Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Εόρτασε η Νέα Κίοε την Παναγία την Θεομάνα Οδηγήτρια

Ευάγγελος Μπουγιώτης
Στην όμορφη και γαλήνια ακρογιαλιά του Αργολικού κόλπου, πλάι στα γάργαρα νερά του Ερασίνου ποταμού και στην απέραντη περιβολίσια πρασινάδα του κάμπου, βρίσκεται η όμορφη κωμόπολη της Νέας Κίου.
Πρόκειται για μία πόλη που κατά την πλειοψηφία οι κάτοικοι έχουν έρθει από την Κίο της Μικράς Ασίας ,πρόσφυγες και κυνηγημένοι από τους Τούρκους κατά την μικρασιατική καταστροφή. Οι κάτοικοι τότε κατά τον διωγμό τους δεν πέιραν τίποτα άλλο παρά μόνο ότι πολυτιμότερο είχαν , τις θαυματουργές εικόνες για να τους φυλάνε , αλλά και να μην
μαγαριστούν από τα χέρια του κατακτητή. Μεταξύ των εικονισμάτων που έφεραν και η εικόνα της Παναγίας της Θεομάνας ,όπου τιμάται όλως ιδιαιτέρως στα εννιάμερα της Παναγίας.
Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο ιεροκύρηκας της μητροπόλεως Αργολίδος ,ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης ,παρουσία ιερέων από το Αργος και το Ναύπλιο. Μετά το πέρας του εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας σε όλη την κωμόπολη προς ευλογία των κατοίκων της.
Ο Ενοριακός Ιερός Ναός Θεομάνας -Οδηγήτριας Νέας Κίου θεμελιώθηκε το 1952 και πανηγυρίζει κατά την Απόδοση της εορτής της Κοίμησης, στις 23 Αυγούστου οπότε και συγκεντρώνει μεγάλο πλήθος πιστών. Η θαυματουργή εικόνα της Θεομάνας, εικονογραφήθηκε τον Αύγουστο του 1152 όπως μαρτυρεί επιγραφή που αποκαλύφθηκε μετά τον καθαρισμό της από ειδικό.
Το 1262 ένας μοναχός (ονομαζόμενος Νικαεύς) την μετέφερε στην παλαιά Κίο.Τότε οι Κιανοί έχτισαν την εκκλησία της Θεομάνας η οποία καταστράφηκε από πυρκαγιά ενώ η εικόνα βρέθηκε στα ερείπια της εκκλησίας, άθικτη. Αργότερα, στεγάσθηκε σε παρεκκλήσι που χτίστηκε στο χώρο που ήταν άλλοτε ο ναός της.
Την εικόνα αυτή διέσωσε από την καταστροφή του 1922 η νεωκόρος Μάλαμα Μαυρουδή η οποία φεύγοντας από την Κίο την πήρε μαζί της στην Καβάλα όπου και εγκαταστάθηκε. Όταν οι κάτοικοι Νέας Κίου πληροφορηθήκαν ότι η εικόνα της Θεομάνας η θαυματουργή αυτή εικόνα βρίσκεται στην Καβάλα, την παρέλαβαν και την μετέφεραν στη νέα πατρίδα τους, όπου η υποδοχή της ήταν μεγαλοπρεπής.

Επιτροπή των κατοίκων με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Νίκανδρο παρέλαβαν την εικόνα από το σιδηροδρομικό σταθμό του Άργους και την μετέφεραν στη Ν.Κίο όπου την υποδέχτηκαν γονατιστοί, με ψαλμωδίες και δάκρυα. Στεγάσθηκε προσωρινά στην εκκλησία της κωμόπολης και αργότερα, ο Κιώτης εφοπλιστής Απόστολος Πεζάς έκτισε καλλιμάρμαρη εκκλησία όπου η Θεομάνα στεγάσθηκε μόνιμα και έκτοτε πλήθος πιστών συρρέει στη χάρη
της. Το παρών τους φέτος στους εορτασμούς έδωσαν οι βουλευτές Αργολίδος Ιωάννης Μανιάτης και Ιωάννης Ανδριανός ,ο δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτριος Καμπόσος, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδος Αναστάσιος Χειβιδόπουλος καθώς και κα πολιτικοί.

























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...