Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Μ’ ένα βιβλίο συζητώ: “Από την κοσμογονία στην γλωσσογονία”

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου σας προσκαλεί στην εκδήλωση Μ’ ένα βιβλίο συζητώ, που διοργανώνει την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014, 7 μ.μ. στο Σπυροπούλειο Πνευματικό Κέντρο Ν. Ψυχικού, Ολυμπιονικών και Αγ. Σοφίας (στάση Σκαλάκια, τηλ. 210 6749137). Ο κ. Παναγιώτης Παπασπύρου, υποψήφιος Διδάκτορας Αστροφυσικής θα εισηγηθεί για συζήτηση το βιβλίο των Δημήτρη Νανόπουλου και Γιώργου Μπαμπινιώτη, «Από την κοσμογονία στην γλωσσογονία» (Εκδ. «Καστανιώτη) για συζήτηση με το κοινό.

Παράλληλα, θα λειτουργήσει έκθεση ποιοτικού βιβλίου.

«Από την κοσμογονία στην γλωσσογονία», μια συνάντηση των Δημήτρη Νανόπουλου και Γιώργου Μπαμπινιώτη γεννήθηκε μέσα από μια αυθόρμητη συζήτηση των δυο. Και οι δυο από τα θέματα που προέκυπταν συνειδητοποίησαν ότι υπάρχουν παραλληλίες και βαθύτερες σχέσεις ανάμεσα στη φυσική και τη γλωσσολογία, ανάμεσα στις έννοιες και σχέσεις, που απασχολούν τις θετικές και κοινωνικές – ανθρωπιστικές επιστήμες. Διαπιστώθηκε ότι το φάσμα αυτών των σχέσεων ήταν απρόσμενα ευρύ αλλά κι επιδεκτικό διερεύνησης. Ύστερα από δυο πρωϊνά συζήτησης στη Στοά του Βιβλίου, προέκυψε σαν αποκάλυψη η γνώση ε κ ε ί ν η π ο υ μ α ς ε ν ώ ν ε ι ε ν ά ν τ ι α σ τ ο ν κ α τ α κ ε ρ μ α τ ι σ μ ό τ η ς γ ν ώ σ η ς. Μέσα από το διάλογο αναδείχτηκαν θαυμαστές παραλληλίες από τη σκέψη και τη γλώσσα μέχρι τον περιβάλλοντα φυσικό κόσμο.

Έννοιες όπως το σύμπαν, η ενέργεια, η οικονομία, η αναγωγή, η δομή, η λειτουργία, η δημιουργία, η συμμετρία, η αρμονία, η επιλογή, η πολυσημία, η ελευθερία, η εξειδίκευση και θεώρηση αλλά και η ανάγκη σύνθεσης οδηγούν στην ενέργεια ενός διεπιστημονικού διαλόγου, παράλληλα με την αγωνία για τον επιστημονικό απομονωτισμό που εμποδίζει τη βαθύτερη κατανόηση της ουσίας των πραγμάτων και του κόσμου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...