Το Σάββατο 21 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η Γ’ Κατασκηνωτική περίοδος αρρένων για το 2012 στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας
και Σπάρτης. Οι εννέα κατασκηνωτικές ημέρες επισφραγίστηκαν με την τελετή λήξης που διοργάνωσαν οι κατασκηνωτές και τα στελέχη και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Στη θύελλα που έχει ξεσπάσει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η Κατασκήνωση της Μητροπόλεως μας αντιστέκεται σθεναρά και δίνει παράδειγμα θυσίας, αυταπάρνησης, ανιδιοτέλειας και προσφοράς. Αντιστέκεται όχι μόνο στην οικονομική, αλλά στην ποικιλόμορφη και βαθύτατη κρίση που περνά ο τόπος μας εδώ και χρόνια, προτείνοντας ένα άλλο τρόπο ζωής, μια άλλη αντίληψη των πραγμάτων. Μια ζωή που προτάσσει το «είμαι» και ακυρώνει στην πράξη το «έχω».
Μπροστάρης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ευστάθιος δι’ ευχών και κόπων του οποίου η Κατασκήνωση λειτουργεί. Το παράδειγμα του Σεβασμιότατου εμπνέει και όλους εμάς τους συνεργάτες της Μητροπόλεως και τα στελέχη της Κατασκήνωσης που είμαστε σάρκα από τη σάρκα και αίμα από το αίμα της.
Στη δίνη που τα μάτια κλείνουν, ο φόβος εκδηλώνεται, η θλίψη βαθαίνει και η αβεβαιότητα μοιάζει ανυπέρβλητη, δώσαμε την δική μας μαρτυρία λόγων και έργων. Προσπαθήσαμε μέσα από τη βιωματική εμπειρία της Ορθόδοξης πνευματικότητας να συναντήσουμε τον προπτωτικό άνθρωπο στην αυθεντικότητα και στον ρεαλισμό που αυτός βίωνε τη ζωή δίπλα στο Θεό. Νοηματοδοτήσαμε τη μετάνοια και ζητήσαμε από εμάς τους ίδιους την επιστροφή μας στο πατρικό σπίτι «Αναμορφώνοντας το Αρχαίον Κάλλος». Αυτός ήταν και ο τίτλος της εφετινής κατασκηνωτικής περιόδου.
Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε ένα πρόγραμμα που στο διάβα των 18 χρόνων λειτουργίας των Κατασκηνώσεων στο χώρο της Ταϋγέτης συστηματοποιήθηκε με τις απαραίτητες διορθώσεις και παρεμβάσεις. Ο γενικός σχεδιασμός στηρίχθηκε σε τρείς κύριους άξονες ισόποσα καταμερισμένους στο καθημερινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα: πνευματικότητα, παιδεία, ψυχαγωγία.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε ολιγόλεπτη πρωινή και βραδινή προσευχή, μελέτη χωρίων της Καινής Διαθήκης, εξομολόγηση και Θεία Κοινωνία. Στην Ώρα Κατασκήνωσης συζητήσαμε και προβληματιστήκαμε γύρω από οχτώ πολύ σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο και ειδικότερα τα παιδιά της προεφηβικής και εφηβικής ηλικίας: Θεός και Πίστη, Οικογένεια, Φιλία, Αγάπη και Έρωτας, Παιδεία, Ψυχαγωγία, Παιχνίδι, Χρήματα.
Μέσα από διάφορα παιχνίδια και διαγωνισμούς ανακαλύψαμε την αξεπέραστη ελληνική γλώσσα, μάθαμε γεωγραφία, ιστορία, αθλητικά, λύσαμε γρίφους, αναπτύξαμε τις ικανότητές μας μέσα από τη μουσική, δουλέψαμε την αντίληψη, την ευθυκρισία, την ταχύτητα της σκέψης, την ομαδικότητα, την αξιοποίηση των ιδιαίτερων ικανοτήτων μας. Ζώντας μέσα στο φυσικό περιβάλλον του Ταϋγέτου γνωρίσαμε τη φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής, περπατήσαμε σε ορειβατικά μονοπάτια και διαδρομές.
Από το πρωί μέχρι το βράδυ το πρόγραμμα ήταν γεμάτο παιχνίδι, πολύ παιχνίδι. Ποδόσφαιρο και basket στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Κατασκήνωσης, Παιχνίδι του Δάσους, Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, Παιχνίδι των Σταθμών, Παιχνίδι των γνώσεων, απογευματινά παιχνίδια στην τραπεζαρία είναι μερικά μόνο από τα πολλά και αμιγώς κατασκηνωτικά παιχνίδια που μας συνεπήραν και μας προσέφεραν ανεπανάληπτες συγκινήσεις και αξέχαστες στιγμές.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την κυρία Αδαμαντία Μαστροκυριακάκη εκπαιδευτικό και αγιογράφο που φιλοτέχνησε το πανό. Τον κύριο Βούκλιζα Ιωάννη που πραγματοποίησε το μουσικό εργαστήρι που στόχο είχε την εκπαίδευση και εξάσκηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου εγκεφάλου μέσω της μουσικής χωρίς να απαιτείται η γνώση της, με ειδικότερο θέμα για εφέτος την αυτοσυγκέντρωση. Τον κ. Μποζίκα Ανάργυρο για την πολυδιάστατη συνεισφορά του. Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Λακωνίας και την κ. Μπαρμπαγιάννη Έφη που πραγματοποίησε το δίωρο εργαστήρι με τους μεγαλύτερους σε ηλικία κατασκηνωτές. Τον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης και τους κ. Ρουσσέτο, Παππά, και Λιάκου για την αξέχαστη ανάβαση στο Μυριάλι. Τον προπονητή κ. Θεόδωρο Σφυρή και την ομάδα του Λακωνικού που μας επισκέφθηκαν και παίξαμε μαζί. Όλους όσους βοήθησαν φανερά ή αφανώς για να ολοκληρωθεί με επιτυχία και η εφετινή Β’ κατασκηνωτική περίοδος αρρένων.
Εξαντλήσαμε όποιες δυνατότητες είχαμε, ενθυμούμενοι αυτό που ο ίδιος ο Χριστός μας είπε: «Χωρίς εμού ου δύνασθαι ποιείν ουδέν» Αν καταφέραμε να αναμορφώσουμε το αρχαίον κάλλος δε το ξέρουμε. Μπορούμε όμως με βεβαιότητα να πούμε πως το αντικρίσαμε γιατί η θέα του έκανε τα πρόσωπα των παιδιών να λάμπουν από χαρά και ένα μόνιμο χαμόγελο να φωτίζει το πρόσωπό τους.
Καλό καλοκαίρι!
Ο αρχηγός
Θεοδώρου Ευάγγελος
Πηγή: Apela.gr