Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Η Ορθόδοξη Πνευματικότητα στη ζωή του Παπαδιαμάντη

Το Σάββατο 4/2/2012 πραγματοποιήθηκε η 4η Συνεδρία της Ειδικής Σχολής Καταρτίσεως Στελεχών Κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου, στην
«ΚΡΟΚΙΔΕΙΟ ΑΙΘΟΥΣΑ», με ομιλητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο β’.
Ο εκλεκτός και διαπρεπής Ιεράρχης, πνευματικός αδελφός του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου, ευγενώς ανταποκριθείς στην πρόσκληση του Μητροπολίτου μας, ανέπτυξε στα υποψήφια Στελέχη Κατηχήσεως της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ως και σε άλλους ακροατές, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Τοπικής μας Εκκλησίας, το θέμα: «Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ».

Αφορμή για το εν λόγω θέμα αποτέλεσε αφ᾿ ενός η συμπλήρωση 100 χρόνων από την εκδημία του μεγάλου Έλληνα Λογοτέχνη και Ποιητή, αφ᾿ ετέρου το γεγονός ότι η ιδιαίτερη πατρίδα του «αγίου» της Λογοτεχνίας μας, το νησί της Σκιάθου δηλ., ανήκει στην Μητροπολιτική δικαιοδοσία του Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος σε συνδιασμό με την προβολή του Ορθοδόξου Χριστιανικού ήθους, όπως το βίωσε ο κατ᾿ εξοχήν «Έλληνας Ορθόδοξος» Λογοτέχνης του περασμένου αιώνα Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, που έζησε σε παρόμοια χρόνια «οικονομικής κρίσεως» με τα δικά μας, με σκοπό τον καταρτισμό των Στελεχών της Ειδικής Σχολής. Έτσι όχι μόνο ως λόγιος αλλά και ως φορέας της Σκιαθίτικης παράδοσης, την οποία επιμελώς διέσωσε, κατέγραψε και προέβαλε στα έργα του ο πολύς κυρ-Αλέξανδρος, με ευχέρεια και καλλιέπεια λόγου, με εμβρίθεια, γνώση και ενάργεια ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μίλησε και συνεπήρε το ακροατήριο, αφού πρώτα με θεολογική σαφήνεια και ξεκάθαρο Εκκλησιαστικό λόγο όρισε την Ορθόδοξη Πνευματικότητα σαν έκφραση της Εκκλησιαστικής ζωής, η οποία σφραγίζεται τόσο από τον Βιβλικό λόγο όσο και από την αγιώτατη Παράδοση.



Η αναφορά του Σεβ. Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου στο «Παπαδιαμάντειο» ήθος και ύφος με τις επιλεγμένες παραπομπές στα έργα αλλά και στις «ημέρες» του Σκιαθίτη Λογοτέχνη, όπου εφάνησαν οι φιλάνθρωπες Χριστιανικές τοποθετήσεις του αοιδίμου κυρ-Αλέξανδρου στα γραφόμενα του αλλά και η ταπεινοφροσύνη, η γνήσια, αυθεντική και απροσποίητη – αψιμύθιαστη συμπεριφορά του ιδίου κατά την επίγειο βιοτή του, υπήρξε άριστη! Μας φανέρωσε ο Σεβασμιώτατος ομιλητής το βάρος της Πνευματικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που μας κληροδότησε ο Παπαδιαμάντης, σαν οδηγό για την δική μας περαιτέρω πορεία ανάμεσα από «συμπληγάδες», που δεν παύουν να υπάρχουν σε κάθε εποχή.
Την επικοδομητική συζήτηση, που ακολούθησε μετά την ομιλία, συντόνισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, ο οποίος φανερά συγκινημένος και από τις προσωπικές αναμνήσεις του από τον χώρο, στον οποίο επί μία τριακονταετία ευόρκως διακόνησε, ευχαρίστησε εγκάρδια τον πνευματικό του αδελφό και συνιεράρχη άγιο Χαλκίδος και έκλεισε την Συνεδρία τονίζοντας ότι ο Παπαδιαμάντης είναι ένας γνήσιος και ατόφιος Ορθόδοξος Έλληνας, εξαιρετικός Λογοτέχνης, που παραμένει νοσταλγικά αγαπητός ως ζωντανός και επίκαιρος, γιατί μιλά στην καρδιά μας για Χριστό και Ελλάδα, για ήθος και τιμιότητα, για μετάνοια και ελπίδα, για την αγάπη του Χριστού και την φιλανθρωπία του Πανάγαθου Θεού όπως εκφράζεται στο πλούσιο ελεός Του.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος συνιερούργησε με τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο στον κατάμεστο από πιστούς Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο, όπου ο προσκεκλημένος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς στο Κατανυκτικό Τριώδιο, αναλύοντας θεολογικά την Παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...