Αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι την ημέρα που θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εμφανίσθηκε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης
Βαρθολομαίος.
«Ποτέ δεν καταθέσαμε τα όπλα, ποτέ δεν απογοητευθήκαμε» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε ομιλία που πραγματοποίησε στην Χάλκη και σημείωσε ότι «το θέμα της Χάλκης είναι θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι θέμα σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και ιδιαιτέρως, σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, που αποτελούν αρχές απαράβατες όλα αυτά για κάθε πολιτισμένο λαό και κράτος».
Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας χαρακτήρισε προσβολή προς την πολιτισμένη ανθρωπότητα και τις θρησκευτικές ελευθερίες την αναστολή λειτουργίας της Σχολής και ανέφερε πως κατά τη διάρκεια των σαράντα ετών της αναγκαστικής «σιωπής» της Χάλκης, το Οικουμενικό Πατριαρχείο πέτυχε να αναγάγει την υπόθεση «σε θέμα-σύμβολον θρησκευτικής ελευθερίας ή μάλλον καταπατήσεως της θρησκευτικής ελευθερίας».
Νωρίτερα είχε τελεστεί θεία λειτουργία στο καθολικό της Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης, για την ημέρα μνήμης του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, στην οποία προεξήρχε ο εορτάζων ιεράρχης Μητροπολίτης Ιερισσού Νικόδημος, απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι Μητροπολίτες Πέργης Ευάγγελος, Μοσχονησίων Απόστολος και ο Επίτροπος του Παναγίου Τάφου Αρχιμ. Νεκτάριος Σελαλματζίδης, ο ομότιμος καθηγητής Χάλκης άρχων Βασίλειος Σταυρίδης, κληρικοί της Μητροπόλεως, όμιλος εκπαιδευτικών από την περιοχή της Μητροπόλεως Ιερισσού και άλλοι προσκυνητές.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χαρακτήρισε πιστό και αφοσιωμένο τέκνο της Μητρός Εκκλησίας τον Μητροπολίτη Νικόδημο, έναν ευγνώμονα μαθητή της Χάλκης, ο οποίος δεν παραλείπει ευκαιρία για να εκδηλώσει τα ευγνώμονα αισθήματά του προς την τροφόν Σχολήν της Χάλκης και προς την Μητέρα Εκκλησία.
«Ετίμησε, ευλαβήθηκε, ύμνησε το Φανάρι, τη μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως και ετίμησε όσον ολίγοι την τροφόν Θεολογικήν Σχολήν της Χάλκης. Ευχόμεθα πριν διακοπεί η αλυσίδα αυτή των αποφοίτων και πριν εκλείψουν οι απόφοιτοι την περιωνύμου αυτής Σχολής να επαναλειτουργήσει και να αρχίσει και πάλι να τροφοδοτεί όχι μόνον το Οικουμενικόν Πατριαρχείον αλλά και τις άλλες αδελφές Ορθόδοξες Εκκλησίες, με μαθητάς που θα έχουν φοιτήσει εδώ και θα έχουν εμποτιστεί από το ευρύ οικουμενικό πνεύμα της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως και φορείς αυτού του πνεύματος θα αποστέλλονται εις τα πέρατα της οικουμένης, όπως συνέβαινε εις το παρελθόν, για να διακονήσουν την Εκκλησία, τα ιερά γράμματα και τον λαόν του Θεού» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε την ομιλία του:
«Όλα αυτά τα σαράντα χρόνια της αναγκαστικής σιωπής, της αναστολής της λειτουργίας της Σχολής μας, από το Οικουμενικόν Πατριαρχείον δεν επαύσαμε να αγωνιζόμεθα δια την αποκατάστασιν της γενομένης αδικίας, της γενομένης προσβολής εναντίον του πολιτισμού, της ανθρωπότητος, εναντίον των θρησκευτικών ελευθεριών. Πράγματι κατόρθωσε το Οικουμενικόν Πατριαρχείον να αναγάγει το θέμα της Χάλκης σε θέμα-σύμβολον θρησκευτικής ελευθερίας ή μάλλον καταπατήσεως της θρησκευτικής ελευθερίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωσις, η Μεγάλη Αμερικανική Συμπολιτεία και πλείστα όσα άλλα κράτη και κυβερνήσεις, δια των επισήμων χειλέων των εκπροσώπων των ομιλούν δια την αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της Χάλκης».
Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέληξε:
«Το θέμα της Χάλκης είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και όλου του πολιτισμένου κόσμου. Είναι θέμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι θέμα σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και ιδιαιτέρως, σεβασμού της θρησκευτικής ελευθερίας, που αποτελούν αρχές απαράβατες όλα αυτά για κάθε πολιτισμένο λαό και κράτος. Εμείς ούτως ή άλλως όλα αυτά τα χρόνια συντηρούμε το όραμα και την ελπίδα. Ποτέ δεν καταθέσαμε τα όπλα, ποτέ δεν απογοητευθήκαμε. Πιστεύουμε στον δικαιοκρίτην Θεόν και στην πρόνοιάν Του και πιστεύουμε, έχουμε αυτήν την διαίσθησιν ότι η Μεγάλη και επιφανής ημέρα της επαναλειτουργίας της Σχολής μας εγγίζει. Με την νέαν κυβέρνησιν που εσχηματίσθη προ ημερών εδώ εις την χώραν, ελπίζουμε ότι τώρα θα γίνει και το αποφασιστικό βήμα προς υλοποίησιν πολλών γενομένων υποσχέσεων στο παρελθόν».
Ο Μητροπολίτης Ιερισσού, από την πλευρά του, μεταξύ άλλων εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την τροφό Σχολή της Χάλκης και τους διδασκάλους του, τον καθηγούμενο της Μονής Αγίας Τριάδος Μητροπολίτη Μοσχονησίων Απόστολο, για το έργο που επιτελεί στο Λόφο της Ελπίδος. Ιδιαιτέρως δε ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κλείσιμο της Σχολής. όπως τόνισε, το Πατριαρχείο, «δεν έκλεισε τη Σχολή, δεν εκλείδωσε τα κτήρια της και τα εγκατέλειψε εις ερήμωσιν, αλλά έχει την Σχολήν ανοικτήν, ως εν λειτουργία, και φυλάσσει αυτήν ητοιμασμένην και ως νύμφη κεκοσμημένην τω ανδρί αυτής, όπως λέει η Αποκάλυψις, να δεχθεί υπό τας αγκάλας της δια θρησκευτικήν και λειτουργικήν εκπαίδευσιν και πάλιν τους νέους».
Επίσης μίλησε ο ηγούμενος της Μονής Αγίας Τριάδος Μητροπολίτης Μοσχονησίων, ο οποίος, καλωσόρισε τον Πατριάρχη και τους παρισταμένους ιεράρχες, κληρικούς και προσκυνητές και ευχήθηκε υγεία και μακροζωία στον εορτάζοντα ιεράρχη, Μητροπολίτη Ιερισσού Νικόδημο.
Αναρτήθηκε από pandriopoulos