Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ο Στέλιος Πελασγός στην "Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 fm"

Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013 στις 11:15 το πρωΐ και στην εκπομπή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Πειραϊκής Εκκλησίας «Συντροφιά με την ελπίδα» που επιμελείται ο Διευθυντής του Παιδικού Σταθμού και του Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς κ. Νίκος Σαμπαζιώτης φιλοξενείται ο γνωστός Ιστορητής (Παραμυθάς) κ. Στέλιος Πελασγός. Θέμα της εκπομπής «Πώς τα παραμύθια κάνουν τα παιδιά μας εξυπνότερα;»

Στην εκπομπή ο κ. Πελασγός αναπτύσει την αξία της αφήγησης λαϊκών ιστοριών και παραμυθιών και απαντά στις ερωτήσεις:

- Πώς αναπτύσσεται με την προφορική και γραπτή λογοτεχνία;

- Πώς βοηθάν τα παραμύθια και οι αφηγήσεις στην ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού;

- Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να αναπτυχθεί ολοκληρωμένα, ψυχικά, νοητικά και σωματικά;

- Πώς αναπτύσσεται η ηθική κρίση και η πνευματικότητα του παιδιού μέσα από τα παραμύθια και τις αφηγήσεις;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ
Ο Στέλιος Πελασγός ανακυρήχτηκε διδάκτωρ Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την πρωτότυπη έρευνά του πάνω στην ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης μέσω της προφορικής αφήγησης λαϊκών παραμυθιών η οποία έχει συγκεντρώσει διεθνές ενδιαφέρον. Είναι εκλεγμένο μέλος της Διεθνούς Ένωσης για την μελέτη των λαϊκών αφηγήσεων (Ι.S.F.Ν.R.).

Ξεκίνησε από το 1990 την αναβίωση της προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης στην Ελλάδα και από τότε ταξιδεύει σε θέατρα, σχολεία, φεστιβάλ, πολιτιστικά κέντρα, συνέδρια σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη δίνοντας παραστάσεις και σεμινάρια στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα.

Είναι συγγραφέας βιβλίων παιδαγωγικής, λογοτεχνίας για παιδιά ή μεγάλους και συλλογών μαρτυριών τα οποία έχουν γνωρίσει πολλές εκδόσεις. Είναι συνεργάτης του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού (συγγραφή κατηχητικών βοηθημάτων, υπεύθυνος σχολών γονέων, σκηνοθέτης θεατρικών ομάδων κ.α.).

Για το Υπουργείο Παιδείας Κύπρου δημιούργησε το πρόγραμμα «Λαϊκά παραμύθια ενάντια στην εξάρτηση» για την πρόληψη χρήσης ναρκωτικών που εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία από το 2000. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αφήγησης Κοζάνης και συνεργάτης φεστιβάλ παραμυθιών στην Γαλλία και τον Καναδά.

Έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Ειδικής Αγωγής) και Αθηνών (Παιδαγωγικό Φιλοσοφικής). Μεγάλο μέρος του έργου του διακονεί ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένους, ανάπηρα παιδιά, πρώην χρήστες ουσιών, φυλακισμένους κ.α.). Η δημόσια ελληνική τηλεόραση έχει αφιερώσει τέσσερα ντοκυμανταίρ στο έργο του.

Ζει στον Άγιο Βλάσιο Πηλίου και τον Βόλο με την γυναίκα του και τα δύο τους παιδιά.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...