Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Ορθόδοξοι νέοι από την Πολωνία στην Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως

Στα πλαίσια της επικοινωνίας της ενορίας Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, με τους Ορθοδόξους της Πολωνίας, ομάδα νέων από την εκκλησιαστική επαρχεία Βαρσοβίας και Μπιέλσκ, επισκέφτηκε στις 11 Αυγούστου την ενορία.

Τα παιδιά, που προέρχονται από τις αγροτικές κυρίως περιοχές του Μπιέλσκ, με τον επικεφαλής τους Πρωτοπρεσβύτερο π. Eugeniusz Suszcz συμμετείχαν στην Ιερά Παράκληση που τέλεσε ο Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, συμπαραστατούμενος από τους κληρικούς του Ναού Αρχιμανδρίτη π. Σεραφείμ Δημητρίου και Πρωτοπρεσβύτερο π. Εμμανουήλ Βασιλάκη καθώς και τους Διακόνους π. Νεόφυτο Δοντά και π. Δαμασκηνό Φυλακτό.


Ο π. Ευγένιος και τα παιδιά έψαλλαν στα Σλαβωνικά, παρουσία του αναπληρωτού πρέσβεως της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Αθήνα κ. Andrzej Jankowski.



O Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός καλωσορίζοντας τους επισκέπτες είπε πως στον μεγάλο κόσμο μας, Πολωνοί, Έλληνες και άλλοι λαοί είμαστε ενωμένοι σε ένα σώμα, το σώμα του Χριστού και μπορεί να μιλάμε διαφορετικές γλώσσες και να ζούμε σε μακρινές αποστάσεις αλλά είμαστε αδέλφια. Ευχήθηκε στους Πολωνούς αδελφούς καλή διαμονή στην Ελλάδα και επιστροφή στην πατρίδα τους με ευλογίες και δύναμη για την συνέχιση της ζωής τους.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν από τον μεταφραστή τους κ. Πατρίκιο Πανάσιουκ, γραμματέα της ενοριακής επιτροπής διορθοδόξου επικοινωνίας, στους χώρους του Ναού και στην συνέχεια παρακάθισαν σε δείπνο στην αυλή της Εκκλησίας.

Αργότερα το βράδυ και αφού είχαν τραγουδήσει παραδοσικά τραγούδια και ύμνους, έλαβαν ευλογίες κα ενθύμια από την ενορία και αναχώρησαν για τον τόπο φιλοξενίας τους, τις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας στην Στεφάνη Βοιωτίας.

Η ενορία συνδέεται με την Πολωνική Εκκλησία δια μέσου της εικόνος της Παναγίας Οστρομπράμσκας. Κατά το ιστορικό, στις 16/2/1997 στο Αρχιερατικό συλλείτουργο που τελέσθηκε στο ναό της Αγίας Μαρίνης υπό του τότε Αρχιεπισκόπου Μπιαλύστοκ και σήμερα Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββα με τον Επίσκοπο τότε Διαυλείας και σήμερα Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό, η Ιερά Εικόνα προσεφέρθηκε ως δώρο από του πρώτου εις τον δεύτερον και από εκείνου αφιερώθηκε στο Ναό.

Η εικόνα αρχάς του 2001 αφαιρέθηκε υπό αγνώστου προσώπου, από το Ιερό Βήμα του Ναού. Μετά την διαπίστωση του γεγονότος, αυτό κοινολογήθηκε στην ενορία, και προσκλήθηκε η κοινότητα σε προσευχή στην Παναγία.

Επί ικανό χρονικό διάστημα, εψάλλετο στο ναό κάθε Δευτέρα παράκληση, με αίτημα τον φωτισμό του διαρπάξαντος το Ιερό Εικόνισμα, ώστε να το επιστρέψει στην φυσική του θέση. Θεού ευδοκία με την έναρξη του όρθρου της Δ΄ Κυριακής των Νηστειών του 2002, άγνωστη γυναίκα παρέδωσε στο παγκάρι του Ναού δέμα, λέγοντας να δοθεί σε συγκεκριμένο εφημέριο.

Ο εφημέριος, εργαζόμενος εκτός ενορίας επέστρεψε την επομένη Παρασκευή το πρωί, όπου παρέλαβε το δέμα και διαπίστωσε την επιστροφή της Ιεράς Εικόνος, συνοδευόμενης από σημειώματος.

Ήταν Παρασκευή του Ακάθιστου, και με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες αναγγέλθηκε το γεγονός και εψάλλησαν το απόγευμα οι Χαιρετισμοί προ του επιστραφέντος Ιερού εικονίσματος της Παναγίας Οστρομπράμσκας.

Έκτοτε το εικόνισμα τοποθετήθηκε επί κουβουκλίου και παραμένει εις προσκύνηση εις το δεξιό μέρος του πρόναου.

Από το 2007 καθιερώθηκε υπό του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου κυρού Χριστοδούλου η εορτή της Παναγίας της Οστρομπράμσκας για την ενορία της Αγίας Μαρίνης να τελείται κάθε 16/2 ως ανάμνηση της καταθέσεως στο Ναό, του μεταλλικού αντιγράφου της Εικόνος της.

Το πρωτότυπο της Ιεράς Εικόνος, βρίσκεται στην είσοδο της Αγίας Άννης, στην παλαιά πόλη της Βίλνας, πρωτεύουσας της Λιθουανίας.

Κατά την παράδοση είναι τεταρτημόριο παλαιάς εικόνας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που δωρήθηκε στον βασιλιά της Πολωνίας και Λιθουανίας ως δώρο γάμου με πριγκίπισσα της αυλής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Στην βάση της υπάρχει ένα ασημένιο μισοφέγγαρο που είναι αφιέρωμα του Μεγάλου Δούκα της Λιθουανίας Olgierd, για την νίκη του εναντίον των Τατάρων την Κριμαία.




Εκ του τμήματος Δημοσιών Σχέσεων και Επικοινωνίας,
του Ενοριακού Συμβουλίου Ποιμαντικού Έργου
Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...