Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Λαμπρός ο εορτασμός του Αγίου Αντωνίου στα Σπήλια-Κουρδάλων

Αρχιερατικό συλλείτουργο των Μητροπολιτών Μόρφου και Κυρηνείας στα Σπήλια.
Αλησμόνητες στιγμές έζησαν όσοι έτρεξαν στον πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Αγίου Αντωνίου στα Σπήλια. Παρά το τσουχτερό κρύο ο ναός ήταν κατάμεστος τόσο

στον Εσπερινό όσο και στη Θεία Λειτουργία. Πέραν των διακόσιων γιορτών κατεγράφησαν, τόσο από τα Σπήλια, όπου κάθε σπίτι έχει και έναν τουλάχιστο Αντώνη ή Αντωνία, όσο και από τις γειτονικές κοινότητες Σολιάς και Πιτσιλιάς που πολύ ευλαβούνται τον Άγιό μας και σπεύδουν στη χάρη του.




Στον Εσπερινό μαζί με τον ιερέα μας Οικονόμο π. Κυριακό Παπαγιάννη συλλειτούργησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Κυκκώτης και ο Οικονόμος π. Κωνσταντίνος Κακουρίδης εφημέριος του Ακακίου. Μετά το πέρας της κατανυκτικής και πανηγυρικής ακολουθίας του εσπερινού ακολούθησε δείπνο στη οικία Ανδρέα και Φλώρας Χρυσάνθου
Πρωί-πρωί της 17ης του Γενάρη κατέφθασαν εκτός των πιο πάνω ιερωμένων, ο π. Βαρνάβας Παπανδρέου εφημέριος του Αγίου Θεοδώρου και ο π. Παρασκευάς Κίκας εφημέριος της Δένειας. Ακολούθησε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος, που πέρασε τα παιδικά του χρόνια ως προσφυγόπουλο στα Σπήλια, και αμέσως μετά ο ποιμενάρχης μας Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος με τη συνοδεία του. Ακολούθησε ένα συγκλονιστικό συλλείτουργο που ποτέ δεν ξανάγινε στα Σπήλια. Σε μεγάλο μέρος του Όρθρου έψαλλαν υπέροχα οι δυο Αρχιερείς. Τους συμπλήρωναν στα αναλόγια τρεις εξαιρετικοί ψάλτες, ο κ. Μάριος Αντωνίου, ο κ. Γιάννης Λέμπος και ο κ. Μορφάκης Σωτηρίου. Κατά τη Θεία Λειτουργία οι δυο Αρχιερείς συλλειτούργησαν μπροστά στο ιερό θυσιαστήριο μαζί με τους λοιπούς ιερωμένους σε μια ανεπανάληπτη μυσταγωγία.
Στο τέλος ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος, αφού πρώτα θύμισε πως ο τιμώμενος Άγιος είναι ο διδάξας το μοναχισμό, καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομο και έκαμε μια σύντομη ιστορική αναφορά στις σχέσεις των δυο ιστορικών Μητροπόλεων που για τριακόσια περίπου χρόνια (1650-1973) ήσαν ενωμένες και τώρα γειτονεύουν. Συνεχίζοντας ο Πανιερότατος αφού αναφέρθηκε στις τωρινές ελπιδοφόρες συγκυρίες ευχήθηκε σύντομη απελευθέρωση της επαρχίας Κερύνειας και επάνοδο του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου στο Μητροπολιτικό του Μέγαρο, στην σήμερα κατεχόμενη από τους Τούρκους Κυρήνεια. Τέλος προσέφερε στο Μητροπολίτη Κερύνειας εκ μέρους της εορτάζουσας κοινότητας Σπηλιών ομοφόριον και επιτραχήλιον. Ο Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος με βαθιά συγκίνηση αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια στα φιλόξενα Σπήλια και τη μαθητεία του δίπλα στον τότε μακαριστό ιερέα μας πατέρα Δημήτριο. Θυμήθηκε τους παιδικούς του φίλους και τις φιλικές του οικογένειες και ευχαρίστησε από καρδιάς όλους για τη στήριξη που έδωσαν σ’ αυτόν και την οικογένειά του όταν πρόσφυγες από το Λάρνακα της Λαπήθου κατέφυγαν στα Σπήλια, όπου τελικά οι παππούδες του έκτισαν και σπίτι. Ο Πανιερώτατος μοιράζοντας στους πιστούς το αντίδωρο θυμήθηκε με πολλούς κοινές παιδικές στιγμές.







Μετά το τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας οι δυο Μητροπολίτες μετέβησαν στη Ιερά Γυναικεία Μονή Παναγίας Χρυσοκουρδαλιωτίσσης στο Κούρδαλι, προσκύνησαν την θαυματουργό εικόνα της Παναγίας μας και έτυχαν φιλοξενίας από τη μοναχή Ισιδώρα.

Ακολούθησε πλούσια τράπεζα όχι μόνον με φαγητά αλλά και με λόγο και άσματα, στην οικία της Γεωργίας Θεοδότου που πρόσφεραν τα παιδιά της Αντρέας και Άντρη Θεοδότου. Ο κ. Αντρέας Θεοδότου, εκπροσωπώντας τον απουσιάζοντα Κοινοτάρχη μας , καλωσόρισε τους συνδαιτυμόνας και πρόσφερε εκ μέρους του Κοινοτικού Συμβουλίου τα βιβλία «ΣΟΛΙΑ, παρελθόν, παρόν και μέλλον» και «ΑΓΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, του κόσμου του Ελληνισμού, της Κύπρου, των Σπηλιών» του Σπηλιώτη συγγραφέα Ανδρέα Χρυσάνθου.

Η τιμή στον μας Άγιο Αντώνιο το Μέγα, έκλεισε με την Παράκληση του που ψάλθηκε το απόγευμα στον πανηγυρίζοντα ναό του στα Σπήλια παρουσία πολλού κόσμου.

Δίκαια και άξια τα όσα έγιναν σε ένα μεγάλο Αιγυπτιώτη Άγιο, που πολύ αγαπήθηκε από τους Χριστιανούς όλων των δογμάτων σε όλο τον κόσμο.

Από: π. Κυριακό Παπαγιάννη (εφημέριο Σπηλιών-Κουρδάλων)

Ανδρέα Χρυσάνθου, πρώην Λυκειάρχη (καθηγητή)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...