Ο εγκέφαλος αποτελεί το σπουδαιότερο και μεγαλύτερο τμήμα του κεντρικού νευρικού συστήματος! Ελέγχει την ικανότητα της όρασης, της ακοής, της γεύσης, της όσφρησης, της ομιλίας και της κίνησης. Η σκέψη, η ευαισθησία της μνήμης, της κρίσης και της παρατηρητικότητας επίσης ξεκινούν από τον εγκέφαλο. Το αίμα παρέχει συνεχώς οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο μέσω τεσσάρων βασικών αρτηριών. Όταν όμως, η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, τα κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν. Η βλάβη του εγκεφάλου που ακολουθεί ονομάζεται εγκεφαλικό. Η σοβαρότητα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτάται πάντα από την έκταση και τον εντοπισμό της καταστροφής των νευρικών κυττάρων διότι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου ελέγχουν διαφορετικές λειτουργίες κι έτσι τα συμπτώματα εξαρτώνται από την περιοχή η οποία θα υποστεί τη βλάβη.
Έρευνες, καταγράφουν πως το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η τρίτη αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως (με ποσοστό 10%), έπειτα από τις στεφανιαίες νόσους (13%) και τον καρκίνο (12%). Παρότι το εγκεφαλικό μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, τα δυο τρίτα των περιστατικών αριθμούνται σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης αγγειακού επεισοδίου διπλασιάζεται σε κάθε δεκαετία μετά τα 55. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουμε σε περίπτωση που έχουμε τα παρακάτω συμπτώματα και αμέσως να απευθυνθούμε στον γιατρό μας:
• Μούδιασμα, αδυναμία, μη συνεργασία χεριού-ποδιού
• Παροδική απώλεια όρασης σε ένα μάτι
• Δυσαρθρία ή δυσκολία στην κατανόηση λέξεων γραμμένων ή προφορικών
• Παροδική αμνησία
Οι παράγοντες που συντελούν στην εμφάνισή του εγκεφαλικού είναι: η υπέρταση, το ιστορικό καρδιοπαθειών, ο διαβήτης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή και η υπερκατανάλωση αλκοόλ. Ακόμη, οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας καθώς και οι άνδρες ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου για να εκδηλώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε απλούς τρόπους που μας βοηθούν να κρατήσουμε μακριά το εγκεφαλικό διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πρόληψη αποτελεί πάντα την καλύτερη θεραπεία!
Ξεδιψάστε και προστατευτείτε πίνοντας νερό!
Ερευνητές του πανεπιστημίου Loma Linda των ΗΠΑ αποκάλυψαν, πως όσοι πίνουν 5-8 ποτήρια νερό καθημερινά μειώνουν τις πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό κατά 53% συγκριτικά με όσους δεν πίνουν πολύ νερό. Το νερό έχει την ικανότητα να αραιώνει το αίμα και έτσι δύσκολα δημιουργούνται επικίνδυνοι θρόμβοι που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό. Οι επιστήμονες ακόμη, αναφέρουν πως θα πρέπει να καταναλώνουμε νερό κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας και όχι να πίνουμε το ένα ποτήρι μετά το άλλο.
Πείτε όχι στα αναψυκτικά!
Οι ερευνητές και πάλι του πανεπιστημίου Loma Linda, στην ίδια έρευνα διαπίστωσαν πως όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών έχουν κατά 46% περισσότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους να πάθουν εγκεφαλικό. Η εξήγηση για αυτό είναι διπλή: από τη μία, η ζάχαρη που περιέχουν τα αναψυκτικά απορροφά το νερό και αποδυναμώνει το αίμα και από την άλλη με τα αναψυκτικά αυξάνονται κατά πολύ τα τριγλυκερίδια από την ποσότητα της ζάχαρης, σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Διώξτε το άγχος!
Σε επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Stroke», αποκαλύφθηκε πως σε δείγμα 2.100 ανδρών, όσοι ήταν αγχώδεις είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από τους ήρεμους και χαλαρούς άνδρες. Το άγχος προκαλεί αύξηση της παραγωγής της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ρυθμίζει την κυκλοφορία του αίματος. Αν αντιμετωπίζετε μια ιδιαίτερα αγχωτική κατάσταση, μετρήστε ως το 3 και δώστε στον εαυτό σας το δικαίωμα να πάρει μια ανάσα και να χαλαρώσει.
Όχι στο κάπνισμα-αλλά και στο παθητικό κάπνισμα!
Πέρα από τις ιδιαίτερα ανησυχητικές παρενέργειες που έχει το κάπνισμα για τους ίδιους τους καπνιστές, άσχημα φαίνεται πως είναι τα πράγματα και για τους παθητικούς καπνιστές. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Ώκλαντ, το μονοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται από τον καπνό των τσιγάρων συντελεί στη δημιουργία θρόμβων μέσα στο αίμα καθώς αναμειγνύεται με το νιτρικό οξύ που διευρύνει τα αγγεία. Οι επιστήμονες χαρακτηριστικά αναφέρουν πως για να «ξεφορτωθούμε» ακόμη και ως παθητικοί καπνιστές κάθε ίχνος μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα μας μετά από μια νύχτα σε ένα μπαρ καπνιζόντων, θα πρέπει για 8 συνεχόμενες ώρες να αναπνέουμε ολόφρεσκο αέρα. Τέλος, αναφέρουν, πως οι παθητικοί καπνιστές έχουν κατά 82% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από όσους δεν εκτίθενται ποτέ σε βλαβερό καπνό.
Μειώστε τα επίπεδα της ομοκυστεϊνης!
Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ αναφέρει πως όσοι έχουν υψηλά ποσοστά του αμινοξέος ομοκυστεϊνη στο αίμα τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από όσους έχουν χαμηλά ποσοστά. Το φυλλικό οξύ, το οποίο ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β και υπάρχει στα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε τα επίπεδα ομοκυστεϊνης στο αίμα μας. Θα πρέπει όμως κάποιος που έχει αποδεδειγμένα υψηλά επίπεδα ομοκυστεϊνης, να παρακολουθείται συστηματικά από γιατρό και να ακολουθεί πιστά τις συμβουλές του.
Γυμναστείτε!
Η αεροβική άσκηση είναι μία από τις ισχυρότερες ασπίδες απέναντι στο εγκεφαλικό επεισόδιο. Αν όμως ο τύπος αυτής της άσκησης, δεν σας αρέσει, τότε προτιμήστε τα βάρη που είναι εξίσου αποτελεσματικά. Η πίεση που ασκείται στον οργανισμό από τα βάρη, χαμηλώνει την πίεση του αίματος και αραιώνει το αίμα κρατώντας μακριά τον κίνδυνο του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Κάντε τα εμβόλια της γρίπης!
Σύμφωνα με γάλλους ερευνητές, όσοι δεν παραλείπουν ποτέ να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης έχουν κατά 42% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό από τους υπόλοιπους. Αυτό συμβαίνει διότι οι χρόνιες φλεγμονές που μπορεί να προκληθούν από τη γρίπη μπορεί να βλάψουν σοβαρά τις αρτηρίες και να αυξήσουν τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων στο αίμα.
Η βελτίωση των διατροφικών μας συνηθειών λοιπόν, και του τρόπου ζωής (καθώς και η λήψη των κατάλληλων φαρμάκων στην περίπτωση των καρδιοπαθειών, της υπέρτασης και του διαβήτη) μπορούν να μας προστατέψουν από το εγκεφαλικό. Όταν όμως η πρόληψη δεν αποδώσει και το περιστατικό εμφανιστεί, εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι η έγκαιρη μεταφορά του ασθενή σε ειδικευμένα κέντρα για την σωστή αντιμετώπισή του.
«Οι 7 τρόποι που κρατούν μακριά το εγκεφαλικό», Ναυτεμπορική, 25/11/11
«Φυλλικό οξύ: Προστατεύει τον εγκέφαλο και την καρδιά», 04/05/02, www.medlook.net/article.asp?item_id=399, (πρόσβαση στις 12/12/11)