Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

"Ας ενώσουμε τα χέρια και μέσα από τις δυσκολίες να πορευτούμε όλοι μαζί με αισιοδοξία και ελπίδα"

Σύναξη υπευθύνων Ιερέων Νεότητας και Κατηχητών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, ενώ παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας και ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ.


Ο Αρχιεπίσκοπος στο μήνυμά του με αφορμή την έναρξη του νέου κατηχητικού έτους αναφέρεται στις δυσκολίες της εποχής και στην ανάγκη να εξέλθουμε από την πνευματική κρίση. "Είναι καιρός, να σκεφθούμε με ποιόν τρόπο θα εξέλθουμε κυρίως από την πνευματική κρίση, η οποία είναι η ρίζα του κακού και ιδιαίτερα να οργανώσουμε και να σχεδιάσουμε το μέλλον μας" τόνισε ο Μακαριώτατος και συμπλήρωσε "Να προσφέρουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα να οραματίζονται, να χαίρονται και να αγαπούν τη ζωή. Να βλέπουν πέρα από τα αγαθά που συνηθίσαμε να διεκδικούμε με μεγάλες απώλειες , ψυχικές και σωματικές". Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην σημασία και την αξία της κατήχησης λέγοντας "Στις κατηχητικές συνάξεις των ενοριών μας οι ιερείς και οι κατηχητές μαθαίνουν στα παιδιά μας να αγαπούν, να ευγνωμονούν το Θεό και τους ανθρώπους που είναι γύρω τους. Να βλέπουν τις αρετές τους. Να μην λυπούνται από τη φανέρωση των αδυναμιών τους, αλλά να ευγνωμονούν το Θεό, γιατί μπορούν δημιουργικά να τις υπερβούν. Να αισθάνονται χαρά, γιατί μπορούν να μεταμορφώνουν σε αφορμή ευλογίας τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν. Μαθαίνουν επίσης να διψούν για αληθινή ζωή. Να έχουν κέντρο της πορείας το Χριστό. Να σέβονται τον άνθρωπο και τη μοναδική του αξία. Να γίνονται όλα προσωπικά που έχουν νόημα και όνομα", ενώ ολοκλήρωσε το μήνυμά του προσκαλώντας τους γονείς να δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να οδηγηθούν στην αγκαλιά της ενορίας.



Ακολούθησαν τρεις εισηγήσεις υπό τον συντονισμό του Αρχιμανδρίτη Μάξιμου Παπαγιάννη, Πρωτοσύγκελλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Τη πρώτη εισήγηση έκανε ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης, διευθυντής του γραφείου νεότητας της Αρχιεπισκοπής, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αξία της κατήχησης και στις ανησυχίες των νέων "οι νέοι μας ζητούν νόημα ζωής, θέτουν πολλά γιατί, αμφισβητούν έντονα, κάτι το οποίο είναι παμπάλαιο και ολότελα φυσιολογικό για εφήβους. Βλέπουν όλα γύρω τους να κλονίζονται και ζητούν σταθερότητα, στέγη για να οραματιστούν και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και κυρίως γνησιότητα". Στη συνέχεια, μίλησε για την ιδιομορφία της ποιμαντικής της Νεότητας, για προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ παρουσίασε διάφορες προτάσεις και προγράμματα που απευθύνονται στους νέους.

Στη δεύτερη εισήγηση ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος, διευθυντής του Ιδρύματος «Διακονία» της Αρχιεπισκοπής αναφέρθηκε στην αξία του κατασκηνωτικού έργου ως ποιμαντικού μέσου, αλλά και στην ανάγκη συνεργασίας, ενότητας και θυσίας. Στην συνέχεια ο π. Συμεών τόνισε πως οι εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων πρέπει να αξιοποιούνται από όλες τις ενορίες όλη τη διάρκεια του έτους με ποικίλες εκδηλώσεις εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος και δημιουργικής απασχόλησης.

Στη τρίτη εισήγηση ο π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, γενικός διευθυντής του «Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως», έκανε λόγο για τις προοπτικές της Ποιμαντικής της Νεότητας. Αναφέρθηκε, επίσης, στο ρόλο της οικογένειας και του σχολείου όσον αφορά στην επαφή των παιδιών με την πίστη.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως το σημαντικότερο εργαλείο είναι η ενορία, που αποτελεί το θυσιαστήριο, τον αγώνα. "Το θέμα της Νεότητας είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την ενορία, αλλά γενικότερα" τόνισε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε πως "οι εγκαταστάσεις αυτές είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που θα μπορέσουν να φιλοξενήσουν όχι μόνο τα κατασκηνωτικά προγράμματα, αλλά θα λειτουργούν ως ένα κέντρο εκκλησιαστικό, ένα κέντρο παιδείας και πολιτισμού. Παιδεία, άλλωστε δεν είναι μόνο οι γνώσεις, είναι η προσπάθεια που δεν υπάρχει πια, με αποτέλεσμα ο άνθρωπος να ευτελίζεται, να γίνεται εμπορεύσιμος" και συμπλήρωσε πως "ο χώρος αυτός θα μπορέσει να δώσει στα παιδιά την ελπίδα, να διώξει τη μοναξιά" ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας "υπάρχει ένα όραμα για αυτόν τον χώρο, γιατί η πατρίδα μας έχει ανάγκη για παιδεία και πολιτισμό. Η συνάντησή μας αυτή σήμερα, αποβλέπει να ενώσουμε τα χέρια και μέσα από τις δυσκολίες να πορευτούμε όλοι μαζί, με αισιοδοξία και ελπίδα".

Αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση επί των εισηγήσεων.

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...