Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Εκδήλωση για τα 10 χρόνια λειτουργίας της Αδελφότητας των απανταχού Γαβράδων

Η Αδελφότητα των απανταχού Γαβράδων "Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς" με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας ενημερώνει ότι το Δ.Σ. της Αδελφότητας αποφάσισε, λόγω της συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας του συλλόγου, να πραγματοποιήσει την εκδήλωση για τον εορτασμό του Αγίου Θεόδωρου Γαβρά, συμβόλου του Ποντιακού Ελληνισμού, σε συνεργασία με τον ιστορικό Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».
Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013 στις 08:30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας του Πειραιά (οδός Γρ. Λαμπράκη 41). Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο συγγραφέας, φιλόλογος και ιστορικός κ. Χρήστος Ανδρεάδης, με προεξέχοντα τον βίο του Αγίου Θεοδώρου Γαβρά.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχει ο Σύλλογος Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», ως επίσημος προσκεκλημένος, λόγω της μεγάλης προσφοράς του στην Καλλιθέα και γενικά στον Ποντιακό Ελληνισμό, με αντιπροσωπεία ζιπκοφόρων, οι οποίοι θα φέρουν τα λάβαρα του συλλόγου.

Θα ακολουθήσει δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο (βρίσκεται παραπλεύρως του Ιερού Ναού), με ποντιακά εδέσματα και με τη συνοδεία ενός γλυκόλαλου κεμεντζέ. Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν εκπρόσωποι των δύο συλλόγων και θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα: «Η λατρεία του Αγίου Θεοδώρου Γαβρά στον Πόντο και η ίδρυση του Ναού του Αγίου στην Τραπεζούντα, με τον ζωγραφικό του διάκοσμο», από την ιστορικό και βυζαντινολόγο κ. Ελένη Μπαρμπαρίτσα. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην Ελλάδα αντίστοιχο θέμα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας θα ακουστούν παραδοσιακά ακριτικά ποντιακά τραγούδια των Γαβράδων, από τον λυράρη και τραγουδιστή κ. Νίκο Γαβρά (Γαβριά).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...