Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Τα μνημεία δεν έχουν φωνή, έχουν εμάς

Έκκληση στους αρχαιολόγους, αλλά και στους πολίτες όλου του κόσμου, να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορική μνήμη, απευθύνει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), μέσω της διεθνούς καμπάνιας που ξεκίνησε για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Με το σύνθημα «Τα μνημεία δεν έχουν φωνή, έχουν εμάς», η εκστρατεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα μνημεία από τις περικοπές.

«Η μοίρα των λαών της Ευρώπης είναι κοινή. Η πολιτική των πακέτων λιτότητας και του αυταρχισμού, που διαλύει την Ελλάδα και τα μνημεία της, επιβάλλεται σταδιακά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης» αναφέρει ο ΣΕΑ, προτείνοντας ως τρόπους «αντίστασης» τη στήριξη της καμπάνιας «I support Greek Cultural Heritage» στο Facebook, την ανάρτηση αφίσας και σποτ σε δικτυακούς τόπους, πανεπιστήμια και χώρους εργασίας.

Ο ΣΕΑ πληροφορεί, επίσης, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 66 Εφορείες Αρχαιοτήτων, 106 Μουσεία και συλλογές προϊστορικών, κλασικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων, 250 οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι, 19.000 κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά μνημεία, 366 έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικού προϋπολογισμού 498 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εκτελούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθώς και εκατοντάδες ανασκαφές σε εξέλιξη, είτε στο πλαίσιο κατασκευής έργων είτε στο πλαίσιο προγραμμάτων έρευνας.

(φωτογραφία: Η Μονή Δαφνίου σε πλήρη λαμπρότητα πριν τα "τραύματα" που προκάλεσε ο σεισμός του 1999. Η φωτογραφία είναι από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ΥΠΠΟ, 1η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων. Παρατηρούμε ότι υπήρχε εσωτερικός προστατευτικός τοίχος, ο οποίος σήμερα δεν υπάρχει, ούτε φυσικά τα κυπαρίσσια στον προαύλιο χώρο).
πρόναος
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...