Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ορέστεια 2013

Την μνήμη «τῶν ἐν Ἀδριανουπόλει ἀσκήσει καί ἀθλήσει διαλαμψάντων ἁγίων»εώρτασε η τοπική μας Εκκλησία, το Σαββατοκύριακο, 15 και 16 Ιουνίου ε.ε., με σειρά λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, υπό το τίτλο «ΟΡΕΣΤΕΙΑ 2013». Συνέπεσε δε ο εφετινός εορτασμός με την 90ηεπέτειο από της ιδρύσεως της πόλεως της Νέας Ορεστιάδος (1923).

Στις λατρευτικές εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Δ α μ α σ κ η ν ο ύ.

Το Σάββατο, το πρωί, της 15ης Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Αδριανούπολη, με την ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, όπου ακολούθως εψάλη Μνημόσυνο, στην μνήμη των εν Αδριανουπόλει κεκοιμημένων προγόνων μας, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, ο οποίος σημειωτέον έλκει την καταγωγή του από την Αδριανούπολη. Την Θεία Λειτουργία και το Μνημόσυνο παρακολούθησαν εκπρόσωπος του εκεί Ελληνικού Προξενείου και όμιλοι Αδριανουπολιτών και Καραγατσιανών από την Ορεστιάδα, τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή. Στη συνέχεια οι Σεβασμιώτατοι και οι προσκυνητές ξεναγήθηκαν στην ελληνική συνοικία της πόλης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος «ενθρονίσθηκε» η εφέστιος εικών της Παναγίας της Οδηγητρίας, η οποία είχε μεταφερθεί από την Αδριανούπολη στην Ορεστιάδα από τους πρόσφυγες το 1923. Η εικόνα αφού συντηρήθηκε τοποθετήθηκε σε προσκυνητάρι σε περίοπτη θέση στο σολέα.

Την Κυριακή, το πρωί, της 16ης Ιουνίου ε.ε. στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Νέας Ορεστιάδος ετελέσθη τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγενίου. Στη συνέχεια εψάλη Δοξολογία και Μνημόσυνο στη μνήμη του τελευταίου Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως Πολυκάρπου και των ιδρυτών και θεμελιωτών της νέας πόλεως, που ονομάσθηκε το 1923 Νέα Ορεστιάδα, και στην οποία εγκαταστάθηκαν 900 οικογένειες προσφύγων από την Αδριανούπολη και το Καραγάτς.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην αίθουσα διαλέξεων του «Κέντρου Πολιτισμού και Κοινωνικής Διακονίας» της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου στην Ορεστιάδα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, με θέμα «Η Συνθήκη της Λωζάννης – ληξιαρχική πράξη γέννησης της Νέας Ορεστιάδος», στην οποία αναπτύχθηκαν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από έγκριτους ομιλητές· τον εκπαιδευτικό Γεώργιο Ριζιώτη, τον δικηγόρο Βασίλειο Παραπαγκίδη και το φιλόλογο Δημήτριο Κιηγμά.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κατά τη Θεία Λειτουργία στην Αδριανούπολη σε σχόλιο του, σχετικά με τον εορτασμό της μνήμης των αγίων και της 90ης επετείου από της ιδρύσεως της Νέας Ορεστιάδος τόνισε ότι «αυτός ο διπλός εορτασμός είναι για μας μια συνάντηση με την ιστορία και το χρόνο και ένα ευλαβικό προσκύνημα στη γη των προγόνων μας, πάνω στις αξίες και τα ιδανικά των οποίων οικοδομήθηκε το μέλλον της καινούργιας πατρίδας στη φιλόξενη γη της Νέας Ορεστιάδος, στη δυτική όχθη του ποταμού Έβρου».






























Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...