Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Η ηρωίδα δασκάλα της Θράκης Χαρά Νικολοπούλου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Παλαιού Φαλήρου

Την Κυριακή της Ορθοδοξίας (4 Μαρτίου) μετά τη Θεία Λειτουργία και τη λιτάνευση των ιερών εικόνων, στο πλαίσιο του πρωινού καφέ που διατίθεται σε όλους τους εκκλησιαζόμενους πιστούς, θα έχουμε
την ιδιαίτερη χαρά να γνωρίσουμε και να ακούσουμε την ηρωίδα δασκάλα της Θράκης
Χαρά Νικολοπούλου.
Πρόκειται για τη δασκάλα που διορίστηκε στην περιοχή της Θράκης και προσπάθησε και τόλμησε να υπηρετήσει σύμφωνα με τη συνείδησή της με τρόπο ισότιμο τους έλληνες ορθόδοξους και μουσουλμάνους (πομάκους) μαθητές. Δέχθηκε προσωπικές επιθέσεις και αντιστάθηκε ηρωικά. Τελικά εκδιώχθηκε από μια περιοχή που καθώς τα χρόνια κυλούν σιγά σιγά αφελληνίζεται και ερημώνει από το ελληνικό στοιχείο.
Τα πολιτικά κόμματα, όλοι εκείνοι που "εκπροσωπούν" τον ελληνικό λαό (ή έτσι τουλάχιστον θέλουν να πιστεύουν) τήρησαν και διατηρούν σιγή ιχθύος, υποθάλποντας συχνά αρωστημένες καταστάσεις που ενισχύουν την ερήμωση των χωριών των πομάκων.
Η ηρωίδα δασκάλα κυρία Χαρά Νικοπούλου πλήρωσε ακριβά το τίμημα της υποστήριξης του νεανικού πληθυσμού των χωριών αυτών, εκδιώχθηκε από την επίσημη πολιτεία και τιμήθηκε μόνον από την Ακαδημία Αθηνών για τα ανδραγαθήματα κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της ως δασκάλας.
Αυτή την εξέχουσα προσωπικότητα θα έχουμε μαζί μας, για να μας αφηγηθεί εμπειρίες και να μοιραστεί μαζί μας πικρίες ενός πολιτικού συστήματος που μας κάνει συχνά να ντρεπόμαστε...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...