Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην ενορία Πάπαρι Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας

Με μεγάλη χαρά κάνουμε γνωστό προς τους αδελφούς μας χριστιανούς, συντοπίτες και φίλους, ότι με την παρουσία του Σεβ. Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτου Μαντινείας και
Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, αδελφών Ιερέων και φιλέορτων πιστών, τελέσθηκε πανηγυρικά στο χωριό Πάπαρι, η Ακολουθία του Εσπερινού, προς τιμή των Αγίων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κων/νου και Ελένης, στο ομώνυμο και γραφικό Ιερό Εξωκκλήσι, των Αγίων Κων/νου και Ελένης της μικρής Ενορίας μας.

Προσκυνητές και συγχωριανοί, ανέβηκαν στον όμορφο καταπράσινο λόφο, άνω του χωριού, αντικρίζοντας ένα μαγευτικό περιβάλλον.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Κων/νου, ριζικά ανακαινισμένος έλαμπε και αντανακλούσε την λαμπρότητα της μεγάλης αυτής Εορτής της Εκκλησίας μας.

Την Κυριακή 20η Μαΐου 2012, το απόγευμα, παραμονή της Εορτής, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Κων/νου στο Πάπαρι.

Όπως συνηθίζει να πράττει όλα τα χρόνια της ποιμαντορίας του στην Ιερά μας Μητρόπολη, στις 6μ.μ. έφθασε μόνος του οδηγώντας το λευκό σκαραβαίο του και αμέσως μετά ευλόγησε την έναρξη της Ακολουθίας.





Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, εμφανώς συγκινημένος, μετά το πέρας του Εσπερινού, μίλησε στο φιλέορτο πλήρωμα και τους συγχωριανούς του, κάνοντας εκτενή αναφορά στον βίο των εορταζομένων Αγίων, εν συνεχεία αναπόλησε τα παλαιά χρόνια, όταν και αυτός ήταν μικρό παιδί, ενθύμισε και ανέφερε προς τους παρισταμένους, με ποίο εορταστικό τυπικό γινόταν το πανηγύρι του Αγίου Κων/νου τα παλιά χρόνια και τον μεγάλο αριθμό του κόσμου που συμμετείχε στο Πανηγύρι το οποίο κρατούσε τρία ημερόνυχτα. Ανέφερε την φιλοξενία που παρείχαν οι συγχωριανοί Παπαραίοι, στους κατοίκους των διπλανών χωριών τις μέρες που κρατούσε το πανηγύρι των Αγίων. Μίλησε για την ιστορία της περιοχής και του παλαιού χωριού «Πέρα Χωριού» όπου έζησαν οι πρόγονοι του Παπαραίοι. Ενθύμισε ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Κων/νου επί τουρκοκρατίας ήτο γκρεμισμένος και ότι ο Άγιος ενεφανίσθη τρείς φορές σε βοσκούς της περιοχής και ζήτησε να ανακατασκευάσουν και πάλι τον Ιερό Ναό όπως και έπραξαν. Μνημόνευσε τους Ιερείς που Διακόνησαν Αξίως την Ενορία του Πάπαρι και Λειτουργούσαν μετ΄ ευλαβείας στην χάρη των Αγίων, τα περασμένα χρόνια, αναγνωρίζοντας την πολύτιμη βοήθεια που παρείχαν προς αυτόν κατά τα παιδικά του χρόνια, όταν βοηθούσε στο αναλόγιο, καθώς επίσης μνημόνευσε και τους μακαριστούς γονείς και αδελφούς Παπαραίους, οι οποίοι και αυτοί έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην συνέχεια της ιστορίας του χωριού.


Ανήμερα της Εορτής συν Θεό, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ενώ ευσεβείς χριστιανοί θα προσφέρουν Αρτοκλασία και το συνηθισμένο κέρασμα προς όλους τους συμμετέχοντας στην εορτή.

Χριστός Ανέστη

+ Ιερεύς Ιωάννης Σουρλίγγας

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...