Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Εορτή του γέροντος π. Πολυκάρπου Μαντζάρογλου στο μοναστήρι της Μάκρης Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011 η Αγία μας Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου ιερομάρτυρος Πολυκάρπου, επισκόπου Σμύρνης, και εορτάζει την ονομαστική του εορτή ο πνευματικός γέροντας της Ιεράς Μονής Παναγίας του Έβρου στην Μάκρη αρχιμ. Πολύκαρπος Μαντζάρογλου. Ο γέροντας π. Πολύκαρπος καθοδηγεί πνευματικά την γυναικεία αδελφότητα της Μονής Μάκρης από την σύστασή της εδώ και 28 χρόνια και αποτελεί μεγάλο πνευματικό κεφάλαιο για την Μητρόπολή μας και την ευρύτερη περιοχή.



Για την εορτή του γέροντα π. Πολυκάρπου ήρθαν στην Ιερά Μονή οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Κεντρώας Αφρικής του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Νικηφόρος και Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός. Επίσης, ήρθαν η γερόντισσα Θεολογία, ηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Μικροκάστρου Σιατίστης, με μοναχές της Μονής καθώς και η ηγουμένη Μιχαέλα της Ιεράς Μονής Σουτσεβίτσας του Πατριαρχείου Ρουμανίας με μοναχές της Μονής, για να ευχαριστήσουν με την παρουσία τους τον γέροντα, αφού η μεν ηγουμένη της Μονής Παναγίας Μικροκάστρου προέρχεται από την μοναστική αδελφότητα της Παναγίας του Έβρου, η δε μοναστική κοινότητα της Ρουμανίας (όπως και της Συρίας αλλά και πολλών μοναστηριών της Ελλάδος) έχει ποικιλοτρόπως ευεργετηθεί και ωφεληθεί από την πνευματική καθοδήγηση του γέροντα π. Πολυκάρπου. Ακόμα επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή με την ευκαιρία της εορτής πολλοί κληρικοί και μοναχοί από το Άγιον Όρος, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, πνευματικά τέκνα του γέροντα π. Πολυκάρπου.


Στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό την παραμονή της εορτής χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος πριν το τέλος ωμίλησε επικαίρως για τον εορταζόμενο Άγιο Πολύκαρπο καθώς και για τον εορτάζοντα π. Πολύκαρπο. 







Ανήμερα της εορτής στην Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σισανίου κ. Παύλος, Κεντρώας Αφρικής κ. Νικηφόρος και Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος. Στο Κοινωνικό ωμίλησε ο Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος ενώ στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας κ. Άνθιμος προσφώνησε και ευχαρίστησε εκ μέρους της τοπικής Εκκλησίας τους παραβρισκόμενους Αρχιερείς και τους υπολοίπους κληρικούς, μοναχούς και μοναχές για την παρουσία τους στην εορτή αυτή της Ιεράς Μονής και του γέροντός της π. Πολυκάρπου.







Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο εορτάζων γέροντας π. Πολύκαρπος δέχθηκε στο Αρχονταρίκι της Μονής ευχές από τον κόσμο που παρακολούθησε την Θεία Λειτουργία και το μεσημέρι παρετέθη Τράπεζα για όλο τον κόσμο. Στην Τράπεζα ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνός και ανταπάντησε ο γέροντας π. Πολύκαρπος ευχαριστώντας όλους όσους ήρθαν στην Ιερά Μονή για την εορτή του Αγίου Πολυκάρπου. Στο τέλος της Τράπεζας η ηγουμένη και οι μοναχές της Ιεράς Μονής Παναγίας Μικροκάστρου προς τον γέροντα Πολύκαρπο έναν ειδικά γραμμένο και με ειδικό περιεχόμενο ύμνο για την επανασύνδεσή τους με την Ιερά Μονή Παναγίας του Έβρου. Το κείμενο του ύμνου σε ήχο πλ. Α', παρατίθεται παρακάτω:



ΔΟΞΑΣΤΙΚΟΝ

επί τοις ονομαστηρίοις του Γέροντος Πολυκάρπου

Ήχος π. Α΄

Δόξα Πατρί...Και νυν...



Σήμερον η χάρις του Αγίου Πνεύματος, επί τη μνήμη του θεοφόρου Πατρός ημών, Αγίου Πολυκάρπου Σμύρνης, πάντας ημάς συνήγαγεν τους εγγύς και τους μακράν, ίνα τη ευλογία των Σεβασμιωτάτων Ποιμεναρχών ημών, Ανθίμου του Δευτέρου και Παύλου, συνεορτάσωμεν τα ονομαστήρια του πολυσεβάστου πατρός ημών Γέροντος Πολυκάρπου.

Δεύτε ουν αι μονάστριαι πάσαι, όσαι της τραπέζης αυτού ουδέποτε απέστητε και όσαι της πατρικής εστίας μακρυνθείσαι προς καιρόν, σήμερον πατροποθήτως συνήλθομεν τη ομοθύμω και σεμνή παρουσία του Γέροντος Στεφάνου. Προς δε και οι εν κόσμω οικούντες Αδελφοί ημών, περιχαρώς συνδραμόντες, εγκωμιάζοντες ούτως είπωμεν:

Σεβάσμιε πατήρ ημών, χαίρε και ευφραίνου, κύκλω της τραπέζης σου ως στελέχη βλέπων τα έγγονά σου, προσάγοντα τω Κυρίω ταις σοφαίς διδασκαλίαις σου, κλάδους αγαθοεργίας. Ταις πατρικαίς γαρ ευχαίς σου το νέφος της αθυμίας διελύθη και το έαρ της ομονοίας περιεχύθη.

Συ γαρ αυτός ουκ επαύσω ευεργετών και συμπαθών πάντα πελάζοντα πτωχόν και πάντας τους εν ανάγκαις. Έτι δε εν Βορρά και εν Νότω ομοδόξους Ιεράς Μονάς και Ασκητήρια.

Πάντες ουν σκιρτήσωμεν επί τω θριάμβω της φιλαδελφίας και τω ειρηνάρχη Θεώ ημών, τω τα πατρώα σπλάγχνα διανοίξαντι τω Ασώτω Υιώ γονυπετούντες είπωμεν:

Φιλάνθρωπε Κύριε, πρόφθασον, εξελού ημάς της τυραννίδος των παθών και των επικειμένων του πονηρού επιφορών.

Και δώρησαι τω κεκοπιακότι και φιλοστόργω πατρί ημών, τω τας χορείας των Μοναστριών συστησαμένω, υγείαν αδιάπτωτον και γήρας ακαταίσχυντον, υπομονήν εις τέλος και αγαπην υπερόριον.

Και εν τω μέλλοντι αιώνι τον στέφανον της δικαιοσύνης και την μετά πάντων των Αγίων και Αγγέλων ατελεύτητον διαμονήν.

Πρεσβείαις Κύριε της Θεοτόκου και πλουσίαις χάρισι των ιερών αυτής εικονισμάτων, εν Μάκρη και εν Μικροκάστρω, αξίωσον πάντας ημάς επιμελώς διανύσαι τον της μετανοίας προκείμενον αγώνα και το της εγκρατείας μέγα πέλαγος.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...