέρνουν στην Ελβετία οι φωτογραφίες του Φρεντ Μπουασονά με 68 καρέ από τα ταξίδια του σημαντικού Ελβετού φωτογράφου στη Μονή Αγίας Αικατερίνης. Τίτλος της δεύτερης έκθεσης που φιλοξενείται στο ισόγειο του κτιρίου είναι «Fred Boissonas: Οι αποστολές στο Σινά, 1929 1933» και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Αγίας Αικατερίνης και του Ligatus Research Center, University of the Arts London.

«Οι αποστολές στο Σινά ήταν το τελευταίο μεγάλο εγχείρημα του φωτογράφου και - όπως με κάθε κύκνειο άσμα πολλών καλλιτεχνών - ενσωματώνει την επαγγελματική γνώση και τον πειραματισμό μιας ολόκληρης ζωής συμπυκνώνοντας τη γενική φιλοσοφία του για τη ζωή και την τέχνη», επισημαίνει η καθηγήτρια στο University of the Arts London Οριάνα Μπάντλεϊ, η οποία και επιμελήθηκε την έκθεση.

«Οι αποστολές στο Σινά του Φρεντ Μπουασονά είναι ένα ταξίδι στο όραμα ενός καλλιτέχνη για τον κόσμο πέρα από την επιφάνεια των πραγμάτων . Μ.Δ. Οι εκθέσεις στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης στη Γενεύη διαρκούν έως τις 24 Ιουλίου».

Μ.Α.

αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»/anagrafes
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...