Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Εκδήλωση του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου δήμου Αγίου Δημητρίου για την εθνική επέτειο του 1821

Εορταστική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Μαρτίου στις 8:00 το βράδυ από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου για την εθνική επέτειο του 1821 στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου. Το παρόν έδωσαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Βρεττός Νικόλαος, κ. Τζαμπαζόγλου - Κοντοπόδη Αρετή, κ. Σεφερλής Κωνσταντίνος και οι πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Χάλαρη Αναστασία και ο κ. Καραχρήστος Σωτήριος.
Ομιλητής ήταν ο κ. Σταθακόπουλος Δημήτριος, Δικηγόρος παρ’ Αρείῳ Πάγῳ, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας της ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα:
«Η επέτειος του 1821 ως σημείο αναφοράς του διαχρονικού ελληνισμού και η παραδειγματική χρησιμότητά του στο σήμερα».Ο ομιλητής αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες του ελληνισμού: την εκκλησία, την ιστορική μνήμη, την παιδεία και την προσωπική αξιοπρέπεια του έλληνα. Με αδιάσειστα ιστορικά στοιχεία απέδειξε την ανεκτίμητη προσφορά της εκκλησίας στο γένος κατά την διάρκεια των τετρακοσίων χρόνων σκλαβιάς, προσφορά σε έμψυχο και άψυχο υλικό, την συμβολή της στη διατήρηση της εθνικής αυτοσυνειδησίας με τη διάσωση της ελληνικής γλώσσας και παράδοσης. Υπογράμμισε την τεράστια συμβολή των νεομαρτύρων στην αναπτέρωση του ηθικού των σκλαβωμένων ελλήνων. Απάντησε με πειστικό τρόπο για την ύπαρξη κρυφού σχολειού, τον ρόλο του Πατριαρχείου και ειδικά του Γρηγορίου Ε΄, του Παλαιών Πατρών Γερμανού και την επιλογή της 25ης Μαρτίου ως επίσημης ημέρας έναρξης του επαναστατικού αγώνα από την Αγία Λαύρα. Στην κατακλείδα του λόγου του, ο ομιλητής κατέθεσε ως προτάσεις εξόδου από την πολύπλευρη κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας, με βάσει την ιστορική παρακαταθήκη του 1821, την ανιδιοτελή διαπροσωπική κοινωνία, την αγάπη-συγχωρητικότητα, την παιδεία, την αξιοποίηση των θετικών στοιχείων της ελληνικής δημιουργικότητας, το μεγαλείο που αποκαλύπτουν τα ιστορικά μνημεία μας και τον μοναδικό ρόλο τους στην γένεση και διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.






Μετά την ομιλία, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού παράθεσε στον ισόγειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου δεξίωση προς τιμήν των προσκεκλημένων.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...