Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

«Προσεγγίζοντας ξεχασμένες πτυχές της Παιδείας μας». Εορταστική σύναξη των εκπαιδευτικών στο Βαθύ της Ιθάκης

Σε πείσμα των συνεχιζόμενων σεισμών και με την ευκαιρία της εορτής των προστατών της Παιδείας μας, Αγίων Τριών Ιεραρχών, το απόγευμα
της Δευτέρας, 3 Φεβρουαρίου 2014 στην όμορφη και ζεστή αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Ιθάκης πραγματοποιήθηκε κοινή σύναξη των εκπαιδευτικών όλων των σχολείων της Ιθάκης.

Στο πλαίσιο της ποιμαντικής του φροντίδας και για το δεύτερο μεγάλο νησί της μητροπολιτικής μας περιφέρειας, τη σύναξη συγκάλεσε την Ιθάκη, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος, τον οποίο όμως –κωλυόμενο να παραστεί, αν και πολύ το επιθυμούσε- εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Κέντρου Νεότητας της Ι. Μητροπόλεώς μας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης, μεταφέροντας τον πατρικό χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου.

Αφού οι κληρικοί του νησιού ευλόγησαν την καθιερωμένη Αγιοβασιλόπιτα, το λόγο έλαβε ο προσκεκλημένος ομιλητής της βραδιάς, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Βασιλάκος, εφημέριος του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θηβών της Ι. Μ. Θηβών και Λεβαδείας, με θέμα: «Προσεγγίζοντας ξεχασμένες πτυχές της Παιδείας μας».

Με λόγο περιεκτικό και σαφή, γεμάτο παραδείγματα, αντλημένα από το χώρο της εκκλησιαστικής ζωής, της Ιστορίας, της Λογοτεχνίας και τον κόσμο των παραμυθιών, ο π. Σπυρίδων καθήλωσε το ακροατήριο, επισημαίνοντας την ανάγκη η Παιδεία μας:

1. Να προάγει την ευθύνη, συλλογική και προσωπική, για το μέλλον της κοινωνίας μας

2. Να βοηθάει τον άνθρωπο να γνωρίσει βαθιά τον εαυτό του, πριν ανοιχτεί στον κόσμο

3. Να καλλιεργεί την προσωπική εμπλοκή, τη συμμετοχή, την ενότητα, την κοινωνικότητα, τη συμβίωση, τη συνύπαρξη, το μοίρασμα

4. Να μετουσιώνει την απειρία σε εμπειρία και να χειραγωγεί προς την Αλήθεια

5. Να δίνει και στον εκπαιδευτικό τη χαρά ότι συνέβαλε στην ουσιαστική μόρφωση και αγωγή των νέων ανθρώπων.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση, με την αίσθηση ότι η Εκκλησία μας στηρίζει τον εκπαιδευτικό στην παιδαγωγική του αποστολή και αγκαλιάζει τον όλο άνθρωπο στην πορεία του.

Την εισήγηση του π. Σπυρίδωνος μπορεί να βρει κανείς αναρτημένη στο διαδίκτυο, στο κανάλι της Ι. Μητροπόλεώς μας στο youtube και στη διεύθυνση:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...