Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

14 - 17 Ιουλίου το 13ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων στην Παναγία Σουμελά

Κατά το τετραήμερο 14 μέχρι και 17 Ιουλίου πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του ιερού προσκυνήματος της ιεράς
Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας «Παναγία Σουμελά» το 13ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων.
Το Συναπάντημα αποτελεί την ετήσια συνάντηση στις εγκαταστάσεις της «Παναγίας Σουμελά», των νέων ποντιακής καταγωγής από όλη την Ελλάδα και τη Διασπορά (Αμερική, Καναδάς, Αυστραλία, Ρωσία, Γεωργία, κλπ).

Κάθε χρόνο και για ένα τετραήμερο, πολυπληθείς αντιπροσωπείες, πάνω από 500 νέοι εκπρόσωποι Ποντιακών Σωματείων, διανυκτερεύουν στην Παναγία Σουμελά, καθώς και συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Στη συνάντηση αυτή, που έχει πλέον καταστεί θεσμός, η Οργανωτική Επιτροπή σε συνεργασία με το Σωματείο και το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» ετοιμάζουν ένα πλούσιο πρόγραμμα .

Επιλέγουν κάθε χρονιά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για επίκαιρα κοινωνικά, πολιτιστικά και ιστορικά θέματα του Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ δίδεται η ευκαιρία να γίνει η γνωριμία με καταξιωμένους επιστήμονες, συγγραφείς και καλλιτέχνες που συμβάλλουν στην τεκμηρίωση, καταγραφή της Παράδοσης.

Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται :

• Εκκλησιασμός

• Διαλέξεις & Εισηγήσεις επιστημόνων

• Βιβλιοπαρουσιάσεις

• Θεατρικές Παραστάσεις

• Χορωδίες

• Επισκέψεις σε αξιοθέατα της γύρω περιοχής

• Προβολή Ταινιών

• Λαογραφικά Θέματα

• Συζήτηση για επίκαιρα εκκλησιαστικά θέματα

Επίσης, σημαντική είναι η προσπάθεια συστηματικής προώθησης του αιτήματος Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Με τη λήξης της εκδήλωσης οι εκπρόσωποι των Ποντιακών Σωματείων εκδίδουν Δελτίο Τύπου – Ψήφισμα όπου κοινοποιούν τα συμπεράσματα που εξάγονται από τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα, καθώς και συγκροτούν την νέα Οργανωτική Επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει να διαμορφώσει και να εισηγηθεί το πρόγραμμα επομένου Συναπαντήματος.

Το φετινό συναπάντημα είναι αφιερωμένο στην μορφή και την προσωπικότητα του Αλέξνδρου Υψηλάντη

Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Την Παρασκευή 15 Ιουλίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης, κατά την οποία ο Πρόεδρος του ιερού Προσκυνήματος «Παναγία Σουμελά», σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στο Συναπάντημα και αφού αναφέρθηκε εκτενώς στο παράδειγμα του Αλέξανδρου Υψηλάντη και στην έμπρακτη αγάπη του για την πατρίδα και την ελευθερία, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί των επισήμων και ξεκίνησαν οι εισηγήσεις της πρώτης ημέρας.

Ο πρώτος εισηγητής κ. Γεώργιος Σούρλας, τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής, παρουσίασε το βιλβίο του «στα βήματα του ιερού λόχου» και εξήρε την προσωπικότητα και την προσφορά του Αλέξανδρου Υψηλάντη που ήταν ποντιακής καταγωγής και συνέβαλε τα μέγιστα στην εθνική μας υπόθεση.

Ο δεύτερος εισηγητής κ. Β. Σιδηρόπουλος, Ερευνητής Καππαδοκικής λαογραφίας ανέπτυξε το θέμα: «η χορευτική παράδοση της Βόρειας Καππαδοκίας συναντά την παράδοση του Πόντου» και οι εργασίες της ημέρας ολοκληρώθηκαν με την εισήγηση του μουσικού κ. Γ. Πουλαντζακλή με θέμα: «περί Κεμανέ».

Ακολούθησε πρόγραμμα από τη Χορωδία της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ιμεραίων με χοροάρχη τον κ. Β. Κασούρα και στη συνέχεια στο προαύλιο συναυλία από το μουσικό σύνολο «Ωδές Εγχόρδων» και μετά το δείπνο ο Λαογραφικός Σύλλογος Θηριόπτερας «Ο Μέγας Βασίλειος» παρουσίασε χορούς της Καππαδοκίας.



Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ

Ένα μήνα πριν από τη μεγάλη συνάντηση όλων των Ποντίων, εδώ στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στο μοναστήρι του Βερμίου, που έγινε εδώ και περισότερο από πενήντα χρόνια το νέο κατοικητήριο της Παναγίας του Πόντου, έχουμε τη μεγάλη χαρά να υποδεχόμαστε σήμερα όλους εσάς τους νέους μας, τους νέους που εκπροσωπείτε συλλόγους και ενώσεις Ποντίων από ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε όλους εσάς τους νέους μας, που έρεστε όχι απλώς για να προσκυνήσετε στον τόπο όπου φυλάσσονται ιερά κειμήλια των πατέρων και των προγόνων σας, που έχουν συνδεθεί αδιάρρηκτα με την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και για να συναντήσετε συνομιλήκους σας με τους οποίους σας συνδέει εκτός από την κοινή καταγωγή, η αγάπη για την αλησμόνητη πατρίδα, για τον Πόντο και για ό,τι τον θυμίζει και τον κρατά ζωντανό στην ψυχή και στην καθημερινότητά σας.

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, με πολλή αγάπη και εγκαρδιότητα σ’ αυτόν τον τόπο που είναι το σπίτι σας, γιατί είναι το σπίτι της κοινής μας Μητέρας, της Παναγίας· γιατί είναι το σπίτι όλων των Ποντίων, καθώς εδώ είναι το θρονί της Παναγίας του Πόντου, της Παναγίας Σουμελά.

Σας καλωσορίζω με χαρά και ελπίδα, γιατί δεν είστε μόνο ως νέοι, η ελπίδα όλων μας, αλλά σεις ιδιαίτερα είστε η ελπίδα μας για την διατήρηση της ιστορίας και των παραδόσεων του ποντιακού ελληνισμού, όχι ως ένα είδος μουσειακό, που θα εκτίθεται σε προθήκες και θα απεικονίζεται σε φωτογραφίες, αλλά ως τρόπος ζωής, που ταυτόχρονα δίνει ζωή στις μνήμες και τις προσδοκίες μας, δίνει ζωή στα όνειρα και τις λαχτάρες μας.

Σας καλωσορίζω και φέτος ως ποιμενάρχης της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, της Μητροπόλεως που είχει την τιμή να φιλοξενεί τη νέα Μονή της Παναγίας Σουμελά, και θέλω να μοιραστώ μαζί σας, στην αρχή τη φετινής συναντήσεως των νέων Ποντίων, κάποιες σκέψεις και κάποιους προβληματισμούς, που πιστεύω μας απασχολούν όλους.

Ζούμε σε μία εποχή κρίσεως. Το αντιλαμβανόμαστε όλοι, νεώτεροι και μεγαλύτεροι, είτε ζούμε στην Ελλάδα είτε έξω από τα σύνορά της, γιατί η κρίση που ταλαιπωρεί την πατρίδα μας δεν είναι αποκλειστικά κρίση της χώρας μας, αλλά είναι μία γενικότερη κρίση, για την οποία πολλοί προειδοποιούσαν ότι έρχεται, οι περισσότεροι όμως δεν ήθελαν να το συνειδητοποιήσουν και να αντιδράσουν ανάλογα.

Η κρίση, λοιπόν, αυτή δεν είναι μόνο κρίση οικονομική. Η οικονομική κρίση είναι συνέπεια μίας άλλης κρίσεως, έστω κι αν ακόμα και σήμερα πολλοί δεν θέλουν να το παραδεχθούν. Και αυτή, η άλλη κρίση ακούει στο όνομα κρίση αξιών, κρίση ιδανικών.

Αξίες και ιδανικά, ιστορία και πατρίδα, γλώσσα και θρησκεία, παρδόσεις και έθιμα, ήταν έννοιες που συκοφαντήθηκαν και χλευάσθηκαν από πολλούς τις τελευταίες δεκαετίες.

Μπορεί βέβαια κάποιοι στο παρελθόν να τις καταχράσθηκαν για δικό τους όφελος, αλλά δεν υπήρχε λόγος να τις θέσουμε στο περιθώριο και να τις απαρνηθούμε. Γιατί οι έννοιες αυτές, οι αρχές και τα ιδανικά, μπορεί να φαίνονται σε κάποιους άχρηστα, είναι όμως αυτά που συγκρατούν την κοινωνία μας, που συγκροτούν τον πολιτισμό μας, που είναι θεμέλιο και ζωτική δύναμη για κάθε προόδο και εξέλιξη, και που χωρίς αυτά τίποτε δεν μπορεί να σταθεί και να ορθοποδήσει.

Και τώρα που ο κόσμος, τώρα που οι άνθρωποι και τα κοινωνικά σύνολα βρίσκονται ενώπιον αυτού του φάσματος της καταρρεύσεως ή την βιώνουν κιόλας, αρχίζουν να αναζητούν αντίδοτα, αρχίζουν να αναζητούν διεξόδους από την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν, αλλά που σε τελική ανάλυση κάνει, περισσότερο από όλους, τους νέους να βρίσκονται σε δυσχερή θέση, να αισθάνονται ότι δεν έχουν προοπτική.

Η ανάγκη , λοιπόν, για αξίες, για αρχές, για ιδανικά είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική στις ημέρεες μας.

Τέτοιες αρχές. Τέτοιες αξίες, τέτοια ιδανικά είναι αυτά που υπηρέτησε με τη ζωή και με τη θυσία του ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο οποίος αποτελεί την προσπωπικότητα στην οποία είναι αφιερωμένη η φετινή συνάντησή σας.

Νέος και ευγενής δεν επαναπαύθηκε στη θυσία που προσέφερε για τη δεύτερή του πατρίδα, τη Ρωσία, στον στρατό της οποίας υπηρετούσε, και χάρη της οποίας έχασε στη μάχη το ένα του χέρι.

Εμπνεόμενος από αγνά πατριωτικά αισθήματα, από ειλικρινή και άδολη αγάπη για τον Ελληνισμό που στέναζε κάτω από τον μακροχρόνιο ζυγό, και για την ελευθερία, δέχθηκε με ενθουσιασμό να αναλάβει την αρχηγία του αγώνα για την απελεθέρωση του Γένους.

Δεν ανέλαβε αποβλέποντας σε προσωπική προβολή, δόξα ή κέδος· την ανέλαβε από γνήσια αγάπη και προσήλωση σε δύο από τα πιό σπουδαία ιδανικά, σε δύο από τις πιό υψηλές αξίες που έχει ο άνθρωπος: την πατρίδα και την ελευθερία.

Και μπορεί το εγχείρημά του να μην είχε την έκβαση που ευχόταν, μπορεί να οδήγησε δεκάδες νέους του Ιερού Λόχου στο θάνατο και τον ίδιο στη φυλακή και μετά την απελευθέρωσή του σε πρόωρο θάνατο, σε ηλικία μόλις 36 ετών, αυτό όμως δεν μειώνει επ΄ουδενί την αξία της προσφοράς του και δεν θέτει εν αμφιβόλω την αξία και την σημασία των ιδανικών και των αρχών, χάρη των οποίων αγωνίσθηκε.

Δεν μειώνει την αξία των αρχών και των ιδανικών τα οποία ενέπνευσαν τη ζωή του, την αξία της αγάπης στην πατρίδα και την ελευθερία, αξία η οποία θα πρέπει να εμπνέει τη ζωή όλων μας, και περισσότερο τη δική σας ζωή.

Πολλοί νομίζουν ότι η αγάπη στην πατρίδα και στην ελευθερία της είναι έννοιες και ιδανικά που δεν έχουν σχέση με την εποχή μας· έννοιες και ιδανικά που συνδέονται με πολέμους και αγώνες και κατά συνέπεια δεν έχουν θέση και λόγο σήμερα.

Όσοι όμως πιστεύουν και υποστηρίζουν κάτι τέτοιο πλανώνται και πλανούν. Γιατί αγάπη στην πατρίδα δεν σημαίνει μόνο θυσιάζομαι στη μάχη για την ελευθερία της, σημαίνει ζω καθημερινά και δρω με στόχο οτιδήποτε και εάν κάνω να είναι προς όφελός της και ποτέ προς βλάβη της.

Ο στόχος αυτός συνδέεται άμεσα και δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη στάση μας, από τη στάση και τη συμπεριφορά του καθενός απέναντι στην ιστορία και το παρελθόν της πατρίδος μας, αλλά απέναντι και στο παρόν και στο μέλλον.

Ό,τι αναδεικνύει την πατρίδα μας, ό,τι ωφελεί την πατρίδα μας, ό,τι ενισχύει την πατρίδα μας και τη θέση της στον κόσμο, είναι αυτό, μέσα από το οποίο, εκφράζεται η αγάπη μας προς αυτήν.

Αγάπη για την πατρίδα δεν σημαίνει να επαναπαυόμαστε στο ένδοξο παρελθόν της, αλλά να προσπαθούμε να δημιουργήσουμε με τις πράξεις μας και τη συμπεριφορά μας ένα αντάξιο του παρελθόντος της παρόν και μέλλον.

Αγάπη για την πατρίδα σημαίνει συνέπεια στις υποχρεώσεις μας ως πολιτών· σημαίνει μέριμνα για την μεταξύ μας ενότητα, καθώς η διχόνοια «βαστάει» πάντοτε, σύμφωνα με τον εθνικό μας ποιητή, «ένα σκήπτρο η δολερή»· σημαίνει μέριμνα για τον τόπο και τον χώρο της πατρίδας, για τον αέρα και την θάλασσα, για το περιβάλλον και τη φύση της, για τη γλώσσα και τα μνημεία της, για τα τραγούδια και τους χορούς της, για το ποτισμένο με το αίμα των ηρώων της και σπαρμένο με τα ιερά λείψανα των αγίων και των μαρτύρων της χώμα.

Αυτή η αγάπη για την πατρίδα είναι γνήσια και ειλικρινής αγάπη, και είναι μία αξία και ένα ιδανικό που μπορεί να εμπνεύσει και χρειάζεται να εμπνεύσει τη ζωή σας, τη ζωή των νέων ανθρώπων.

Αυτή η αγάπη ενέπνευσε και τον Υψηλάντη και τον έκανε να θέσει την πατρίδα και την ελευθερία της πάνω και από την ίδια την ζωή του.

Γι αυτό και αξίζει να τον τιμούμε, όπως τον τιμούμε και εδώ, κάθε χρόνο, στην πιό σημαντική ημέρα αυτής της Μονής, στην πιό σημαντική ημέρα του χρόνου για τον Ποντιακό Ελληνισμό, την ημέρα του Δεκαπενταυγούστου, την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Γι αυτό και αξίζει να αποτελεί πρότυπο και για όλους εσάς, τους νέους Ποντίους, που καλείσθε να συνεχίσετε την παράδοση των πατέρων σας αγαπώντας την πατρίδα, όπως την αγάπησαν και εκείνοι, όπως την αγάπησε και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, όπως αξίζει να την αγαπούμε και όπως έχουμε χρέος να το κάνουμε, ιδιαιτέρως στους κρίσιμους καιρούς που ζούμε.Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω και εγώ και το Συμβούλιο του Ιερού Προσκυνήματος και σας εύχομαι καλή παραμονή και επιτυχία στη συνάντησή σας.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...