amen.gr
Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιταλίας και Μελίτης κ.κ. Γενναδίου και με ιδιαίτερη Βυζαντινή λαμπρότητα, τελέσθηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου,
στην παλαιοτάτη Βυζαντινή βασιλική της Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας, στο Γκράδο, που βρίσκεται μεταξύ Βενετίας και Τεργέστης.
στην παλαιοτάτη Βυζαντινή βασιλική της Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας, στο Γκράδο, που βρίσκεται μεταξύ Βενετίας και Τεργέστης.
Με την άδεια όλων των Ορθοδόξων Ιεραρχών, καθώς και των Ρωμαιο-Καθολικών Εκκλησιαστικών Αρχών, το πρώτο ορθόδοξο γυναικείο Μοναστήρι στην Ιταλία, η Ιερά Μονή της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας Μοντανέρ, οργάνωσε την τέλεση της Ακολουθίας των Χαιρετισμών.
Με την καθοδήγηση του Πνευματικού Πατρός της Μονής Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου π. Αθηναγόρα Φασίολου και της Καθηγουμένης Γερόντισσας Σεβαστιανής Αποστολάκη πραγματοποιήθηκε σύναξη των Ορθοδόξων της Περιφέρειας ( Έλληνων, Ιταλών, Ρώσσων, Σέρβων, Ουκρανών, Ρουμάνων) μαζί με τους Εφημερίους τους. Στις 7.00 μ.μ. άρχισε η ακολουθία, την οποία ετέλεσε ο Αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας μαζί με όλους τους ορθοδόξους Ιερείς σε διάφορες γλώσσες , ιταλικά , ελληνικά, σλάβικα και ρουμάνικα και έψαλλε χορός νέων της Μονής και χοροί των άλλων Ενοριών. Η εκκλησία γέμισε από πιστούς που ήθελαν να παρακολουθήσουν τον Ακάθιστο Υμνο.
Στο τέλος της ακολουθίας με κατάνυξη έγινε η Λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας (έργο και δώρο της Μονής). Η Καθηγουμένη με όλες τις αδελφές της μονής, με Ιερείς και όλο το εκκλησίασμα συνόδευσαν την Αγία εικόνα στην Βασιλική της Παναγίας «Η Κεχαριτωμένη» για να παραμένει στο Ναό ως προσκύνημα όλων των πιστών.
Εδώ στο Γκράδο και στη γνωστή Ακουηλία ο Χριστιανισμός ήλθε από την Αλεξάνδρεια χάρη στο έργο των Αγίων Ερμαγόρα και Φουρτουνάτου μαθητών του Αγίου Αποστόλου Μάρκου.
Στο Ε΄ - Στ΄ αιώνα η τοπική Εκκλησία του Πατριαρχείου Ακουηλίας έγινε αυτοκέφαλη, ενώ και η Εκκλησία του Γκράδο – το νησί που είχε γίνει ασφαλές καταφύγιο από τους Βαρβάρους , έμεινε στα όρια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι περίπου το 1105. Ο Έλληνας Μητροπολίτης Ηλίας ήταν αυτός που τον Ε’ αιώνα ίδρυσε την βασιλική της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Ευφημίας, που διασώζεται μέχρι σήμερα, καθώς και την εκκλησία της Παναγίας της Κεχαριτομένης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί Δεσποτάδες ήταν ελληνικής καταγωγής.
Τον ΣΤ΄αιώνα ο Μητροπολίτης του Γκράδο ονομάσθηκε Πατριάρχης (Patriarchatus Gradensis – Πατριάρχης Γρανδέσης –ήτοι Ακουηλίας) και τα όρια του πήγαιναν από την Βενετία εις την Οχρίδα, στα όρια του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.
Ακόμη και σήμερα στην Εκκλησία του Γκράδο φυλάσσονται πολλά λείψανα Ορθοδόξων Αγίων, όπως τα λείψανα του Αγίου Πέτρου Αλεξανδρείας. Αυτή η Εκκλησία το 2008 καλοσώρησε την ΑΘΠ τον Οικουμενικόν Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος υπέδειξε να γίνονται εκεί τακτικά ιερές συνάξεις . Με την παρότρυνση αυτή η Ιερά Μονή υλοποίησε αυτή την σύναξη όλων των ορθοδόξων.