Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Μητροπολίτης Λαγκαδά: Να μείνουμε πιστοί στα διδάγματα της επανάστασης του 1821.

Μέσα σε κλίμα εθνικής και πνευματικής έξαρσης γιορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης, η διπλή γιορτή της εκκλησίας και του γένους.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάσθηκε στον Λαγκαδά η Εορτή του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χτες  24/03/2011 με τον  εσπερινό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου  όπου τελέσθηκε στον πανηγυρίζοντα ναό
του Περιβολακίου και  στον όποιο προεξήρχε ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.
Κατόπιν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μητροπολιτικού Ναού, έλαβε χώρα εόρτια εκδήλωση στην οποία ομιλητής ήταν ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Καραθανάσης με θέμα:  «Το Γένος στην τουρκοκρατία και το 1821».Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη διαχρονική ενότητα εκκλησίας και έθνους και απάντησε με επιχειρήματα στους σημερινούς διαστρεβλωτές της ιστορίας.
Στη συνέχεια τα χορωδιακά σχήματα της ενορίας των Λαγυνών και του Πολιτιστικού οργανισμού ΜΥΓΔΟΝΊΑ, παρουσίασαν  επίκαιρα τραγούδια, ενώ τα χορευτικά τμήματα των πολιτιστικών συλλόγων Ασκού, Ευαγγελισμού και Μυγδονίας-Λαγκαδά, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα.
Ο Σεβασμιώτατος τέλος κλείνοντας την εκδήλωση ευχήθηκε η Υπέρμαχος Στρατηγός, η Κυρία Θεοτόκος, η Μητέρα του γένους των ανθρώπων και της πατρίδος μας , να σκέπει, να στηρίζει και να φωτίζει το νού και τις καρδιές, όσων αγωνίζονται σ΄ αυτούς τους χαλεπούς και κρίσιμους καιρούς ώστε να οδηγηθούμε σε ημέρες καλύτερες και ευοίωνες.
Οι  εκδηλώσεις  για την εθνική  επέτειο  κορυφώθηκαν   σήμερα 25/03/2011, εορτή του Ευαγγελισμού  με  την  Αρχιερατική  Θεία  Λειτουργία  στην  οποία  προεξήρχε  ο Σεβασμιώτατος   Μητροπολίτης  Λαγκαδά, Λητής και  Ρεντίνης   κ.κ. Ιωάννης.
Στον κατάμεστο Μητροπολιτικό ναό  παρουσία όλων των αρχών του τόπου , των φορέων πολιτισμού και της μαθητιώσας νεολαίας  τον  πανηγυρικό  της  ημέρας  εκφώνησε η  εκπαιδευτικός  κα Θωμαίδου  Χαρά  η  οποία αναφέρθηκε στα  « δύο χαίρε » της εορτής και τόνισε ότι η ιστορία των λαών  γράφονται  από ανθρώπους  της θυσίας  και  με  το  αίμα  των  αγωνιστών. Υπογράμμισε    την  συμβολή της εκκλησίας, των δασκάλων του γένους, των λογίων, των  κλεφταμαρτωλών  στην μεγάλη ιδέα της Επανάστασης  και  στο αίσιο αποτέλεσμά της.
Ο Σεβασμιώτατος  συγχαίροντας  την ομιλήτρια και τον λαό για την παρουσία τους, τόνισε ιδιαίτερα τον διπλό χαρακτήρα της εορτής, την γιορτή της «πίστης και της λευτεριάς» και υπογράμμισε ότι το «κεφάλαιο της σωτηρίας που ξεκίνησε με τον Ευαγγελισμό, ενίσχυσε το φρόνημα των Ελλήνων  και στην επανάσταση, γιατί είχαν πλέον την βεβαιότητα του λόγου του Αρχαγγέλου «ουκ αδυνατήσει  παρά τω Θεώ παν ρήμα». Κλείνοντας την ομιλία του ο Ποιμενάρχης μας  σημείωσε ότι πρέπει και πάλι να κρατήσουμε ψηλά το τη σημαία και το λάβαρο της Πίστεως και της Πατρίδας και να μείνουμε πιστοί στα διδάγματα του της επανάστασης του 1821.
Κατόπιν  μετέβησαν  στο  χώρο του  Ηρώου  Λαγκαδά  όπου ο Σεβασμιώτατος  Ποιμενάρχης  μας  τέλεσε   επιμνημόσυνη δέηση  στην μνήμη των πεσόντων  ηρώων ,  ακολούθησε  κατάθεση  στεφάνων  και αμέσως  μετά πραγματοποιήθηκε  η  παρέλαση  σε  κεντρική οδό  της πόλεως  του  Λαγκαδά.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...