Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2014

Η Τιμία Κάρα του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Ραφαήλ στη Χαλκίδα

Με χαρά, ευλάβεια και τιμή και πληθωρική συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και τους ευσεβούς Λαού υποδέχθηκε η Πόλη της Χαλκίδος και συγκεκριμένα η Ενορία της Ευαγγελιστρίας, την Τιμία Κάρα του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Ραφαήλ, εκ της Μυτιλήνης.

Την Τιμία Κάρα εκόμισε, κατόπιν σχετικής εγκρίσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Καραμούζης, και την υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, το απόγευμα του Σαββάτου 11ης Ιανουαρίου 2014, στα προπύλαια του Ι. Ναού της Ευαγγελιστρίας Χαλκίδος.

Αμέσως ετελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος κήρυξε τον θεμέλιο λόγο στους πιστούς, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο Άγιος Ραφαήλ είναι ο Άγιος «του πόνου» και ευχαρίστησε εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και τους ευσεβούς Λαού της Πόλεως τον άγιο Πρωτοσύγκελλο π. Ιάκωβο για την ευλογία του προσκυνήματος της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ραφαήλ, παρακαλώντας τον να διαβιβάσει τις ευχαριστίες αυτές και προς το σεπτό πρόσωπο του αγίου Μυτιλήνης.

Ο π. Ιάκωβος, με πολλή αγάπη ευχαρίστησε κι εκείνος τον Μητροπολίτη μας, διαβιβάζοντάς του παράλληλα και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης

Την Κυριακή 12 Ιανουαρίου το πρωί ετελέσθη η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντων και αρκετών Ιερέων, με προεξάρχοντα αυτών τον άγιο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως Μυτιλήνης, Αρχιμ. Ιάκωβο Καραμούζη. Τον θείο λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο Αρχιμ. Αιμιλιανός Χρήστου, Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, ο οποίος με αναφορά στο με αναφορά στο Αποστολικό Ανάγνωσμα της ημέρας επεσήμανε ότι «ο καθένας χριστιανός καλείται να ζει την παρουσία του Χριστού όχι μόνο ως το προσδοκώμενο των εσχάτων, αλλά ως το παρόν που αγιάζει και μεταμορφώνει την ύπαρξή του». Παράλληλα, ευχήθηκε εκ μέρους του Ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού και προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο, ο οποίος σαν αυτή την ημέρα (12 Ιανουαρίου), πριν 12 χρόνια (2002), ενθρονίσθηκε στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα πολλά χαρίσματα που χάρισε ο Πανάγαθος Θεός στον Δεσπότη μας , ο ίδιος φροντίζει να τα καλλιεργεί και να τα αυξάνει όχι για ατομική του προβολή, αλλά πάντοτε προς δόξαν Θεού, για να τα προσφέρει σε όλους εμάς, τα πνευματικά του παιδιά, για την πνευματική μας προκοπή, «μέχρι καταντήσωμεν οι πάντες εις την ενότητα της πίστεως και της επιγνώσεως του υιου του Θεού, εις άνδρα τέλειον, εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τον π. Αιμιλιανό για την αγάπη του και τους καλούς του λόγους, ενώ απευθυνόμενος προς τον Κλήρο και τον Λαό, τους παρακάλεσε να προσεύχονται διαρκώς στο Θεό για εκείνον ώστε, όσα καλά με πολλή αγάπη λέγονται για εκείνον, ο ίδιος να αγωνίζεται για να τα εφαρμόζει προς δόξαν Θεού και πνευματική ωφέλεια των πιστών της Εκκλησίας μας.Η Τιμία Κάρα του Αγίου Ραφαήλ θα παραμείνει στην Πόλη μας μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, ενώ στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας θα τελούνται καθημερινά Ιερές Ακολουθίες, Ιερές Αγρυπνίες, Κηρύγματα και πνευματικές ομιλίες κ.λπ., τα οποία μεταδίδονται και από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς μας Μητροπόλεως (97,7).

ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΜΑΣ ΝΑΟΣ
Την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2013 στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας Κανήθου Χαλκίδος, όπου από τις 11 Ιανουαρίου ευρίσκεται η Τιμία Κάρα του Αγίου ιερομάρτυρος Ραφαήλ εκ της νήσου Λέσβου, ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, Γενικού Διευθυντού της Αποστολικής Διακονίας, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, των συνοδών Κληρικών του Θεοφιλεστάτου και Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.

Η παρουσία του Θεοφιλεστάτου κ. Αγαθαγγέλου πλήρωσε με χαρά τον Κλήρο και τον Λαό της Χαλκίδος, ιδιαίτερα μάλιστα κατ’ αυτή την ημέρα, οπότε και εορτάζει τα ονομαστήριά του, αφού γεννήθηκε και ανατράφηκε στην Πόλη της Χαλκίδος, συνδέθηκε «εξ’ απαλών ονύχων» με την Τοπική Εκκλησία, χειροθετήθηκε αναγνώστης από τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο Α΄ και διηκόνησε ως λαϊκός κατηχητής μέχρι τότε που εχειροτονήθη Διάκονος και Πρεσβύτερος στην όμορη Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, δια των σεπτών χειρών του τότε Μητροπολίτου και νυν Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Προσφωνώντας τον εορτάζοντα Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο που επιτελεί στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον επιτελικό αυτόν ιεραποστολικό οργανισμό της Εκκλησίας μας και στην αγάπη με την οποία τιμά την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, αλλά και τα αισθήματα σεβασμού και αγάπης που τρέφει για το πρόσωπό του ο ιερός Κήρος και ο ευσεβής Λαός της Χαλκίδος.

Ο Θεοφιλέστατος αντιφωνώντας, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για τους καλούς του λόγους και, κυρίως, για το ότι, όπως είπε, κάθε φορά που έρχεται στην γενέτειρά του Χαλκίδα, επιβεβαιώνει το δώρο της αγάπης του Θεού και των αδελφών του και παρεκάλεσε να μην τον λησμονεί κανένας στις προσευχές του.

Στη Θεία Λειτουργία διηκόνησαν θαυμάσια το ιερό αναλόγιο ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού κ. Γεώργιος Γερογιάννης, Καθηγητής Μουσικής και Πρόεδρος του ενταύθα Συλλόγου των Ιεροψαλτών και ο κ. Κωνσταντίνος Κουτσουρός, Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αφρατίου.

Η ημέρα αυτή (23-1-2014) είναι και η τελευταία της παρουσίας της Τιμίας Κάρας του Αγίου Ραφαήλ στην Χαλκίδα, ο οποίος επί δεκαήμερο γέμισε με αμέτρητη Χάρη Θεού και ευλογία την Τοπική μας Εκκλησία.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...