Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Η ομιλία του π. Ιωάννη Καλογεροπούλου, υπευθύνου του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου Ι. Ν. Φανερωμένης Χολαργού, κατά τον Αγιασμό των εγκαινείων του ενοριακού συσιτίου

Χριστός Ανέστη !
Είμαι βέβαιος ότι για την πόλη του Χολαργού μας, αλλά και ειδικά για τον καθένα από εμάς που σήμερα είμαστε εδώ, η σημερινή ημέρα είναι ένας σημαντικός σταθμός για την ενορία μας, γιατί η ολοκλήρωση του Κέντρου Παρασκευής και Διανομής έτοιμου φαγητού του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης είναι πια γεγονός.
Και να που έφθασε η ημέρα να εγκαινιάζεται, υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Πατρός και Ποιμενάρχου ημών, ένας νέος κατάλληλος χώρος, ένα έργο πνοής αλλά και άμεσης – επιτακτικής- ανάγκης στη σημερινή δύσκολη εποχή, το «Κέντρο παρασκευής και διανομής έτοιμου φαγητού» το οποίο έγινε, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, τις ισχύουσες νομικές διατάξεις, αλλά και την απαραίτητη ενημέρωση της Δημοτικής Αρχής της πόλης μας, και σήμερα να είναι έτοιμο και να παραδίδεται για την συνέχιση της σημαντικής προσφοράς της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, και ειδικότερα της φιλανθρωπικής προσφοράς της ενορίας μας στους ενδεείς και πονεμένους αδελφούς μας.
Μακαριώτατε, πριν ένα χρόνο, ακριβώς σαν σήμερα -Κυριακή της Σαμαρείτιδος ήταν και τότε- που έγιναν τα εγκαίνια του Κέντρου της Ενοριακής Αγάπης του Ιερού Ναού μας στην Οδό Βουτσινά 92, στη σύντομη ομιλία μας αναφερθήκαμε στον σκοπό για τον οποίο δημιουργήσαμε αυτό το Κέντρο. Πιο συγκεκριμένα αναφέραμε:
«Σκεφτήκαμε και δημιουργήσαμε το Κέντρο Ενοριακής Αγάπης κοντά στην ενορία μας. Ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε με ομόφωνη απόφαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου του Ναού μας, με δαπάνες που βάρυναν αποκλειστικά το ίδιο αλλά και ευλαβών δωρητών της ενορίας μας, καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού.
Δημιουργήσαμε ένα χώρο όπου θα συγκεντρώνουμε, αλλά και θα προμηθευόμαστε τρόφιμα, το ονομαζόμενο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Χολαργού, και θα τα προσφέρουμε δωρεάν στους αδελφούς μας, κάθε 15 και 30 του μήνα μαζί με τα τακτικά οικονομικά βοηθήματα.
Δημιουργήσαμε ένα χώρο όπου θα συγκεντρώνουμε καθαρά ρούχα, υποδήματα και παιδικά παιχνίδια, και θα τα προσφέρουμε σε όσους έχουν τέτοια ανάγκη, και τυχόν περίσσευμα θα διατίθεται σε άλλα Ιδρύματα κοινωφελούς δράσεως, και τέλος δημιουργήσαμε ένα χώρο με σκοπό να διανέμουμε καθημερινά 50 μερίδες φαγητού σε ενδεείς αδελφούς μας, κάτι που θέλουμε να επιτύχουμε, και με τη βοήθεια του Θεού ελπίζουμε να το καταφέρουμε σύντομα.»
Στην προσπάθειά μας όμως αυτή υπήρχε ένα βασικό και ανυπέρβλητο εμπόδιο : Ο χώρος αλλά και οι υπάρχουσες νομικές διατάξεις δεν μας επέτρεπαν να δημιουργήσουμε εκεί το Κέντρο παρασκευής και διανομής έτοιμου φαγητού, και έτσι σκεφτήκαμε και παρακαλέσαμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού και Φιλανθρωπικού Συλλόγου «Σήμαντρο» αν μπορούσε να μας παραχωρήσει χώρο κατάλληλο για να επιτύχουμε την προσπάθειά μας αυτή.
Πράγματι το Δ.Σ. του «Σημάντρου» με αγάπη και προθυμία μας παραχώρησε όχι μόνο χώρο για την παρασκευή φαγητού, αλλά και χώρο για την μεταστέγαση όλων, των υπόλοιπων δραστηριοτήτων του Κέντρου Ενοριακής Αγάπης του Ναού μας, που θα στεγάζονται πλέον στο δεύτερο όροφο του Κτιρίου αυτού.
Έτσι, αφού έγιναν όλες οι απαραίτητες εργασίες σύμφωνα με τις οδηγίες της Υγειονομικής υπηρεσίας, σήμερα είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε την επίσημη λειτουργία του Κέντρου, και να ετοιμάζουμε καθημερινά, εκτός Κυριακής, με τη βοήθεια εθελοντριών ενοριτισσών, 50 μερίδες φαγητού για ενδεείς ενορίτες.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να μου επιτρέψετε, Μακαριώτατε, Άγιε Αχελώου και εκλεκτοί προσκεκλημένοι μας, να αναφερθώ συνοπτικά στο φιλανθρωπικό έργο που επιτελείται σήμερα από το Ιερό Ναό της Φανερωμένης μας.
Το Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο με τη νέα του δραστηριότητα, τη λειτουργία του Κέντρου της Ενοριακής Αγάπης, είναι υπεύθυνο για κάθε ενορίτη που πραγματικά έχει οιανδήποτε ανάγκη σε υλική, ηθική ή άλλου είδους βοήθεια και συμπαράσταση. Δίδει κάθε μήνα οικονομικά βοηθήματα σε ενδεείς ενορίτες μας, καθώς και σε φοιτητές και σπουδαστές, τσάντες με τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και είδη καθαριότητος, ρούχα, υποδήματα, παιχνίδια για τα παιδιά, έκτακτα βοηθήματα στις γιορτές, πληρώνει ενοίκια, λογαριασμούς, σχολικά είδη, ιατρικές εξετάσεις, φροντιστήρια, βιβλία, έξοδα κηδειών κ.α. Τη χρονιά που μας πέρασε από το κέντρο της Ενοριακής μας Αγάπης 1421 τσάντες με τρόφιμα, δόθηκαν σε αδελφούς μας ενορίτες μας και μη. Με την ενοριακή Τράπεζα Αίματος προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στις ανάγκες αίματος των ενοριτών μας στα νοσοκομεία. Βοηθάμε Ιδρύματα και φορείς και εκτός της ενορίας μας, συνολικά δόθηκαν 326 μεγάλες κούτες με ρουχισμό, υποδήματα και παιχνίδια, σε διάφορα Ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς.
Κανένας αδελφός μας που έχει πραγματική ανάγκη δεν φεύγει με άδεια χέρια από το Ναό μας. Η ενορία μας με ευαισθησία και διακριτικότητα κινείται άμεσα για την κάλυψη κάθε ανάγκης που μας γίνεται γνωστή. Είναι κι αυτό έργο, της Μάνας Παναγιάς στα παιδιά της. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στους δύσκολους καιρούς μας, περισσεύει μεν η ανέχεια, αλλά συγκινεί αφάνταστα η ανθρωπιά. Οι ενορίτες μας προσέφεραν σημαντικά ποσά στον φετινό Έρανο της Αγάπης καθώς, και μεγάλες ποσότητες τροφίμων και καθαρά ενδύματα για τους αδελφούς μας. Αισθανόμαστε επιτακτική την ανάγκη να τους ευχαριστήσουμε όλους από βάθους καρδιάς!
Η Εκκλησία, αγαπητοί μου αδελφοί, βλέπει στο πρόσωπο του κάθε ανθρώπου το τιμιότατο πλάσμα του Θεού, για τη σωτηρία του οποίου ο Χριστός προσέφερε το αίμα Του. Διαφυλάττουσα στο πνευματικό Της Αρτοφόριο σαν πολύτιμο θησαυρό την εντολή του Χριστού για έμπρακτη αγάπη του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο, δραστηριοποιείται με ποιμαντική ευθύνη, όχι μόνο στο λειτουργικό, πνευματικό ,και στηρικτικό έργο της, αλλά και σε έργα φιλανθρωπίας που δεν πρόκειται για προσφορά μόνον υλικών αγαθών για τη συντήρηση του σώματος αλλά, για ποιμαντική διακονία προς τον όλο άνθρωπο, και όλα αυτά δεν είναι αφορμές επίδειξης, αλλά ευκαιρίες για ποιμαντική διακονία προς τον άνθρωπο της εποχής μας, εφαρμόζοντας με σεβασμό τη πρόσφατη ρήση του Αρχιεπισκόπου μας ότι «δεν είναι καθήκον, αλλά υποχρέωση να υπηρετούμε όσους υποφέρουν».
Η Εκκλησία δεν πρέπει να μένει απαθής στα προβλήματα που μαστίζουν σήμερα τον λαό μας. Για αυτό δεν θα σταματήσει να προσεύχεται, να τελεί τα Ιερά Μυστήρια, να βοηθά πνευματικά, αλλά και υλικά τον άνθρωπο. Για την προσπάθεια αυτή επιδιώκει και επιθυμεί τη συνεργασία με οποιονδήποτε τοπικό φορέα που μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των προβλημάτων του δοκιμαζομένου αδελφού μας.
Θέλω στο σημείο αυτό, να μου επιτρέψετε Μακαριώτατε, να ευχαριστήσω σήμερα ιδιαιτέρως, μερικά πρόσωπα, που χωρίς την βοήθειά τους θα ήταν πολύ δύσκολο να φτάσουμε στη σημερινή ημέρα.
Εν πρώτοις θέλω να ευχαριστήσω τον Προϊστάμενο και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Φανερωμένης Χολαργού για τις αμέριστη βοήθειά τους, για τη καθημερινή συνεργασία τους και τη κατάλληλη καθοδήγηση των σκέψεών μας.
Να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο, το Διοικητικό Συμβούλιο και όλα τα μέλη του Πολιτιστικού και Φιλανθρωπικού Συλλόγου «Σήμαντρο», για την ολοπρόθυμη διάθεσή τους να φιλοξενήσουν αφιλοκερδώς την προσπάθειά μας, στους χώρους του ευαγούς αυτού Συλλόγου. Είμαστε βέβαιοι, ότι η ψυχή του μακαριστού π. Θεοκλήτου Φεφέ, του ιδρυτού και πνευματικού Πατέρα του Σημάντρου, αγάλλεται σήμερα και δοκιμάζει αληθινή ανάψυξη, βλέποντας πόσο όμορφα και ωφέλιμα χρησιμοποιούνται αυτοί οι χώροι, ο καρπός των κόπων και των μόχθων του.
Να ευχαριστήσω τη διοίκηση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στον τομέα της φιλανθρωπίας, για την αμέριστη συμπαράστασή της και τη κατάλληλη καθοδήγηση των πρωτοβουλιών μας.
Να ευχαριστήσω όλα τα εκλεκτά μέλη που συγκροτούν το συμβούλιο του Ε.Φ.Τ. που με ιδιαίτερη αγάπη, διάκριση αλλά και σεβασμό στο πρόσωπο του αδελφού μας, διακονούν με καθημερινό κόπο και αφιλοκερδώς το έργο της φιλανθρωπίας της ενορίας μας.
Να ευχαριστήσω τον Αρχιερατικό Επίτροπο της περιφερείας μας π. Νικόλαο για τις πολύτιμες συμβουλές του στα διοικητικά θέματα του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, γεγονός που μας βοήθησε να συνεχίσουμε αποτελεσματικά το διοικητικό έργο μας,
Να ευχαριστήσω όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες που πρόθυμα προσφέρθηκαν να βοηθήσουν το νέο έργο μας και δεν είναι λίγοι, και θέλω να γνωρίζουν ότι στα πρόσωπα των αδελφών μας, όλοι διακονούμε τον ίδιο τον Χριστό κατά την ευαγγελική Του ρήση «επείνασα γαρ και εδώκατέ μοι φαγείν», για αυτό αυτά τα έργα είναι ιερά.
Να ευχαριστήσω ακόμα τους ιατρούς της περιοχής μας που με ιδιαίτερη χαρά, ανιδιοτελώς ανταποκρίθηκαν στην πρότασή μας και εξετάζουν εντελώς δωρεάν ενδεείς αδελφούς μας.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους εσάς, αδελφοί μου που είστε πάντοτε παρόντες στα έργα της φιλανθρωπίας της ενορίας μας. Σας ευχαριστώ όλους σας μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου.
Εγκάρδιες ευχαριστίες οφείλω στους δωρητάς για την ετοιμασία του Συσσιτίου μας και συγκεκριμένα: στον κ. Ν. Καμαράτο, στον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσηλευτικού Ιδρύματος «Ιασώ Τζένεραλ» και στον κ. Χ. Στάϊκο, που μας υποσχέθηκε ότι θα χρηματοδοτεί το συσσίτιό μας σε καθημερινή βάση. Τους ευχαριστώ όλους μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου και τους εύχομαι η Παναγιά μας να τους το ανταποδώσει, με τον τρόπο που εκείνη ξέρει να αμείβει, τους ευεργέτες της Εκκλησίας!
Τέλος, σάς ευχαριστώ όλους σας που σήμερα, είσαστε κοντά μας και εύχομαι στο καθένα σας η Παναγιά να μας καθοδηγεί να μας φωτίζει και να μας προστατεύει.
Πανιερώτατε Μητροπολίτα Άγιε Αχελώου, σάς ευχαριστούμε πολύ για τη σημερινή Σας παρουσία και στο Καθεδρικό Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης, αλλά και εδώ, στο Σήμαντρο, στον αγαπημένο σας τόπο. Ζητούμε ταπεινά τις προσευχές Σας.
Μακαριώτατε, πριν σας παραδώσω τον λόγο, επιτρέψτε μου εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου του Ιερού Ναού μας, να Σας ευχαριστήσουμε θερμά για τη σημερινή παρουσία Σας και ζητώ ταπεινά τις πατρικές ευλογίες σας, ως πολύτιμο εφόδιο μου, για τη συνέχιση του φιλανθρωπικού έργου της ενορίας μας ώστε να δοξάζετε το Πανάγιο όνομά Του.
Εις ανάμνηση της σημερινής Σας παρουσίας, εκ μέρους του Ε.Φ.Τ μας Σας παρακαλούμε πολύ να δεχθείτε αυτό το συμβολικό δώρο, που είναι ένας στυλός με την διπλή ευχή, να μη χρειαστεί να υπογράψετε, αλλά αν χρειαστεί, να τον χρησιμοποιήσετε και να υπογράψετε την λειτουργία νέων κέντρων παρασκευής και διανομής φαγητού, για την ανακούφιση περισσοτέρων συνανθρώπων μας. Αμήν.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...